Borsa neden düşüyor, neler oluyor?

Borsa neden düşüyor, neler oluyor, ekonomi piyasasında bugün ne oldu, en son neler yaşandı da borsa bir anda aşağı yönlü hızla düşmeye başladı?

Google Haberlere Abone ol
Borsa neden düşüyor, neler oluyor?

Borsa neden düşüyor, ekonomi dünyasında bugün yaşanan olağanüstü bir durum var mıydı, en son hangi gelişmeler oldu soruları yatırımcılar tarafından merakla izleniyor. 

Borsa İstanbul bugün gün sonuna doğru hızla düşmeye başladı. Son bir yılın en büyük kayıplarından birini bugün verdi. 

Kapanışı da büyük bir kayıpla tamamladı. Hal böyle olunca bugünkü ekonomik gelişmeler merak konusu oldu. Düşüşen bu gelişmelerle alakalı olup olmadığı ise bilinmezken; ABD ve AB'de yaşanan gelişmelerin de bu durumda etkili olabileceği belirtiliyor. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 51,27 puan azalarak 3.146,89 puandan kapandı.

BIST 100 endeksi, güne 20,71 puan ve yüzde 0,65 değer kazanarak 3.218,87 puandan başladı. Gün içinde en düşük 3.048,67, en yüksek 3.240,78 puanı gören BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,60 azalışla 3.146,89 puandan tamamladı.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 1,69, sanayi endeksi yüzde 1,77 ve hizmetler endeksi yüzde 1,34 değer kaybederken, teknoloji endeksi yüzde 2,01 değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 48,59 puan ve yüzde 1,39 düşüşle 3.440,42 puandan kapandı. BIST 100 endeksine dahil hisselerin 16'sı prim yaptı, 83'ü geriledi. Türk Hava Yolları, ASELSAN, Yapı Kredi Bankası, Hektaş ve Garanti Bankası en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

İşte Türkiye ve dünyada bugün yaşanan önemli ekonomik gelişmelerden bazıları: 

DOLAR TL KARŞISINDA HIZLA YÜKSELDİ

Bugünün en dikkat çekici gelişmelerinden biri bütün dünyada hızla artış gösteren dolar TL karşısında tarihi zirvelerini gördü. 

Borsa neden düşüyor, neler oluyor
Borsa neden düşüyor, neler oluyor

 

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde politika faizi ile kredi faizlerindeki makasın izlendiği vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun Eylül toplantısında ilişkin yayımlanan özette “son dönemde belirgin şekilde açılan politika ve kredi faizleri arasındaki makasın makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği dengenin yakından takip edildiği” belirtildi.

Eylül ortasında iktisadi faaliyette yavaşlama gözlendiği belirtilirken üçüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış olarak ihracatta yılın ilk yarısında gözlenen artış trendinin yerini sınırlı bir azalışa bıraktığı kaydedildi

Bankanın Eylül toplantısına ilişkin toplantı özetlerinde öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir.

Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir.

Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE DÜŞÜŞ OLDUĞU HABERİ GELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde geçen hafta hızlı düşüş kaydedildi.

TCMB verilerine göre brüt rezervler 23 Eylül haftasında 114,8 milyar dolardan 110,8 milyar dolara geriledi. Böylelikle rezervlerde Mayıs ayının ortasından bu yana en sert düşüş izlendi. 13 Mayıs haftasında brüt rezervler 5,7 milyar dolar gerilemişti.

23 Eylül haftasında net rezervler yeniden tek haneye indi. TCMB verilerine göre net rezervler 9,67 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta net rezervler 12,1 milyar dolar düzeyindeydi.

Rezervler açısından takip edilen kur korumalı mevduatlarda 23 Eylül haftası itibariyle 1,37 trilyon TL birikti. Bir önceki hafta bu üründe 1,35 trilyon TL toplanmıştı.

TCMB verilerine göre 23 Eylül'de parite etkisinden arındırılmış veri setine bakıldığında yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatlarının 1,05 milyar dolar azaldığı izlendi. Gerçek kişilerin döviz mevduatları 161 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin 890 milyon dolar geriledi.

23 Eylül haftası itibariyle yabancı yatırımcı ise 204 milyon dolarla hisse tarafında net satıcıydı. Tahvil tarafında ise yabancı yatırımcı aynı dönemde 18 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi.

ALMANYA'DA ENFLASYON İLK KEZ ÇİFT HANELERE YÜKSELDİ

Almanya'da yıllık enflasyon Eylül'de yüzde 10,9 seviyesine çıkarak ülkenin euro para birimine geçtiği yaklaşık 20 yıllık dönemde ilk kez çift haneye çıktı.
Almanya'da enflasyonda yukarı yönlü ivme Eylül'de etkisini devam ettirdi.

Ülkede Eylül ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yüzde 10,2 olması yönündeydi.

Eylül ayındaki yıllık enflasyon ülkede ortak para birimi euroya geçildiğinden bu yana ilk kez çift haneli seviyelere ulaşıldığını gösterdi.

Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 8,8 olmuştu.

Verilere göre Eylül'de aylık olarak fiyatlarda yüzde 2,2'lik artış izlendi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 1,5 seviyesindeydi.

İşte bugün yaşanan diğer gelişmeler: 

- FED bir kez daha enflasyonla mücadele açıklamasında bulundu. 

- ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte daraldığı açıklandı.

- Çin'de konut kredileri faiz oranlarında gevşemeye gidildiği açıklandı.

- Yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatının 1 milyar 51 milyon dolar düştüğü açıklandı.


 

Yorumlar