"Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi" başlıyor

İsrail'in Filistin topraklarındaki zulmü devam ederken TRT1'den "Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi" isimli anlamlı bir dizi projesi hayata geçirildi.

Google Haberlere Abone ol
"Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi" başlıyor

“Kudüs işgal altındayken ben nasıl gülebilirim ki” ifadesiyle hafızalara kazınan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi'nin destansı mücadelesi izleyiciyle buluşacak. “Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi” dizisinin ilk bölümü 13 Kasım’da TRT 1’de yayınlanacak.

Asırlar önce, mukaddes şehir Kudüs’ü işgalden kurtaran, Haçlılara karşı büyük mücadele veren Selahaddin Eyyubi’nin öyküsü ekrana çıkmak için gün sayıyor. 13 Kasım’da ilk bölümüyle TRT 1’de yayınlanacak dizi, İsrail’in Filistin’e ve Kudüs’e yaptığı acımasız saldırılara karşı Müslümanları birliğe davet edecek. Yapımını Akli Film’in, yapımcılığını ve proje tasarımını Emre Konuk’un, yönetmenliğini Sedat İnci ve senaryosunu Serdar Özönalan’ın kaleme aldığı dizinin başrollerini ise Uğur Güneş ve Dilin Döğer paylaşıyor. Dizinin yapımcısı Emre Konuk yapıma ilişkin sorularımızı yanıtladı.

GERÇEKLEŞEN BİR DÜŞÜ İZLEYECEĞİZ

Yeni Şafak'ın haberine göre Hikâyeyi Selahaddin Eyyubi’nin, Nureddin Zengi’nin elinde yetiştiği dönemden başlattıklarını söyleyen Konuk, dizinin öyküsünü şöyle özetledi: “Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ün Haçlılar tarafından işgalinin 39. yılında doğuyor. Çocukluğu ve gençliği Haçlıların Kudüs’ü nasıl işgal ettiğini, nasıl kıyımlar yapıldığını birinci ağızlardan dinleyerek geçiyor. Diziye, Eyyubi’nin içindeki Kudüs hasretinin nasıl büyüdüğünü ve Kudüs’ün işgal altında olmasının onun hayatında ne kadar mühim bir mesele ne kadar derin bir yara olduğunu anlatarak başlıyoruz. Nureddin Zengi’nin rahle-i tedrisinden geçen bir delikanlının kahramana dönüşüp Selahaddin Eyyubi olduğunu ve Zengi ile Kudüs’ü hür kılmanın yollarını aradıklarını, kurdukları Kudüs düşünü vakti geldiğinde nasıl gerçekleştirdiklerini izleyeceğiz.”

Proje çalışmalarının iki yıl önce, çekimlerin ise geçen ay başladığını dile getiren Konuk dizi için geniş bir plato kurduklarını ifade etti. Gebze’de dönemin dokusuna uygun yapılar inşa ettiklerini de aktaran Konuk çalışmaları “Hikâye ve kahramanlarının derin ve görkemli olmasından senaryo çalışmaları oldukça uzun sürdü. Nihayet bu izleyeceğimiz hikâyede karar kıldık. Dizide şehirlerin genel görüntüsü CGI marifetiyle resmedilecek. Onun dışındaki saray, çarşı, şehir meydanı gibi alanları platomuza kurduk. Bu zorlu hazırlık süreci, İletişim Başkanımız Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve tüm TRT yetkililerinin projeye olan inanç, destek ve özverileri sayesinde hızla tamamladık” sözleriyle anlattı.

SÖZÜMÜZ TÜM DÜNYAYA

İsrail’in Filistin’e saldırılarını artırdığı bugünlerde yayınlanacak dizinin izleyicide oluşturacağı etkiye dair yorum yapan Konuk “1948’den bu yana Kudüs’te yaşananların hepsi çok ağır ve acıydı fakat bu son yaşananlar artık bizi sözün tükendiği yere getirdi. Diziyle tarih boyunca neden herkesin Kudüs’e sahip olmak istediğini, bu uğurda neden sürekli kan döküldüğünü hatırlatmış ve bugün yaşanan şeylerin sebebinin çok daha geride ve derinde olduğunu kısmen izah etmiş olacağız diye ümit ediyorum. Kudüs’teki kutsal mekânların sorumluluğunun bütün Müslümanlarda olduğu bilincinin uyanması ve yerleşmesi pek çok şeyi değiştirebilir. Bugün yaşanan sıkıntıların pek çoğunun merhemi tarihte saklı. Şayet Selahaddin Eyyubi gibi hür bir Kudüs istiyorsak ne yapılması gerektiğini de ondan öğrenmeliyiz. Dizinin uyandırmasını istediğim şey, Selahaddin Eyyubi’nin yapmak için ömrünü verdiği şeyle aynı: Birlik. Müslümanlar içinde birlik sağlandığında zafer kaçınılmazdır. Bu birlik dağıldığında ne olduğunu ya da olacağını yine yaşananlara bakarak görebiliyoruz. Orada gösterilen direnişin ne anlam ifade ettiğini Eyyubi’nin Kudüs sevdası üzerinden anlatabilirsek bütün dünyaya kıymetli bir söz söyleyeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

 

Yorumlar