"Kuşa dönen tasarı" BMGK'da onaylandı

İçinde "ateşkes çağrısı dahi olmayan" Gazze tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde ABD ve Rusya'nın oyları olmadan onaylandı.

Google Haberlere Abone ol
"Kuşa dönen tasarı" BMGK'da onaylandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'ye yönelik, "güvenli, engelsiz ve genişletilmiş" insani yardım erişiminin sağlanması için acil adımlar atılması çağrısında bulunan bir karar tasarısını kabul etti. Tasarıda dikkat çeken bir nokta ise, "ateşkes" ifadesinin bulunmaması oldu.

KARAR, 13-0 OYLA KABUL EDİLDİ

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından sunulan karar, BMGK'nin daimi üyelerinden ABD ve Rusya'nın çekimser kalması sonucu 13-0 oyla kabul edildi. Kararın içeriğinde, çatışmanın taraflarına, insani personel ve yardımın ihtiyaç sahibi sivil nüfusa ulaşmasını sağlamak amacıyla, Gazze Şeridi'ne giden ve Gazze Şeridi boyunca bulunan tüm yolların kullanılmasına izin verilmesi ve bu konuda kolaylık sağlanması talep ediliyor.

ANTONİO GUTERRES'E GAZZE İÇİN ÖNEMLİ GÖREV

Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Gazze'deki sivil halka insani yardım ulaştırılmasını hızlandırmak için bir "kıdemli insani ve yeniden yapılanma koordinatörü" ataması yapılması isteniyor. Bu talep, Gazze'deki insani durumun ciddiyetini ve bu konuda uluslararası toplumun hızlı hareket etme ihtiyacını vurguluyor.

BMGK'NİN ETKİLİLİĞİ SORGULANIYOR

7 Ekim'den bu yana BM Güvenlik Konseyi'nin çatışmaya ilişkin bazı kararlarının daimi üyelerin vetoları nedeniyle geçememesi ve dünya liderleri ile gözlemciler tarafından konseyin etkililiğinin sorgulanması, bu oylamanın özellikle önemli olmasına neden oldu.

İSRAİL SALDIRILARININ AĞIR BİLANÇOSU

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik yürüttüğü saldırılar sonucunda, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 20 bin 57 kişinin hayatını kaybettiği, 53 bin 320 kişinin de yaralandığı bildirildi. Filistinli ve uluslararası kaynakların raporlarına göre, bu saldırılar Gazze'de altyapıda büyük hasara ve benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açtı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorumlar