Macron ne dedi son dakika Türkiye çıkışı neydi?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Türkiye hakkında ne dedi, neden tepki çekiyor, Türkiye Macron'a karşı ne cevap verdi/

Google Haberlere Abone ol
Macron ne dedi son dakika Türkiye çıkışı neydi?

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron Türkiye hakkında ne dedi, neden tepki çekiyor, Türkiye Macron'a karşı ne cevap verdi/

Fransız Cumhurbaşkanı Macron'un uzun süredir Türkiye'yi her alanda kendilerine rakip olarak gören bir siyaset izlemesi Ankara'da rahatsızlığa neden oldu.

Başta Libya, Ege Denizi, Afrika'nın diğer ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Lübnan konularında her alanda Türkiye'ye karşı hareket eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, en son Afrika ziyaretinde Türkiye aleyhinde açıklamalarda bulunmuştu. 

Macron'un bu açıklamalarına ise Türkiye'den tepki gecikmedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

Sayın Macron’un açıklamaları talihsiz olmuştur. Türkiye olarak biz Afrika’da ya da başka bir yerde bir ülkeyi rakip olarak görmüyoruz. Herkesle iş birliği yapma arzusundayız.

Fransa'daki Türk ve Müslüman toplumunun cami ve derneklerinin güvenliği için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.

Suriye'de siyasi bir çözüme kavuşmak için çabaları artırmaya hazırız.

İhracatın önünde herhangi bir engel olmamalıdır.

MACRON NE DEMİŞTİ?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta Cezayir'e yaptığı resmi ziyaret sırasında, Çin ve Rusya ile birlikte, Türkiye'yi de "Kuzey Afrika'da Fransa karşıtı yalan propaganda yapmakla" suçlamıştı. Türk Dışişleri'nden bu sözlere sert yanıt gelmiş, Ankara da Paris'i "Kendi sömürgecilik hatalarını ve yeni sömürgecilik arzularını, Türkiye'ye saldırarak geçiştirmeye çalışmakla" suçlayınca ilişkiler gerilmişti.

Macron, bu ziyaretin ardından, Elysee Sarayı'nda yapılan Büyükelçiler toplantısında, "Rusya ve Ukrayna arasında tek müzakere eden dünya gücünün, NATO gücünün Türkiye olmasını kim ister?" diyerek, Türkiye'nin tek arabulucu olmasının engellenmesi gerektiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında bu yaz Odessa limanında engellenen tahılların çıkışına izin vermek için yaptığı arabuluculuğun ardından, Cumartesi günü Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e, Ukrayna'da "Rus birliklerinin kontrolüne geçen Zaporijya'daki nükleer santral çevresindeki krizin çözümüne yardımcı olması için Türkiye'nin arabuluculuğunu" teklif etti.

FRANSIZ HÜKÜMETİNDEN DURUMU DÜZELTME GAYRETİ

Macron'un açıklamalarından sonra Fransız hükümeti durumu düzeltmeye çalışan açıklamalarda bulundu. Hatta Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, diplomatik temaslarda bulunmak üzere İstanbul ve Ankara'yı ziyaret etme kararı almıştı.

"Olumlu arabuluculuk misyonundan dolayı cesaretlendirmek için Türkiye'ye gittiğini" vurgulayan Colonna ziyaret öncesi, Rusya'ya yaptırım uygulamayan ülkelerin, "Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasını sağlayacak zeminlere dönüşmemesi gerektiğini" söyledi.

Macron ne dedi son dakika Türkiye çıkışı neydi?
Macron ne dedi son dakika Türkiye çıkışı neydi?

 

Türkiye'ye hareket etmeden önce Fransız RTL Radyosu'na konuşan Colonna, "Ukrayna'daki savaşa yönelik olumlu eylemini sürdürmesi ve Birleşmiş Milletler’in çabalarıyla tutarlı kılaması konusunda teşvik etmek etmek için" Türkiye'ye gittiğini açıkladı. Bakan Colonna, “Bu öğleden sonra Ankara ve İstanbul'a gideceğim. Bölgede aktif rol oynayan, bazen olumlu rol oynayan Türkiye'yi bu yönde cesaretlendirmeli ve Birleşmiş Milletler'in çabalarıyla tam uyumlu kalmasını sağlamalıyız" diye konuştu.


 

Yorumlar