NASA neden okyanusu araştırmayı bıraktı NASA okyanus araştırmaları var mıydı?

NASA neden okyanusu araştırmayı bıraktı veya NASA'nın okyanusları araştırmak gibi bir çalışması daha önce var mıydı. Dünyanın en derin kuyularının veya çukurlarının yer aldığı okyanus diplerindeki gizemli dünya herkes tarafından merak ediliyor. Ancak şu ana kadar burada yapılmış çalışmalar yok.

Google Haberlere Abone ol
NASA okyanus araştırmalarını neden bıraktı?

NASA neden okyanusu araştırmayı bıraktı veya daha önce böyle bir araştırmaya kalkıştı mı ya da NASA neden okyanusları araştırmıyor, bunun özel bir nedeni var mı? Dünyanın bu gizemli noktalarında yapılacak araştırma veya incelemeler her zaman dikkat çekerdi. Peki, neden yapılmıyor?

NASA NEDEN OKYANUSU ARAŞTIRMAYI BIRAKTI?

NASA'nın neden okyanusları araştırmayı bıraktığı yönündeki soru, internet dünyasında uzun zamandır cevabı aranan bir sorudur. Ancak burada sorunun soruluş şekli ya da sorunun kendisi biraz mantıksızlık barındırıyor.

İnternette bazı platformlarda efsane sayılabilecek bilgiler kapsamında birçok insan okyanusların gizemli ve sırlı bir dünya olduğu çıkarımı yapmak durumunda kalıyor. Hal böyle olunca da NASA'nın da bu gizemli ve sırlı yolculuğun aslında bir parçası olduğu ve sonradan vazgeçtiği iddiaları ortaya atılıyor. 

nasa neden okyanusu araştırmayı bıraktı
nasa neden okyanusu araştırmayı bıraktı

 

Mesela bazıları, "Okyanuslar o kadar çok derin ki NASA teknolojisi buna el vermediği için araştırmaları yarıda kesti" diyor.

Bazıları da "Okyanus derinliklerindeki basınç o kada yüksek ki şu ana kadar o basınca dayanıklı bir teknoloji üretilemediği için NASA araştırmaktan vazgeçti" şeklinde iddialarda bulunur. 

Dediğimiz gibi bunların hepsi birar iddia. 

Burada konu aslında tamamen temelsiz bir tartışmayla başlıyor. Neden diyeceksiniz? Çünkü NASA'nın okyanusları araştırmak gibi bir misyonu veya derdi yok. 

Bunu temellendirmek için NASA'nın kelime anlamına bile bakmamız yeterli olur.

NASA Amerikan Uzay Araştırmaları Merkezi'nin İngilizce kısaltmasıdır. Burada denizleri veya okyanusları araştırma gibi bir sonucun nasıl çıkarıldığı merak ediliyor. 

Bu konuyla ilgili Evrimagaci sitesinde son derece isabetli olabilecek bir tespit yer alıyor.

nasa neden okyanusu araştırmayı bıraktı
nasa neden okyanusu araştırmayı bıraktı

 

O tespiti, yazının müellifine teşekkür ederek aşağıya aktarmak istiyorum: 

Yabancı kaynaklarda yaptığım araştırmalarda okuduğum bilgilere göre NASA 'nın kuruluş amaçları arasında okyanusları keşfetmek hiç var olmamış.

Araştırmam sırasında bulduğum yazıda şöyle bir metin geçiyor idi.'' The Office of Ocean Exploration Research (OER) is the division of NOAA that actually supports expeditions and exploration projects. So, although its funding and/or organisational clout may come through NASA, its expeditions are not actually NASA’s business. ''

Bunun çevirisi ise şu şekilde '' Okyanus Keşif Araştırmaları Ofisi (OER) keşif gezilerini ve keşif projelerini destekleyen *NOAA 'nın bir bölümüdür. Bu nedenle, finansmanı ve/veya organizasyonel nüfuzu NASA 'dan gelse de, şirketin keşif gezileri aslında NASA'nın işi değildir. ''

*NOAA: National Oceanic and Atmospheric Administration

NASA OKYANUS ARAŞTIRMALARINI UZAYDA YAPIYOR

Evet NASA'nın Yerküre'deki okyanuslarla ilgili bir araştırması yok ancak uzayda okyanus ve buzul araştırmaları devam ediyor. Zira NASA'nun bu yönde resmi açıklamalarının olduğunu biliyoruz. 

Mars'ta su yatağının keşfedilmesinin ardından gözünü Jüpiter'in uydusu Europa'ya çeviren NASA, uzayda okyanus ve buzulları araştırabileceği robotlar üstünde çalışıyor.
"Suyun olduğu yerde hayat vardır" diyen bilim insanlarının uzaydaki arayışında en büyük odaklarından birisi suyun uzaydaki varlığı. Jüpiter'in uydusu Europa'da buzulların tespit edilmesinin ardından, gezegende bir okyanus olabileceği ihtimali üstünde duran bilim insanları, bu koşullarda çalışabilecek robotlarla test çalışmaları yapıyor.

Mars'ta Curiosity aracıyla çalışmalarına devam eden NASA'nın bir sonraki gezegen keşif görevi Jüpiter'in uyduları olacak. Uyduların iklim şartlarını inceleyen bilim insanları, olağanüstü koşullarda görev yapabilecek robotlar üstünde çalışıyor.

Jüpiter'in uydusu Europa uzay çalışmalarındaki en büyük heyecan kaynaklarından birisi. Europa' nın kalın buz tabakasının altında bütün uyduyu kaplayan bir okyanus olduğu ve bu sebeple Europa'da yaşamın mümkün olabileceği düşünülüyor. Ancak bu gezegende hava sıcaklığı sıfırın altında yüzlerce dereceye kadar çıkabiliyor.

NASA, bu gezegen için yaptığı çalışmaları "Okyanus gezegenleri keşfetmek" başlığıyla duyurdu. Kalın buz tabakasını eriterek delebilecek ve metrelerce kalınlıktaki buzlardan okyanus olduğu tahmin edilen yüzeye erişebilecek imkanlar aranıyor.

Ayrıca NASA'nın yeni robotundaki dikkat edilen noktalardan birisi ise kolların erişim kapasitesinin daha yüksek olması. NASA robotları şu ana kadar 2-2.5 metre çevresine kadar ulaşabiliyordu. Yeni robotun uzun robotik kollarının 10 metreye çıkması planlanıyor.

Daha uzaktaki hedefler için ise fırlatma kapsülü kullanılacak. Fırlatılan kapsül, düştüğü yerin verilerini bilgisayara aktaracak.


 

Yorumlar