Katalonya özerkliği kaybetti

Tartışmalı referandumla İspanya'dan ayrılma hayalleri kuran Katalonya'nın özerkliği elinden alındı. İspanya hükümeti, Katalonya hükümetini feshetti, özerkliği askıya aldı

Google Haberlere Abone ol
Katalonya özerkliği kaybetti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İspanya’nın Katalonya eyaletinde, referandum sonrası bağımsızlık kararında ısrar edilmesi üzerine İspanya hükümeti, Katalonya’ya verilen özerkliği askıya aldı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy bölgenin bağımsızlık referandumu yapmasından üç hafta sonra bakanlar kurulu toplantısı yaptı. Toplantıdan sonra yaptığı açıklamada alınan kararı duyurdu. Rajoy, Katalonya'ya verilen özerkliğin geri alındığını açıkladı. Hükümet, Katalonya’nın bağımsızlık ısrarı üzerine, özerk bölgelere gerektiği zaman doğrudan yönetim uygulama yetkisi veren Anayasa’nın 155’inci maddesini uyguladı.

Katolanya eyalet Başkanı Puigdemont ve diğer bölge liderleri bağımsızlık ilanını imzalamış ancak görüşmelere imkan sağlamak için daha sora bu kararı askıya almıştı. Ancak Madrid, Katalonya Başkanı Puigdemont’a bağımsızlık ilan edip etmediği konusunu netleştirmesi için iki defa mühlet vermişti. Verilen sürelerin dolmasına rağmen Katalon Başkanı tarafından henüz bir açıklama yapılmadığı ifade edildi. 

MERKEZİ HÜKÜMET SOSYALİST PARTİ ERKEN SEÇİM KONUSUNDA ANLAŞMIŞTI

İspanya hükümeti, bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya’da Ocak 2018’de seçime gidilmesi için İspanyol Sosyalist İşçi Partisi(PSOE) ile anlaşmıştı. İspanyol Sosyalist İşçi Partisi(PSOE) ve İspanya hükümeti, Katalonya’da bölgesel seçim yapmak üzere uzlaşı sağlamıştı. Katalan lider Carles Puigdemont’un çıkan sonucu kabul etmediği taktirde, mümkün olan en kısa sürede tekrar seçime gidilecek. Seçimler için henüz resmi açıklama olmadı. Ancak İspanyol kaynaklara göre Ocak 2018’de gerçekleştirilecek.

FRANSA'DAN İSPANYA MERKEZİ YÖNETİMİNE DESTEK

Fransa Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Yves Le Drian, Katalonya krizinde İspanya hükümetinin yanında olduklarını söyledi. İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis ve Fransız mevkidaşı Le Drian, uluslararası konuları ve Katalonya krizini değerlendirmek üzere Madrid'de bir araya geldi. Bakanlık konutu Viyana Sarayı'nda gerçekleşen görüşmeden sonra iki bakan basına açıklamalarda bulundu. Ülkesinin, tamamen İspanya'nın birliğinden yana olduğunu belirten Le Drian, "Fransa, İspanya Anayasası'na da büyük bir saygı duymaktadır. İspanya'nın bu iç meselesiyle ilgili ben herhangi bir yorum yapmak istemiyorum. Zaten Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu konudaki açıklamalarında çok açık oldu." dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Dastis de ülke tarihinde ilk kez Katalonya'ya uygulanması öngörülen ve Bakanlar Kurulu'nun yarın yapacağı olağanüstü toplantıda kapsamı belirlenecek özerk yönetim haklarının merkezi hükümete devredilmesini sağlayan 155. maddeyle ilgili soruları cevapladı. Hükümet olarak Katalonya ile ilgili kararların adım adım alınacağını vurgulayan Dastis, "Katalonya'nın özerklik hakları askıya alınmayacak. Hükümet, 155. maddeyi ölçülü ve temkinli uygulayacaktır." diye konuştu.

AVRUPA BİRLİĞİNDE KATALONYA KORKUSU

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Katalonya'daki gelişmelere ilişkin, "Eğer Katalonya bağımsız olursa o zaman diğerleri de bağımsız olmak ister. Bu benim hoşuma gitmiyor." dedi. Lüksemburg Üniversitesinde öğrencilere hitap eden Juncker, AB'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AB'ye üye ülkelerde ekonomik gelişme olmasına rağmen birliğin ekonomik durumunun halen "kırılgan" olduğuna dikkati çeken Juncker, AB'nin daha etkili olabilmesi ve demografik sorunlarının üstesinden gelebilmesi için entegrasyona odaklanması gerektiğini söyledi.

Katalonya'daki gelişmelere ilişkin konuşan Juncker, AB kurumlarının özellikle Katalonya ve İspanya arasındaki duruma müdahale etmediğini belirtti. Juncker, "Herkes bize soruyor. Neden AB Komisyonu ya da AB Konseyi konuya müdahil olmuyor? Eğer biz de karışırsak durum çok daha karmaşık hale gelir." dedi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'dan geçmişte, Katalonya'ya ilişkin girişimlerde bulunmasını birçok kez talep ettiğine dikkati çeken Juncker, İspanya hükümetinin gerekli adımları atmadığını kaydetti.

Mevcut durumun "çok endişe verici" olduğunu, AB ülkelerinin bölünmemesi gerektiğini vurgulayan Juncker, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Eğer Katalonya bağımsız olursa, o zaman diğerleri de bağımsız olmak ister. Bu benim hoşuma gitmiyor. Ben 15 yıl sonra 100 ülkeden oluşan bir AB görmek istemiyorum. 27 üyeyle yeterince zorlanıyoruz. Çok daha fazla ülkeyle bu imkansız olur."

İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecine (Brexit) de değinen Juncker, Brexit'in beklenmedik bir gelişme olduğunu, artık bunun sonuçlarıyla baş etmek gerektiğini bildirdi. Juncker, "Brexit süreci başta tahmin ettiğimizden daha uzun sürecek." ifadelerini kullandı. AB'nin özellikle mali yükümlülükler konusunda ödün veremeyeceğini ve İngiltere'ye karşı "intikamcı" bir tutum içinde olmadığını aktaran Juncker, İngiltere'nin yükümlülüklerine ilişkin, "İngiltere ödemek zorunda." vurgusunu yaptı.

Yorumlar