Alman hükümeti göçmen tasarısını onayladı

Almanya'da hükümet, ikincil koruma statüsündeki mültecilerin aile birleşimi hakkını kısıtlayan ve hızlandırılmış vatandaşlık uygulamasını sona erdirmeyi öngören iki yasa tasarısını onayladı. Tasarılar temmuz ayına kadar Federal Meclis’te görüşülecek.

Google Haberlere Abone ol
Alman hükümeti göçmen tasarısını onayladı

Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından kurulan yeni federal hükümet, göç politikalarında sıkılaştırmaya giden iki yasa tasarısını kabul etti. Onaylanan tasarılar, Federal İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt tarafından sunuldu ve kabine toplantısında kabul edildi.

AİLE BİRLEŞİMİ HAKLARI KISITLANACAK

Tasarıların yasalaşması halinde, Almanya'da “ikincil koruma” statüsüyle yaşayan mülteciler için aile birleşimi hakkı önemli ölçüde sınırlandırılacak. Bu kişiler yalnızca eş ve küçük çocukları için aile birleşimi başvurusunda bulunabilecek. Diğer aile bireylerinin getirilmesi mümkün olmayacak.

İkincil koruma statüsü, kişinin sığınmacı ya da mülteci olarak tanınmaması durumunda, kendi ülkesinde siyasi baskı, işkence veya ölüm cezası riskiyle karşı karşıya kalması durumunda geçici olarak verilen bir koruma statüsü olarak tanımlanıyor.

388 BİN KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Alman Haber Ajansı DPA, 2024 yılı Mart ayı sonu itibarıyla Almanya’da ikincil koruma statüsünde 388 bin 74 kişinin bulunduğunu açıkladı. Yeni düzenleme, bu kişilerin aile birleşimi yoluyla Almanya’ya getirmek istedikleri diğer yakın akrabaları için geçerli olacak.

HIZLANDIRILMIŞ VATANDAŞLIK UYGULAMASI KALDIRILIYOR

Kabul edilen ikinci tasarı ise, Almanya'da iyi entegre olmuş göçmenler için uygulanan hızlandırılmış vatandaşlığa geçiş sürecinin iptal edilmesini öngörüyor. Mevcut uygulama kapsamında, bazı koşulları sağlayan göçmenler belirli bir süre beklemeden Almanya vatandaşlığına geçebiliyordu.

Yeni düzenleme bu süreci ortadan kaldıracak olsa da, daha önceki koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen çifte vatandaşlık hakkı ve genel vatandaşlık yasası reformu korunmaya devam edecek.

MECLİS GÖRÜŞMESİ TEMMUZ’A KADAR PLANLANIYOR

Söz konusu yasa tasarılarının, Federal Meclis gündemine taşınarak temmuz ayına kadar görüşülmesi ve yasalaşması bekleniyor. Hükümet, bu iki düzenlemeyi göç politikalarında yeni dönemin başlangıcı olarak değerlendiriyor.

SİYASİ VE TOPLUMSAL TEPKİLER BEKLENİYOR

Yeni düzenlemeler, özellikle mülteci hakları savunucuları ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yakından izleniyor. Tasarıların yasalaşmasının, Almanya’da yaşayan on binlerce mülteci ve göçmen aile için önemli sonuçlar doğuracağı ifade ediliyor. Federal Meclis’te yapılacak görüşmelerin ardından tasarıların yürürlüğe girmesi halinde Almanya’daki göç politikalarında belirgin bir sıkılaşma yaşanacak.

Yorumlar