LGS hangi yayınevi ile paralel? LGS soruları çalıntı mı?

LGS hangi yayınevi ile paralel görünüyor veya hangi yayınevinden çıktı veya LGS soruları çalındı mı iddiaları CHP tarafından dile getirildikten sonra merakla sorulmaya başlandı. Peki, iddialar doğru mu LGS soruları gerçekten de çalındı mı? İşte iddialar ve cevaplar:

Google Haberlere Abone ol
LGS'de sorularında 'yayınevi' iddiasına cevap

LGS hangi yayınevi ile paralel veya sorular hangi yayınevinden çıktı veya LGS soruları çalındı mı söylentileri yine CHP tarafından somut herhangi bir delile dayanmadan ortaya atılan iddialar sonrasında gündeme geldi. 

Türkiye genelinde yüzbinlerce öğrencinin girdiği LGS 6 Haziran 2021 Pazar günü gerçekleşti. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavından sonra ise her sınavda olduğu gibi çeşitli iddialar ortaya atıldı. CHP tarafından ortaya atılan iddialar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a soruldu.

Şaibenin kaynağı ise son dönemlerde bu tür haberlere sık sık imza atarak toplumda huzursuzluklara neden olan Birgün Gazetesi oldu. Kaynağı ve dayanağı belirsiz haberle öğrencilerin de moralini bozan Birgün'de dün çıkan haberde, "Sınavda çıkan çok sayıda sorunun özel bir yayınevince basılan deneme testlerindeki sorularla benzer olduğu belirtilirken öğrenciler, “Sınav iptal edilsin” çağrısında bulundu. Matematik testindeki soruların zorluk derecesi de eğitimcilerin tepkisini çekti." şeklinde muğlak ifadeler kullanıldı.

Birgün'ün değirmenine su taşıyan ise doğal olarak Odatv internet sitesi oldu. Odatv'de yer alan habere göre velilerin, öğrencilerin ve okul sahiplerinin isyan ettiği LGS'deki sınav sorularının Sinan Kuzucu yayınevinin test sorularıyla benzerlik gösterdi. 21 Şubat 2020 tarihli Milliyet gazetesi haberinde de "MEB soruyor Sinan Kuzucu Yayınları önceden biliyor!" başlıklı bir haber yayımlandı. 

Haberde "Bu yıl 6 Haziran günü gerçekleşecek olan LGS’de yine Sinan Kuzucu Yayınları’nın test kitaplarını çözen çocukların başarısı konuşulacak. Biz 2020 yılındaki LGS'de 90 sorudan 32'sini tıpatıp aynısı olarak yakaladık. Bu çok ciddi bir oran. Soruların içeriği, renklendirmesi, hatta kağıdın cinsine kadar LGS soru kitapçığı ile birebir aynı" ifadeleri kullanıldı.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması amacıyla verdiği soru önergesi verdi.

Karabıyık, önerge gerekçesinde “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezî sınav 06.06.2021 tarihinde tamamlanmıştır. 1 milyon 243 bin 801 öğrencinin katıldığı sınav ile ilgili bazı şaibeli konular basına yansımıştır. 2021 LGS sorularının bir yayınevine ait kitapçıkla paralellik gösterdiği iddiaları gündeme gelmiştir” dedi.

Lale Karabıyık’ın Bakan Selçuk’a sorduğu sorular şöyle:

1- 2021 LGS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile paralellik gösterdiği iddiaları doğru mudur?

2- Hangi alanlarda kaç soru bu yayınevinin kitapçığı ile paralellik göstermektedir?

3- 2021 LGS soruları daha önce her hangi bir alanda yayımlanmış mıdır?

BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Şaibe oluşturan haberlerle ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bir açıklama yaptı. 

Bakan Selçuk cevap niteliğindeki açıklamasında, "Biz yıl içinde örnek soruları her ay yayınladık. Sadece 3 soru daha önce yayınladığımız sorulara benzer" dedi.

Bunun dışında benzer soru olmadığını belirten Selçuk, "Bunu iddia eden her kimse bu iddiaları ispatlaması gerekiyor. Ortada somut delil yok. Biz hiç kimseden soru almayız, kimsenin de sorusunu yayımlamayız" diye konuştu.

Bakan Selçuk, başka bir açıklamasında ise, "İtiraz yolları belli, müracaat yolları belli. Delil olmayan konularda daha dikkatli olunmalı" dedi. 

 


 

 

4-İptal edilmesi düşünülen soru var mıdır?

5-2021 LGS ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

 

Yorumlar