Muhalefetin Ayasofya uyanıklığı TBMM'ye takıldı

AK Parti'nin Ayasofya tartışmasını başlatmasından rahatsızlık duyan CHP ve İyi Parti, rol çalarak TBMM'de "Ayasofya'nın açılması için araştırma önergesi" sundu. AK Parti ise araştırma önergesine gerek olmadığını belirterek açılış için tarih verdi.

Google Haberlere Abone ol
Muhalefetin Ayasofya uyanıklığı TBMM'ye takıldı

Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili devam eden süreç CHP ve İyi Parti'nin tepkileriyle karşılaştı. İki parti, Ayasofya konusunun istismar edildiğini ileri sürerek AK Parti'ye tepki gösteriyor. Ancak AK Parti ise Danıştay sürecinin beklenerek temmuz ayında adım atılacağını belirtiyor. CHP ve İyi Parti tarafından "Ayasofya Cami’nin ibadete açılması" amacıyla Meclis Başkanlığına sunulan Araştırma Önergesi, AK Parti'nin yasal sürecin beklenmesini istemesi nedeniyle TBMM'de kabul edilmedi.

AK Partili Mehmet Muş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ayasofya'nın İbadete açılması önerisine şimdi ret veriyoruz. Danıştay’da bir dava yürümektedir, temmuz ayı içerisinde bununla alakalı bir karar verilecektir. Mesele araştırmanın ötesine geçmiştir. Karardan sonra gerekli adımlar atılacaktır." diye konuştu.

MEHMET MUŞ'TAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Öte yandan CHP'ye yakın bazı internet siteleri, yaşanan gelişmeleri, "AK Parti Ayasofya'nın açılması önerisine ret oyu verdi" şeklinde haberleştirince Mehmet Muş yeni bir açıklama yaptı. Mehmet Muş açıklamasında şunları söyledi: Bazı internet siteleri sözlerimi çarpıtıp, yalan haber yapmış. Biz Ayasofya’nın ibadete açılmasına değil; İYİ Parti’nin grup önerisine ret oyu verdik. “Zulüm 1453’te başladı” diyenler bizim Ayasofya davamızı anlayamaz! Meclis tutanağındaki ifadelerim aynen şöyledir;

AYASOFYA SAHTE İMZAYLA MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ İDDİASI

Öte yandan Ayasofya'nın durumuyla ilgili olarak Türk Tarih Kurumu eski başkanı ve 24., 25. ve 26. dönem Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Habertürk’te tele konferans yöntemi ile bağlanarak "Ayasofya" tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Daha önce Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin iki defa soru önergesi verdiğini hatırlatan Halaçoğlu, Türkiye’de ibadet edilmese dahi açık olan kiliseler olduğunu ve çanların çalınmasına izin verildiğini belirterek, Avrupa’dan gelen tepkileri eleştirdi. Biz buna izin verirken ezanın okunmasına izin vermeyen Avrupa ülkelerinin Ayasofya’nın ibadete açılmasına karşı çıkmasının çifte standart olduğunu ifade etti.

Halaçoğlu, "Ayasofya ibadete açılırsa ne olacak. Şu an zaten cami. Atılmış sahte imzalar ile burası müze yapılmış." şeklinde konuştu. Canlı yayında bir belgeyi de yayınlayan Halaçoğlu, söz konusu kararnamedeki Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasının sahte olduğunu ifade etti. Yusuf Halaçoğlu, "Atatürk’ün imzası var, imzada K. Atatürk şeklinde imza ama karar Soy Adı Kanunu’ndan önce atılmış." dedi.

 

Yorumlar

he muhalefe uyanıklığı akp buradan bir şey devşirmeden muhalefete yar etmiyor olmasınç.şimdiye kadar neredeydiler bu akp 18 yıl olmuş hala aynı terane akp gidici nasıl kurtarırım paçayı hesabı yapıyor.