Murat Karahan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, ne iş yapıyor?

Murat Karahan Devlet Operası ve Balesi Genel Müdürü olarak görev yapıyor; aynı zamanda dünyaca ünlü bir tenördür. Peki, Murat Karahan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, tenor?

Google Haberlere Abone ol
Murat Karahan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır

Murat Karahan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır Yılbaşı akşamı vesilesiyle Bloomberg HT'de yayınlanan konserle bir kez daha evlere konuk olan Tenor Murat Karahan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, asıl mesleği nedir?

Murat Karahan aslen nerelidir, kaç yaşındadır?
Tenor Murat Karahan 

 

Murat Karahan 1978 yılında Ankara'da dünyaya geldi. 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü'dür.

42 yaşında olan Murat Karahan, Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ile birlikte kurdukları Limak Filarmoni Orkestrası ile ünlü eserleri seslendiriyor.

Dünyanın en önemli opera festivali Verona’da, yirmi bin kişilik Arena di Verona sahnesinde dakikalarca ayakta alkışlanan Türkiye’den ilk opera sanatçısı olmayı başaran Murat Karahan, hayallerimizi gerçek kılmak için yeni başlangıçlara cesaret etmemiz gerektiğini söylüyor.

Karahan, Zeki Müren'in ölümsüz şarkılarından seçkilerin yer aldığı "Murat Karahan'la Zeki Müren Şarkıları" konserleri vermişti.

Murat Karahan aslında siyasetçi olmak istediğini ancak annesinin zorlaması ve yönlendirmesiyle bu bu alana yöneldiğini söylüyor. Karahan, annesinin kendisine, "Bir gün dünyaca ünlü bir yıldız olduğunda benden özür dileyeceksin" dediğini aktarmıştı.

Murat Karahan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, tenor?
Murat Karahan 2019 yılında evlenmişti.

 

BERLİN OPERASINDA BAŞROL OLARAK SAHNE ALMIŞTI

Tenor Murat Karahan Berlin Devlet Operası'nda İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin Turandot adlı eserinde başrolü üstlendi. Çin prensesi Turandot ile Tatar prensi Calaf'ın aşkının anlatıldığı eserde, Karahan Calaf'ı seslendirdi

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü tenor Murat Karahan, Berlin Devlet Operası'nda İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin Turandot adlı eserinde başrolü üstlendi. Karahan, eserin Berlin'deki son temsilinde operayı izlemeye gelen eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ile diğer davetlilerin büyük beğenisini topladı.

Eski Başbakan Merkel, seyirciler tarafından ayakta alkışlanan Karahan ve diğer sanatçıları sahne arkasında tebrik etti

Dünya opera tarihinin önemli eserlerinden olan Turandot'u, klasik müzik tarihinin önemli isimlerinden Zubin Mehta yönetti. Murat Karahan temsilin ardından açıklamalarda bulunan Karahan, çocukluk hayali olan Zubin Mehta'nın yönetiminde sahneye çıkmanın rüya gibi olduğunu dile getirdi.

Karahan, "Almanya eski şansölyesi Merkel'in temsile gelip arkada beni bizzat tebrik etmesi de çok büyük bir mutluluk ve gurur vesilesi oldu" dedi. 

Çin prensesi Turandot ile Tatar prensi Calaf'ın aşkının anlatıldığı eserde, Murat Karahan Calaf'ı seslendirdi.

İlk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlayan Murat Karahan, 1996 yılında Bilkent Müzik ve Sanatlar Fakültesi'ne girdi.

Sanatçı Bilkent Üniversitesi'nde Devlet Sanatçısı Suna Korat, Prof. Pekin Kırgız ile çalıştı ve Gürçil Çeliktaş'tan sahne dersleri aldı.

2003 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmaya başladı.

 2009 yılında Roma'ya giden sanatçı burada 2 yıl boyunca dünyaca ünlü Soprano Renata Scotto'nun ve aynı zamanda Santa Cecilia Akademisi başkanı Profesör Bruno Cagli'nin özel öğrencisi oldu. 2012 yılında aldığı davet üzerine Letonya Ulusal Operası'nda devamlı misafir sanatçı olan Karahan, burada aralarında Lucia di Lammermoor, La Traviata, La Boheme, Manon Lescaut ve Il Trovatore eserlerinin bulunduğu 50'nin üzerinde temsilde başrolleri seslendirdi.

Sanatçı 2014 yılında Andante Dergisi'nin düzenlediği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde yılın en başarılı erkek opera sanatçısı seçildi. Yine 2014 yılında Fransa'da Il Trovatore ve Manon Lescaut operalarını ilk kez seslendirdi. 2015 yılı ocak ayında La Traviata Alfredo rolü ile dünyaca ünlü Berlin Deutsche Oper'de ilk defa sahne alan sanatçı, 2015 yılında dünyaca ünlü Bolshoi Tiyatrosu'nun La Traviata, La Boheme, Carmen prodüksyonlarında başrolde sahne aldı. 2016 yılında dünyanın en önemli açık hava opera festivali olan Arena Di Verona festivalinde Franco Zeffirelli,nin sahneye koyduğu Il Trovatore eserinde Maestro Daniel Oren yönetiminde başrolü seslendirdi. Murat Karahan yine Il Trovatore eseri ile Parma Verdi Festivali, Macerata Opera Festivali, Berlin Deutsche Oper'de büyük başarılar elde etti.

Murat Karahan aralarında Accademia Santa Cecilia Orkestrası, Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, Letonya Ulusal Opera Orkestrası, Liepaja Senfoni Orkestrası, Tiran Senfoni Orkestrası, Baden Baden Flarmoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nın da bulunduğu birçok orkestra ile başarılı temsil ve konserler verdi.

 Limak Vakfı tarafından kurulan Limak Filarmoni orkestrasının kurucusu Murat Karahan 2017 yılında Wiener Staatsoper, Arena Di Verona, Bolşoy Tiyatrosu, Münih Bayerische Staatsoper, Napoli San Carlo Operası, Los Angeles Operası ve Salerno Operası gibi dünyanın en önemli tiyatrolarında Il Trovatore, Manon Lescaut, Tosca, Turandot, Carmen, Madama Butterfly ve Nabucco eserlerinin başrollerini seslendirdi.

Karahan 2018 yılının ocak ayında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak göreve başladı.

 

 

Yorumlar