Kripto paraya aracılık yönetmeliği yürürlükte

Resmi gazetede yer alan bir detay, Papara ve benzeri elektronik kuruluşlar üzerinden kripto paraya aracılık edilmesi yasaklanmış durumda. İşte yönetmeliğin detayları:

Google Haberlere Abone ol
Kripto paraya aracılık yönetmeliği yürürlükte

Merkez Bankası tarafından alınan kararın Resmi Gazete'de yayınlanan metninde yer alan bazı detaylar herkesi endişelendirmeye başladı. Burada yer alan bir ifadede, elektronik para kuruluşları yani Papara ve benzeri kuruluşlar üzerinden kripto para borsalarına para aktarımının da yasaklandığı anlamına gelen ifadeler bulunuyor. Ancak buradaki ifadeler net olmadığı içini yine de birçok kullanıcı tam olarak durumun ne olduğunun farkında değil. Bu nedenle birçok kripto para yatırımcısı Papara yasaklandı mı sorusunu hala sormaya devam ediyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte, “Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz” ifadeleri yer alınca, Papara yasaklandı mı? Binance, Paribu ve BTCtürk Papara ödeme sona mı erdi? soruları arttı.

Resmî Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası yönetmeliğine göre Papara ile kripto para alım satımları hakkında karar alındı. Yönetmeliğin 4. maddesi kripto para borsaları ile bankalar arasındaki para transferlerini yasaklıyor.

Türkiye’de hızlıpara, QQ Money, İninal, İyzi, Turkcell, Vodafone ve Papara başta olmak üzere 22 tane Elektronik Para kuruluşu bulunur.

Bankalar kripto para borsalarına gönderilecek ve çekilecek fonlara artık aracılık etmeyecek. Kripto para borsalarındaki varlıklarını banka hesaplarını çekemeyecek ve borsalara bankalar aracılığıyla para yatıramayacak. Bankaların da bu yönetmelik ile engellenip engellenmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı. Binance borsasında oynayanlar için Papara ile Kripto para alınıp satılacağı hakkında henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.

 “KULLANILAMAZ, HİZMET SUNULAMAZ”

30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanan yönetmelikte şöyle denildi:

* MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

* MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12’nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

* MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.

* Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.

* MADDE 4 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.

* Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer. Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

KRİPTO PARA YASAKLANMADI

T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (@Dijital) Başkanı Ali Taha Koç, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Bugün Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik çarpıtılmadan, iyi yorumlanmalı. #KriptoPara yasaklanmadı, #KriptoVarlık kavramı tanımlandı ve kullanım esasları belirlendi." dedi.

 

Yorumlar

Bedirhan papara nın fetöye hizmet ettiği duyumları var.doğrumu?
yasaklara karşıyız abi kayıtları sana açık değilmi bu kurumların faturasını dekontunu kesiyorsa niye yasaklıyorsun en önemlisi herkes herşeyi takas edebilir sen fatura kesip vergi almana bak gerisin ister malla öder adam ister senetle ister kripto ile isterse hizmet eder bu iktidar iyice zıvanadan çıktı.