NASA Ay'a yumuşak iniş için havalandı

NASA, 50 yıl aradan sonra Ay yüzeyine ikinci kez inmeyi planlıyor; ancak bu kez yumuşak iniş planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
NASA Ay'a yumuşak iniş için havalandı

NASA, Ay misyonu kapsamında, United Launch Alliance (ULA) şirketi tarafından geliştirilen Vulcan Centaur roketini Florida'dan fırlattı. Bu tarihi olay, NASA'nın son 50 yılda gerçekleştirdiği ilk Ay'a iniş girişimidir. Vulcan roketi, Astrobotic tarafından üretilen Peregrine Ay iniş aracını taşıyordu.

PEREGRİNE'İN ÖNEMİ

Eğer her şey yolunda giderse, Peregrine 1972'de gerçekleşen son Apollo inişinden bu yana Ay'a inen ilk ticari girişim olacak. Bu, aynı zamanda ABD'nin 50 yıl sonra Ay'a gerçekleştirdiği ilk iniş olacak. Peregrine'in Şubat ayının sonuna kadar Ay'a ulaşması bekleniyor.

ULA misyon yetkilisi Eric Monda, Vulcan'ın başarılı bir şekilde havalandığı ve her şeyin yolunda olduğunu belirterek, "Her şey mükemmel görünüyor" ifadesini kullandı.

AY'A YOLCULUK YARIŞI CANLANIYOR

NASA'nın Artemis Projesi kapsamında, 2024 yılında 3 ABD'li ve 1 Kanadalı astronotu Ay'ın yörüngesine göndermeyi planlıyor. Eğer bu görev başarılı olursa, NASA 2025 yılında 53 yıllık bir aradan sonra Ay yüzeyine yeniden astronot indirecek. Artemis Projesi'nin hedefleri arasında Ay'da bir üs kurmak ve uzayın daha derin bölgelerine daha düşük maliyetle seyahat edebilmek yer alıyor. Ayrıca, ABD yönetimi Ay'ı, yeryüzündeki rakiplerini gözlemlemek ve gerekirse vurmak için bir silah platformu olarak kullanmayı da hedefliyor.

Yorumlar