İkinci el araba fiyatları düşer mi, çıkar mı, son durum nedir?

İkinci el araba piyasasında lüks araçlara ilgi giderek azalıyor; ancak daha düşük ve uygun fiyatlı araçlara ise rağbet artıyor.

Google Haberlere Abone ol
ikinci el araba piyasasında hareketlilik

İkinci el araba fiyatları düşer mi, çıkar mı, son durum nedir, piyasada şu anda en çok hangi arabalar satılıyor? Dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizin etkileri malum ülkemizde de derinden hissediliyor. Kriz kendini araç piyasasında hissettiriyor. ikinci el araba piyasasında son bir yıl içinde yaşanan durgunluk birkaç gündür hareketlenmeye başladı; ancak hareketlilik düşük segmentteki araçlarda var. Üst segment araç alışverişi neredeyse durmuş durumda. Araba fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! İkinci el otomobilde piyasa hareketlendi, açıklamalar art arda geldi. İkinci el araç piyasasında son 10 gündür hareketlilik olduğunu kaydeden galerici esnafı, alt sınıf araçların satıldığını, üst sınıf araçlara talebin ise her geçen gün azaldığını belirtiyor.

İkinci el araç satışlarında spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçmek için yürürlüğe konulan ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ düzenlemesi ikinci el araç piyasasına olumlu yansırken, 250 ila 300 bin TL'lik araçlara ilgi artıyor.

Geçtiğimiz haftaya kıyasla son günlerde ikinci el piyasasında hareketlilik yaşandığını kaydeden Malatya Yeşiltepe Galericiler Sitesi Başkanı Yalçın Yalçın, "Piyasada yaklaşık 10 gün önce bir durgunluk vardı ama şu an için piyasada bir hareketlilik var. Piyasada hafif bir yükselişte var" dedi.

ŞARTLI ÖTV İNDİRİMİ DE İKİNCİ EL PİYASASINI KORKUTUYOR

Üst sınıf araçlara vatandaşların ilgili göstermediğini ifade eden Yalçın, "Yüksek model araçlarda durgunluk yaşanmakta. 250-500 bin TL arasında bulunan araçlara ise talep var. Piyasa güzel, hareketli, insanlar para kazanmaya başlarken, yakında bir ÖTV indirimi olacağı söylentisi bir tedirginlik oluşturdu. Daha önce adına araç alanları ilgilendiren bir konu değil. Hiç araç almamış ve aracı aldığında en az 5 yıl satmaması gerekiyor. Bu kısmi olarak esnafımızı etkilemekte" ifadelerini kullandı.

Sektör için en büyük tehlikenin korsan satıcılar olduğunu belirten Yalçın, "Korsan satıcılar yurt genelinde ve Malatya’da bizim satmış olduğumuz araçların çok çok üzerinde satış yapıyor. Yaklaşık 2 yıl öncesine 8 milyon civarında araç satışı yapılmış.

Bunların yaklaşık 1 milyon 650 bin civarındaki esnaf tarafından yapılmış. Diğer kalanlar ise korsan satıcılar tarafından satılmıştır. Bu hem biz esnaflara hem de ülkemizin ekonomisine zarar vermektedir.

Bunun için hükumetimizin bu konuda tedbirler almasını istiyoruz. Bize 2018 yılında yetki ve yeterlilik belgesi verildi. Yetki ve yeterlilik belgesi faaliyete henüz geçmedi.

Yetki ve yeterlilik belgesinin biran önce faaliyete girmesini istiyoruz. Belgemiz faaliyete geçerse korsan araç satıcılarını bir şekilde engelleyeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Kent merkezinde yer yer bazı işletmelerde ikinci el araç satışı yapıldığını aktararak buna son verilmesi gerektiğini ifade eden Yalçın, "Şehir merkezinde ikinci el araç alım satımı yapmaktadır.

Biz galericileri buraya gönderdikleri zaman şehir merkezinde ikinci el araç alım satımı yapılmayacak denildi. Bu durum böyle giderse buradaki esnaf arkadaşlarımızın pek çoğu şehir merkezine gitmeyi düşünüyorlar.

Arkadaşlar şehir merkezine gittikleri takdirde, buradaki iş yeri sahipleri mağdur olacak. Bunun için Büyükşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye başkanlarımızın tedbir almalarını rica ediyoruz" diye konuştu.

Araba alma planı yapan pek çok kişi fiyatların düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaptığı açıklamada otomotiv sektörü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak araba fiyatları ile ilgili, “ÖTV indirimi beklentisi vatandaşların ihtiyaçlarını ötelemesine sebep oluyor. Vatandaş beklemeye geçtiği ve ÖTV indirimi beklenmediği için bundan zarar görebilir” uyarısında bulundu.

Öte yandan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, 6+6 önleminin stokçuluğa kesin çözüm oluşturmadığını ifade ederek, fırsatçıların kullandığı yeni yöntemi deşifre etti.

ÖTV indirim beklentisine ilişkin de konuşan Erkoç, “Kısa vadede ÖTV indirimi beklenmediğini her platformda dile getiriyoruz. Araç maliyetleri dövize endeksli olduğu için döviz kuru yükseldikçe otomobil fiyatları da yükseliyor. Araçların, gümrükten ülkeye giriş yapacağı gün beyan edilen değeri üzerinden ÖTV alınıyor. Eğer euro o gün 18 TL ise, 18 ile çarpılarak ÖTV alınıyor. Eğer döviz kuru düşerse, ülkemizdeki araç fiyatları düşmese bile sabit kalır” dedi.

Erkoç, fiyatların arzın kısıtlı olmasından ve maliyet artışlarından dolayı yükselmeye devam edeceğini belirterek, “ÖTV indirim beklentisi vatandaşların ihtiyaçlarını ötelemesine sebep oluyor. Vatandaş beklemeye geçtiği ve böyle bir indirim beklenmediği için bundan zarar görebilir” uyarısında bulundu.

Sektörün durağan günler geçirdiğini söyleyen Erkoç, “2021’in ağustos ayında 549 bin adet olarak gerçekleşen pazar, 2022’nin aynı ayında yüzde 12,92 oranında bir düşüşle 478 bin 53 adet olarak gerçekleşti. Yani temmuz ayından sonra ağustos ayında da düşüş devam ediyor, ilerleyen aylarda da farklı olmayacağını düşünüyoruz” bilgisini verdi.

Piyasadaki durgunluğu sebeplerini anlatan Erkoç, “Üretimde ve lojistikte yaşanan aksaklıklar devam ediyor. Pandemiden sonra markaların tam kapasite çalışmaması arzda yaşanan sorunları da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz günlerde bazı markalar da dünya genelindeki birkaç fabrikasını kapatacağını ve küçülmeye gideceğini açıkladı. Markaların üretimde kısıtlamaya gideceklerini ifade etmesi gösteriyor ki arz talep dengesinde yaşanan makas daha fazla açılacak. Bu da fiyatlardaki artışı beraberinde getiriyor. Maliyet artışları sebebiyle yükselen fiyatların yanı sıra, döviz kurunun dalgalı seyri, banka kredilerine ulaşmada yaşanan zorluklar ve vade sayılarının az olması pazardaki daralmanın ana sebeplerinden” dedi.

 

Yorumlar