Mehmet Akdere kimdir, borsa manipülasyonu mu yapıyor, nerelidir, ne iş yapıyor?

Mehmet Akdere (Borsacı) kimdir, borsa manipülasyonu iddiaları doğru mu, nerelidir, ne iş yapıyor soruları borsadaki gelişmeler sonrasında yatırımcılar tarafından merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Akdere kimdir, borsa manipülasyonu mu?

Mehmet Akdere kimdir, Borsa İstanbul'da manipülasyon yaptığı iddiaları doğru mu, nerelidir, ne iş yapıyor, mesleği nedir, neden gündeme geldi soruları bu aralar yatırımcılar başta olmak üzere birçok kesim tarafından merakla soruluyor. 

Mehmet Akdere denilince ünlü olarak iki isim biliniyor. Biri Aksaray Yenikent doğumlu ve siyasetçi Mehmet Akdere, diğeri ise borsa işlemleriyle gündeme gelen broker olarak bilinen borsacı Mehmet Akdere'dir. Bizim buradaki konumuz borsacı Mehmet Akdere'dir. 

Borsacı Mehmet Akdere, Mecnur Solak isimli şahsın piyasada neden olduğu iniş ve çıkışlardan sonra şimdi de yerine onun geçmiş olmasıdır. 

Borsadaki manipülatif alım satımlar söz konusu olduğu için gündeme gelen Mehmet Akdere'ye yönelik suçlamalar bir hayli ilginç. İddiaya göre borsada bazı şirketlerin hisselerini bilinçli olarak manipüle ediyor. 

Akdere ile ilgili olarak BorsaGündem sitesinde yer alan bir haberde şöyle deniliyor: 

Mecnur Çolak hayattayken birlikte operasyon yapan, sık sık Bulgaristan’a gidip gelen Mehmet Akdere, Çolak'ın vefatından sonra büyük bir servetle sahneye çıktı.

İsmi bir dönemler sık sık manipülasyonlarla anılan bir süre ortadan kaybolan Mehmet Akdere yeniden ortaya çıktı. Hem de Sabancı Holding, İş GMYO, TSKB, Şekerbank ve Net Holding gibi hisselerde operasyon yaptığı iddiaları uzun süredir borsa kulislerinde konuşuluyor.

Mecnur Çolak hayattayken sık sık Bulgaristan’a ziyarete giden Mehmet Akdere, bir dönem merhum ile birlikte ele geçirdikleri İttifak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı.

Son günlerde de ismi Şekerbank ile anılıyor. Mehmet Akdere ve ekibinin işlem yaptıkları hisselerin vadeli piyasadaki kontratlarında da yüklü alım satımlar yaparak fiyata yön verdikleri söyleniyor.

Mecnur Çolak vefat ettikten sonra büyük bir servetle ortaya çıkan Mehmet Akdere’in, Bekir Sami Karayal ve Ahmet Can Teoman ile birlikte hareket ettiği ileri sürülüyor.

Mecnur Çolak’ın Flap Kongre ve Beyaz Filo başta olmak üzere kullandığı isimlerden biri olarak bilinen Ahmet Can Teoman’ın Mehmet Akdere ile birlikte hareket etmeye başladığı borsa kulislerinde konuşuluyor. Bir dönem manipülatörlerle Beyaz Filo arasındaki bağlantıyı kurduğu iddia edilen Bilal Yurtdaş’ı şirketten kovduktan sonra operasyonları aktif olarak yönetmeye başlayan Ahmet Can Teoman hakkında çok sayıda ceza ve tedbir kararı bulunuyor.

Beyaz Filo sonrası büyük servet yapan ve ‘beyaz’ bağımlılığı arttığı söylenen Ahmet Can Toeman’ın hesaplarını Mehmet Akdere’nin yönettiği operasyonlara yönlendirdiği öne sürülüyor.

Bu arada, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda Bekir Sani Karayal ile operasyon yaparken darbe aldığı söylenen Mehmet Akdere’nin, Ahmet Can Teoman sayesinde büyük hacimli işlemler yapmaya başladığı iddia ediliyor.

Bekir Sani Karayal’ın 3 lira seviyesinden aldığı İş GYO hisselerini 14 lira seviyesinden Akdere’ye satarak büyük para kazandığı bir süredir borsa kulislerinde konuşuluyordu. Yeni söylentilere göre kısa bir süre araları açılan Akdere ve Karayal yeniden bir araya gelmiş.

