Ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır?

Ketojenik diyet veya ketojenik beslenme son günlerin en popüler diyetlerinden biri. Hayat kalitesini belli bir oranda arttırmayı hedefleyen diyeti uygulamak her bünyeye uygun değil.

Google Haberlere Abone ol
Ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır?

Ketojenik beslenme veya ketojenik diyet, kolay zayıflamak isteyenlerin uyguladığı son dönemlerin en popüler diyetlerinden biri. Ancak uzmanlar, her bünyeye uygun olmayan bu diyeti kolay yoldan zayıflama amacı ile uygulanmaması için uyarıyor.

Uzman diyetisyenler tarafından uygulanması sağlıklı ve kesin sonuçlar elde etmek için önemli. Aslında küçük yaşlarda epilepsi (sara) hastalığına yakalanmış insanların tedavisi için uygulanan bu beslenme yöntemi uzman tavsiyesi ile uygulandığında hayat kalitesini olumlu yönde etkiliyor.

Ketojenik diyet, yüksek yağ tüketimi ve düşük karbonhidrat ve normal düzeyde protein tüketimi ile uygulanan bir diyettir. Karbonhidrattan yana zayıf beslenmeye dayalı diyette amaç, yüksek yağ alımı ile enerjinin yağdan sağlanması. Böylece diyetin adını aldığı keton cisimlerinin oluşumu hızlanarak enerji açığa çıkar. Keton cisimleri, nöronlar arasındaki bağlantıyı oluşturur ve nörotransmitter açığa çıkımını azaltır ve sara nöbetlerini engeller.

Epilepsi hastalarının uzman kontrolünde uygulaması gereken bu beslenme şekli ile nöbetlerin azalması sağlanır.

ÇEŞİTLERİ

Ketojenik diyet çeşitleri: Klasik ketojenik diyet, Modifiye Atkins ketojenik diyet, MCT ketojenik diyet ve LGIT ketojenik diyettir.

Klasik ketojenik diyet; Uygulaması en zor diyet çeşitidir. Ancak en etkili sonucu verenidir. Tüketilen her besinin tartılarak belli gramda tüketilmesi gereken diyettir. 

MCT diyeti; Fazla karbonhidrat, düşük yağ hedeflenir. Keton oluşumunu arttırma hedeflenir.

Modifiye Atkins ve LGIT diyetleri; Günlük tüketilecek enerjinin yüzde 60-70 oranının yağlardan elde edilmesi amaçlanır. Düşük karbonhidrat, yüksek yağ amaçtır. Günlük alınan karbonhidrat miktarı 40 ila 60 gr. ı kesinlikle geçmemelidir.

Çocuk sara hastalarının nöbetlerinde yüzde 85 oranında azalma gözlemlenmiştir.

Modifiye Atkins Diyeti'ni uygulayan çocukların yüzde 10'unda tamamen nöbet kontrolü sağlanırken yüzde 60'ında nöbet sayısı azalmıştır.

KETOJENİK DİYETE KADEMELİ GEÇİŞ YAPILIR

Ketojenik diyete başlamadan önce mutlaka kan testi yapılır. yavaş yavaş başlanan diyet ilk gün hafif, ikinci gün biraz daha arttırarak üçüncü gün ise tamamen diyete geçiş yapılır.

YAN ETKİLERİ

Ketojenik diyette karbonhidrat kaynakları olan meyve, sebze, tahıl ve kuru baklagillerin düşük oranda alınması vücuda alınan vitamin ve minerallerin eksik kalmasına sebep olur. Bu sebeple uzmanlar takviye vitamin alınmasını önerir.

Ayrıca, halsizlik, mide bulantısı, baş ağrısı, kabızlık gibi yan etkileri vardır.

NE KADAR SÜRE UYGULANIR

Normal diyetlerin aksine en az 3-6 ay gibi bir sürede uygulanması gerekir. Epilepsi hastalarına uygulanası tavsiye edilen süre ise 1 yıldır. Başlangıcı gibi kademeli bir şekildee sonlandırılır.

Türkiye'de epilepsi hastaların yarısıı çocuklardan oluşmaktadır. Bu sayı yaklaşık 400 bin civarı.

Uzmanlar ketojenik diyetin çocuklardan uzak tutulması uyarısında bulunuyor.

 

Yorumlar