Kadınlar İETT'yi yanlış anladı

İETT'nin gece 22.00'dan sonra kadınları güzergah üzerinde durak dışında da indirilmesini sağlayan uygulaması vatandaşlar tarafından yanlış anlaşıldı. Bazı vatandaşlar şoförlerden, "Bizi evimize bırakacaksın. Kanun çıktı" şeklinde baskı yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kadınlar İETT'yi yanlış anladı

Sonhaberler | Haber Merkezi

İETT'nin kadın yolcuların saat 22.00'den sonra güzergah üzerinde, durak dışında istediği noktada inebilmesi için başlattığı uygulama sevildi ama yanlış anlaşıldı. 'Kanun çıktı, evime götüreceksin' gibi ısrarlar şoförleri yıldırdı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin önerisiyle, 18 Kasım Cuma gününden beri kentte kadın yolcular saat 22.00'den sonra araçlardan güzergahları üzerinde, istedikleri noktada inebiliyor.

Bütün gün direksiyon başında olan şoförler uygulama için ne düşünüyor? Yeni uygulama için akbil uydu cihazında uyarı mesajı yayınlandığını söyleyen Kadıköy rıhtımındaki şoförler, "Genelgeden önce de saat geçse ve kadın yalnızsa istediği yerde indiriyorduk. Bizim de annemiz, bacımız, kızlarımız var. Kadınları karanlıkta zorda bırakacak halimiz yok" dedi.

Uygulama yakın zamanda başladığı için kadınların çoğunun yeni yeni haberi olmaya başladığını kaydeden şoförler, öğrenenlerin de genelgeyi yanlış anlamasından muzdarip. Bir şoför, "Geçenlerde 82 yaşında bir teyze, tutturdu 'Beni evime götüreceksin' diye. Evi hem güzergah dışı hem de öyle bir rampada ki taksi çıkmaz. Güzergah dışına çıkamayacağımı söylediğimde bir sinirlendi. 'Kanun çıktı kanun, kanuna karşı geliyorsun" diye bağırıp üstüne bir de beddua etti" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisine geçtiğimiz günlerde getirilen “İETT ile yolculuk yapan kadın yolcuların 22.00'dan sonra durak haricinde istediği yerde inebilmesi" önerisi resmen hayata geçti. İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından değerlendirilen uygulama dün akşam İstanbul'daki tüm hatlarda uygulanmaya başladı.

GÜVENLİK ÖN PLANDA OLACAK

Uygulama kapsamında şoförler, kadın yolcuların taleplerine, trafik güvenliğini tehdit etmeyecek; yol, yolcu ve çevre güvenliğine yönelik herhangi bir risk oluşturmayacak en yakın noktada durarak indirdi. Yolcu Ceyda Ada yaptığı açıklamada, kadınlar için uygulamanın olumlu olduğunu söyledi. Ada, “En azından belli bir saatte evine yakın bir yerde hemen inip evine gitmesi iyi bir uygulama. Tenha yerler açısından güzel bir uygulama" dedi.

MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Uygulamanın güzel olduğuna dikkati çeken Nihal Özçapkın da, “Özellikle kadınlar için güvenlik açısından keyfi olmasa bile işimiz icabı dışarıda olduğumuzda şoförden rica ettiğimizde uygun yerde inmemiz iyi bir şey." diye konuştu. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İETT uygulamadan olumlu geri dönüşler aldıklarını vurgulayarak şunları bildirdi: “İETT'nin öncelikli hedefi; İstanbullulara sunulan toplu ulaşım hizmetinin kalitesini her gün bir basamak daha yukarı taşıyabilmektir" ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin, kadın yolcuların belirli bir saat diliminden sonra araçların güzergahları üzerinde, istedikleri noktada iniş yapabilmelerini sağlayan ve varış noktalarına yürüme mesafesini kısaltacak önerisinin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi. Video: İETT'nin kadın yolculara özel gece düzenlemesi başladı

Habertürk'ün haberine göre bir başka sürücü ise, "Bazen gündüz vakti de kadınlar istedikleri yerde inmek istiyor. Geçenlerde birisi 'Para çekeceğim, beni bankamatikte indir' demesin mi? Erkekler de seslerini çıkarmaya başladı. 'Kadın-erkek eşitliği yok mu? Biz de insanız, biz de istediğimiz yerde inmek istiyoruz' diyorlar. Zaten tüm gün trafikle mücadele ediyoruz. Şimdi de insanların bin bir türlü istekleri bizi iyice yordu" ifadesini kullandı.

Yorumlar