Meclis Genel Kurulunda Kürdistan tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda DEP Parti, AK Parti ve MHP'li vekiller arasında "Kürdistan" tartışması yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Meclis Genel Kurulunda Kürdistan tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan ile DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit arasında "Kürdistan" ifadesi üzerinden bir polemik yaşandı. Meclis Başkanvekili Celal Adan, "Kürdistan" ifadesini kullanan Koçyiğit'i uyararak, Türkiye Cumhuriyeti'nin coğrafi yapılanmasına dair açıklamalarda bulundu.

Genel Kurul'da Gergin Anlar

Genel Kurul'da yaşanan olaylar, AK Partili Baykan'ın, zaman zaman kullanılan "Kürdistan" ifadesine dikkat çekmesiyle başladı. Baykan, "Kürdistan" ifadesini "coğrafi bir bölge" olarak nitelendirenler hakkında yorumda bulundu: "Yapmaya çalışanların sonu Kürdistan değil kabristan oldu, oluyor, olacak."

DEM Partili Vekilin Savunması

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Baykan'ın sözlerine tepki gösterdi. Koçyiğit, "Kürdistan" ifadesinin kullanımını savunarak, "Trakya" örneğini verdi ve "Kürdistan bir hakikattir" ifadesini kullandı. Koçyiğit, idari bir bölge olarak değil, başka bir bağlamda "Kürdistan" kelimesini kullandıklarını belirtti.

Meclis Başkanvekili'nin Açıklamaları

Meclis Başkanvekili Celal Adan, Koçyiğit'in ifadelerine cevap verdi. Adan, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari yapısına aykırı tanımlamaların yasaklandığını belirten İçtüzüğün 161. maddesinin 3. fıkrasına atıfta bulundu. Adan, Türkiye'nin 7 coğrafi bölge ve 81 ilden oluştuğunu, "Kürdistan" diye bir yerin Türkiye sınırları içinde bulunmadığını vurguladı. Adan'ın bu açıklamaları Genel Kurul'da alkışla karşılandı.

Yorumlar