ŞEKERBANK HİSSELERİNİ ZİRVEYE TAŞIDILAR

Akdere’nin büyük oyuncu imajı vermek için Sabancı Holding ve TSKB gibi büyük tahtalarda işlem yaptığı söyleniyor. İş GYO’da ağır darbe alan Akdere’nin bir süre önce bazı gayrimenkullerini satarak nakde geçtiği ve borsadaki operasyonlarını bu kaynakla desteklediği dile getiriliyor. TSKB, İŞ GYO ve Net Holding ile ismi anılan Akdere’nin Mecnur Çolak sonrası bir anda artan servetini katlamak için büyük tahtalara girdiği ancak her seferinde büyük darbeler aldığı konuşuluyor.

Son olarak Mehmet Akdere ile ismi anılan Şekerbank hisseleri ise 14 Temmuz’da 1 lirayken bugün 2.5 liraya yakın seviyelere ulaştı.

Bu arada Akdere ve ekibinin yüksek miktarda kredi kullanarak aşırı risk aldıkları da kulislere sızan detaylar arasında yer alıyor.

TUTUKLAMA KARARI ÇIKMIŞTI

İttifak Holding’in eski Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdere, 2009 yılında içlerinde Mecnur Çolak’ın da bulunduğu “keriz silkeleme” adı altında yapılan borsa manipülasyonlarından dolayı tutuklanmıştı. Dönemin ünlü spekülatörleri ile tutuklama kararı çıkarılan ekibin 1 ayda 25 milyon liralık vurgun yapıldığı iddia edilmişti.

2019 yılında HURGZ paylarında gerçekleştirilen işlemlerden ötürü Akdere İnşaat’ta dahil olmak üzere bir çok isme 22 milyon TL idari para cezası kesilmişti.

 SPK, o dönem yayınladığı bültende “Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık (HURGZ) pay piyasasında 14.11.2019-21.11.2019 döneminde gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda, HURGZ pay piyasasının arz ve talebi ile fiyatı hakkında yanıltıcı izlenim uyandırdıkları gerekçesiyle, Akdere İnşaat Turizm‘e 15 milyon 183 bin 465 lira, Ahmet Can Teoman‘a 1 milyon 179 bin 701 lira, Hakan Bahadır‘a 5 milyon 307 bin 288 lira, Filiz Kumru‘ya 491 bin 568 lira ve Poyraz Teoman‘a 722 bin 2 lira olmak üzere toplamda, 22 milyon 884 bin 24 lira idari para cezası kesildi.” ifadelerini kullanmıştı.

MECNUR ÇOLAK KİMDİR?

Mecnur Çolak öldü mü, geçirdiği rahatsızlık sonrasında şu anda sağlık durumu nasıl, son dakika gelişmesi var mı, şu anda nerede?

Eski futbolcu Mecnur Çolak’tan kötü haber geldi. Bulgaristan’da beyin kanaması geçiren Mecnur Çolak’ın yoğun bakıma alındığı öğrenildi. Koronavirüs tedavisi gördüğü bilinen Çolak’ın beyin kanaması sonrası durumunun kritikleştiği, Türkiye’den iki doktorun da müdahale için Bulgaristan’a gittiği öğrenildi.

Futbolu bıraktıktan sonra borsa dünyasında aktif bir rol oynayan Mecnur Çolak’ın Bulgaristan’da beyin kanaması geçirdiği ortaya çıktı. Borsada birçok hisseyle ismi anılan Çolak’ın kanamasının devam ettiği, yoğun bakımda gerekli müdahalelerin yapıldığı ifade ediliyor.

Mecnur Çolak, 7 Ağustos 1967 tarihinde Bulgaristan’da dünyaya geldi. Sarıyer ve Fenerbahçe’da oynayan Çolak, 1993-1995 yılları arasında Sarı-Lacivertli takımın bünyesindeydi.

Fenerbahçe'deki ilk sezonunda beklenenden çok daha üstün bir perfomans sergiledi ve ligde 14 gol atarak adından söz ettirdi. İki sezon Fenerbahçe'de oynadıktan sonra 1995-96 Türkiye 1. Futbol Ligi sezonu için Denizlispor'a transfer oldu. Burada bir sezon oynadıktan sonra birer sezonda o zamanın 2. Lig'inde şimdiki adıyla 1. Lig'de birer sezon Adana Demirspor ve Beykozspor'da oynadıktan sonra 1998 senesinde aktif futbola veda etti.

AKDERE VE 5 KİŞİ TUTUKLANDI

İstanbul merkezli 4 ilde, borsada işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 şüpheliden 5'i tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesine İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda yakalanan 8 şüphelinin işlemleri tamamlandı.

