Özel üretim tekerlekli sandalyeleri ihraç ediyor

"Biz bu pazarda daha yeniyiz. Pazarı İngiliz, Alman ve İtalyan firmaları domine ediyor ama biz pazardaki payımızı artırmak için çalışmalarımızı istikrarlı şekilde sürdürüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Özel üretim tekerlekli sandalyeleri ihraç ediyor

İş insanı Demirhan Şerefhan, 4 yıl önce 50 metrekarelik bir imalathanede başladığı ölçüye özel yerli tekerlekli sandalye üretiminde 18 ülkeye ihracat yapar konuma geldi.

Şerefhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca farklı ülkelerin tekerlekli sandalye markalarının Türkiye'de satış temsilciliğini yaptığını anlattı.

Yaklaşık 4 yıl önce engelliler için yurt dışında üretilen tekerlekli sandalyelerle Ankara'da bir fuara katıldığını dile getiren Şerefhan, burada engellilerin gündelik hayatlarında kullanılan ölçüye göre özel imal edilen aktif tekerlekli sandalyeleri sergilediklerini belirtti.

Fuarda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın tekerlekli sandalyeleri gördüğünü ve "Biz bunları neden ülkemizde yapamıyoruz?" diye sorduğunu aktaran Şerefhan, bunun üzerine İstanbul'da yaklaşık 50 metre karelik bir imalathane kiralayarak, ürünün yerli imkanlarla üretimini denemeye karar verdiğini söyledi.

Şerefhan, söz konusu tekerlekli sandalyelerde kullanılan alüminyum borular ve plakaların havacılık ve uzay sanayisinde de kullanıldığını ve Türkiye'de üretiminin bulunmadığını ifade ederek, "Sıkı bir araştırmaya girerek, Almanya'da bu boruların üreticisini buldum. Bir adet tekerlekli sandalyeye yetecek kadar deneme olarak alüminyumları ithal ettim. Tekerlekli sandalyede kullanılan jantlar ise ABD'de üretiliyordu. Dolayısıyla oradaki üreticiden getirttim." dedi.

- İLKİ TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL ERKEK MİLLİ TAKIM KAPTANI İÇİN ÜRETİLDİ

Tekerlekli sandalye alanında kişinin ölçüsüne göre üretimin önemini vurgulayan Şerefhan, ilk sandalyeyi Tekerlekli Sandalye Basketbol Erkek Milli Takımı Kaptanı Özgür Gürbulak'ın ölçüsüne göre imal ettiklerini söyledi.

Özgür'ün tekerlekli sandalyeyi ilk kullandığında mutluluğunu saklayamadığını anlatan Şerefhan, "Çok sevinçliydi. Çünkü sandalye tam istediği ölçü ve özelliklere göre olmuştu ve artık yabancılara bağımlı kalmayacaktık." diye konuştu.

Şerefhan, daha sonra imalathanenin Ankara'ya taşındığını ve yaklaşık 1000 metrekarelik bir tesiste üretime devam ettiklerini belirtti.

- HEDEF DÜNYA MARKASI OLMAK

Bu yıl 14-17 Eylül tarihlerinde Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen dünyanın en büyük rehabilitasyon araç gereçleri fuarı REHACARE'ye katıldıklarını ifade eden Şerefhan, dünyanın dört bir yanından gelen firmalarla temsilcilik anlaşmaları yaptıklarını bildirdi.

Yaklaşık 18 ülkeye ölçüye göre üretilen tekerlekli sandalye ihraç ettiklerini vurgulayan Şerefhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz bu pazarda daha yeniyiz. Pazarı İngiliz, Alman ve İtalyan firmaları domine ediyor ama biz pazardaki payımızı artırmak için çalışmalarımızı istikrarlı şekilde sürdürüyoruz. Firmamızın EXTRA markasıyla ürettiği tekerlekli sandalyeleri dünyanın dört bir yanına pazarlamaya başladık. Dünya markası olmak için çıktığımız bu yolda emin adımlarla yürüyoruz."

Yorumlar