Petrol fiyatları neden düşüyor?

Petrol fiyatları neden düşüyor, brent petrol fiyatı neden 100 dolara kadar geriledi, küresel anlamda neler oluyor?

Google Haberlere Abone ol
Petrol fiyatları neden düşüyor?

Petrol fiyatları neden düşüyor, brent petrol fiyatı neden 100 dolara kadar geriledi, küresel anlamda neler oluyor?

Finansal anlamda, dünya genelinde pandemi sonrası süreç ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle büyük bir panik ve endişe yaşanıyor. 

Birçok ülke iflasını açıklarken, birçok ülke de resesyona girme endişesiyle karşı karşıya kalmış durumda. 

ABD, İngiltere, Almanya gibi dünya devlerinde bile enflasyon oranları 40-50 yılların zirvesinde seyrediyor.

Petrol fiyatları, küresel resesyon beklentilerinin talebe zarar vereceğine yönelik endişelerle düşüş gösterdi.

Brent petrolün varili saat 22.00 itibarıyla yüzde 9,7 azalışla 102,52 dolardan işlem gördü.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 8,55 düşüşle 99,16 dolardan alıcı buldu. Batı Teksas türü ham petrolün varili 11 Mayıs'tan bu yana ilk kez 100 doların altına geriledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte, başta ABD olmak üzere dünya genelinde güçlenmeye devam eden resesyon endişeleri ve enflasyona ilişkin belirsizlikler etkili olmayı sürdürdü.

Merkez Bankalarının yükselen enflasyonu kontrol altına almak için para politikalarında sıkılaşmaya gitmesi, ekonomilerde resesyon beklentilerini artırdı. Resesyon beklentilerinin güçlenmesi, talebin azalacağına yönelik endişeleri de beraberinde getirdi.

Güney Kore'de de enflasyonun neredeyse 24 yılın zirvesine çıkması, ekonomik büyüme ve petrol talebinin zayıflayacağına ilişkin kaygıları artırdı.

Petrol fiyatlarının Norveç'te enerji sektörü çalışanlarının greve gideceklerini duyurmasının ardından artan arz yönlü endişelere rağmen düşüş göstermesi dikkati çekti.

Norveç Petrol ve Gaz Birliği, ülkede enerji çalışanlarının büyük kısmını temsil eden sendikaların ücret konusunda anlaşmaya varılamadığı için greve gittiğini duyurmuştu.

Grev bugün üç açık deniz sahasında başlarken, sendika çözüm bulunamaması durumunda 6 Temmuz'da üç sahada daha çalışmaların durdurulacağını açıklamıştı.

Norveçli enerji şirketi Equinor'dan yapılan açıklamada ise bugün başlayan grevin 27 bin 500'ü doğal gaz olmak üzere yaklaşık 89 bin varillik petrol eşdeğeri üretimi tehlikeye atabileceği bildirilmişti. Bu geceden itibaren kesinti beklenen üç sahanın toplam üretiminin ise günlük 333 bin varil petrol eşdeğeri olduğu belirtilmişti.

Şirket, 9 Temmuz'dan itibaren de 3 ayrı sahada daha grevin başlayabileceğini, buradan kaynaklanacak üretim kayıplarının ise henüz netleşmediğini duyurmuştu.

AMERİKAN BORSALARI DA KARIŞIK

New York borsası, devam eden resesyon endişelerinin etkisiyle günü karışık seyirle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi 120 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,42 azalışla 30.967,82 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,16 artarak 3.831,39 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,75 kazançla 11.322,24 puana çıktı.

Başta ABD olmak üzere dünya genelinde güçlenmeye devam eden resesyon endişeleri ve enflasyona ilişkin belirsizliklerin etkisiyle endeksler karışık bir seyir izledi.

ABD'de enflasyon ve büyüme odaklı kaygılar sürerken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin enflasyonla mücadelede Çin'e uyguladığı tarifelerin bir kısmını kaldırabileceğine yönelik haberler Amerikan basınında yer aldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, düzenlediği günlük basın toplantısında Çin'e uygulanan tarifelere ilişkin kararın ne zaman verileceğinin sorulması üzerine bu konuda bir zaman çizelgesi olmadığını kaydetti. Jean-Pierre, Biden'ın ekibinin tarifeler konusunda nasıl ilerlenebileceğine dair seçenekleri araştırmaya devam ettiğini belirtti.

Amerikan Politico haber sitesinde yer alan bir haberde ise Biden'ın Çin'den ithal edilen 10 milyar dolarlık ürüne yönelik tarifeleri kaldırabileceği kaydedildi.

Tahvil piyasalarında ise satış eğilimi etkili olurken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,81 seviyelerine geriledi.

Enerji, sanayi ve bankacılık hisselerinde kayıplar yaşanırken, tahvil faizlerindeki düşüş teknoloji hisselerindeki yükselişi destekledi.

Petrol fiyatları da küresel resesyon beklentilerinin talebe zarar vereceğine yönelik endişelerle düşüşe geçti. Brent petrolün varili saat 23.52 itibarıyla yüzde 9,3 azalışla 102,9 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 8,14 düşüşle 99,6 dolardan alıcı buldu. Batı Teksas türü ham petrolün varili mayıs ayından bu yana ilk kez 100 doların altına geriledi.

Makroekonomik veri tarafında ise ABD'de fabrika siparişleri mayısta yüzde 1,6 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde yükseldi. Fabrika siparişlerine ilişkin son veriler, artan borçlanma maliyetlerine rağmen talebin güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Analistler, ABD'de çarşamba günü hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve JOLTS Açık İş Sayısı verilerinin yanı sıra ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanakların takip edileceğini belirtti.

 


 

Yorumlar