Şüpheliler, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

Soruşturma savcılığına çıkarılan 8 şüpheliden Mehmet Akdere'nin de aralarında bulunduğu 5'i, tutuklanmaları talebiyle hakimliğe gönderildi.

Diğer 3 şüpheliden 2'sine yurt dışına çıkış yasağı ve ikametine en yakın karakolda her hafta imza atma, bir şüpheliye ise "konutu terk etmeme" şeklindeki adli kontrol tedbiri uygulanması istendi.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan şüphelilerden Mehmet Akdere, Necip Kaan Karayal, Hakan Gençoğlu, Ahmet Can Teoman ve Barış Aşçıoğlu, sorgularının ardından Sermaye Piyasası Kanunu'ndaki "piyasa dolandırıcılığı" suçundan tutuklandı.

Hakimlikte sorgulanan diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Öte yandan, tutuklanmaları talep edilen şüpheliler hakkında soruşturma savcılığı tarafından hakimliğe gönderilen sevk yazısının detayları ortaya çıktı.

Yazıda, şüphelilerin Borsa İstanbul Anonim Şirketi Banka Endeksini oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ait vadeli işlem piyasalarında hesaplarından gerçekleştirdikleri işlem hacimlerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi.

Şüphelilerce fiyat yükseltici ve kendi kendine karşılıklı işlemler yapılarak oluşan pay piyasasının yapay bir piyasa haline getirildiği, böylece bankacılık sektörü paylarına yüksek talep olduğu izleniminin verildiği aktarılan yazıda, yoğun ve sürekli alım satım işlemleri ile piyasada hakimiyet kurulduğu ifade edildi.

Yazıda, pay fiyatlarının belirlenmesinde etkin hareketlerde bulunulduğu, eş zamanlı olarak ilgili bankacılık sektörü payları vadeli işlem piyasasında uzun pozisyon alındığı belirtildi.

Banka paylarında yükseliş olacağı beklentisi ve algısının oluşturulduğu kaydedilen yazıda, pay piyasasında paralel yapılan alımlarla aynı payların spot piyasa değerlerinin suni bir biçimde artırıldığı, yatırımcılara fiyatların spot piyasada da yükseleceği beklentisinin verildiği, bu yolla her iki piyasanın birbirini etkileyerek fiyatların yükseltilmesine yol açıldığı anlatıldı.

Borsa İstanbul'da son dönemlerde meydana gelen yükseliş sonrası ani satış baskısıyla oluşan manipülatif olaya sebebiyet veren kişi ve kurumlarla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan rapor üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın detaylarına ulaşıldı.

Soruşturma kapsamında, şüphelilerin özellikle Borsa İstanbul'da Banka Endeksi'ni oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ait vadeli işlem piyasalarında yoğun işlem yaptıkları belirlendi.

Üç aylık dönemde BIST Banka Endeksi paylarında ve bu payların dayanak varlık olduğu vadeli işlem sözleşmelerinde, grup hesaplarından gerçekleştirilen işlem hacimlerinin yaklaşık 30 milyar lira olduğu, fiyat yükseltici ve kendinden kendine karşılıklı işlemler yaparak oluşan pay piyasasının yapay haline getirildiği tespit edildi.

Yaptıkları işlemlerle bankacılık sektörü paylarına yüksek talep olduğu izlenimini veren şüphelilerin, yoğun ve sürekli alım satım işlemleriyle piyasada hakimiyet kurarak pay fiyatların belirlenmesinde etkin hareketlerde bulundukları anlaşıldı.

Banka paylarında yükseliş olacağı beklentisi ve algısını oluşturan şüphelilerin, pay piyasasında paralel yapılan alımlarla ayni payların spot piyasa değerlerinin suni bir biçimde artırılarak yatırımcılara fiyatların spot piyasada da yükseleceği beklentisini verdikleri belirlendi.

Bu yolla her iki piyasanın birbirini etkileyerek fiyatların yükseltilmesine yol açan şüphelilerin, eylemlerini organize bir şekilde gerçekleştirdikleri tespit edilirken ilgili paylar ve paylara ait vadeli işlem sözleşmelerinin büyük çoğunluğunun zanlıların mülkiyetinde olduğu anlaşıldı.

Soruşturma kapsamında, zanlıların organize ve örgütlü olarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesinde tanımlanan "işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı" suçunu işlediklerini değerlendirdi.

SPK uzmanlarınca yapılan çalışmalar kapsamında şüphelilerin realize karlarının 2,5 milyar lira, elde edilen toplam karın ise yaklaşık 5 milyar lira olduğunu belirlenirken fakat piyasada yaşanan sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar lira zarar oluştuğu değerlendirildi.


 

Yorumlar