İzzet Uzyel kimdir, nerelidir?

İzzet Uzyel kimdir, nerelidir soruları Türkiye'den çok ABD ve Avrupa ülkelerinde merakla sorulan ve cevabı çok az bilinen bir sorudur. Uzyel hakkında duyacaklarınıza inanamayacaksınız.

Google Haberlere Abone ol
İzzet Uzyel kimdir, nerelidir?

İzzet Uzyel kimdir, nerelidir, ne iş yapar, mesleği nedir gibi sorular son dönemlerde magazinel gündemin ana konuları arasında yer alıyor. Başta ABD olmak üzere batılı ülkelerde yaşayanlar bu ismi aslında ara ara duyuyor. Ancak Türkiye'de bu isim şimdilik pek fazla bilinmiyor. 

Uzyel ailesi aslen Yahudi kökenli bir ailedir. ABD'de uzantıları bulunuyor.

Türkiye'de Sefarad Yahudilerinden oldukları bilinir. 

Sefarad Yahudileri, Osmanlı döneminde İspanya'da soykırıma uğmarak üzereyken kurtarılarak Türkiye'ye getirilen Yahudilerdir. 

Türkiye'de şu anda yerleşik sadık birer Türk vatandaşı olan yüzlerce Sefarad Yahudisi bulunuyor. 

Bu ailelerden biri de Uzyel ailesidir. 

Onların bireylerinden biri de İzzet Uzyel'dir. 

1980 doğumlu olan İzzet Uzyel, Rafael ve Defne Uzyel isimli Yahudi bir çiftin üç çocuğundan biridir. 

Çift İsrail'den yıllar önce İsrail'den ABD'ye göç etmiş. Baba Rafael Uzyel, 1986 yılında ABD'de hayatını kaybetmiş. 

Babalarının ölümünden sonra anneleri üç çocuğuna bakmak durumunda kalmış. 

Ailenin babalarından kalan önemli bir mirası yıllarca başka bir kadına kaptırdığı ve bu yolla milyonlarca liralık bir servetten mahrum bırakıldığı ortaya çıkmıştı

ABD mahkemelerine taşınan olayda Neil Kadisha isimli iş insanı, ailenin parasını yasa dışı yollardan edinerek zenginleşti. Aile bunu fark edince onun hakkında dava açtı. 

Kadisha Los Angeles'ın en zengin insanlarından biri ve büyük ölçüde bir zamanlar yüksek uçan kablosuz teknoloji şirketi Qualcomm Inc.'deki hissesine dayanan bir servete sahip.

51 yaşındaki risk sermayedarı ve üç çocuk babası - bir tahmine göre 910 milyon dolar değerinde - aynı zamanda burada ve İsrail'de cömert hayırsever bir hayırsever olarak biliniyor.

Ancak yakın tarihli bir mahkeme kararı, başarısı için anlayışlı olmaktan daha fazlasına güvendiğini tespit ederek, onu çok daha sert bir şekilde aydınlattı.

Bir yargıç, 1988'de başlayan sekiz yıllık bir süre boyunca, genç bir dul kadın ve çocuklarının vakıf fonlarını yağmaladı ve ardından haksız kazançları servetinin büyük bir bölümüne aktardı, bir yargıç karar verdi.

Sonhaberler.com 'un yaptığı araştırmaya göre, Yargıç Henry W. Shatford, Los'taki dört yıllık bir hukuk davasını sınırlayan 190 sayfalık bir kararda, "Kadisha, [onların] paralarını kendi kullanımı ve çıkarları için muazzam bir şekilde gasp eden sıradan bir hırsızdan başka bir şey değildi," diye yazdı. Angeles County Yüksek Mahkemesi.

Kadisha'yı kendine hizmet eden ve aldatıcı olarak tasvir eden Shatford, Beverly Hills sakininin kocası öldükten sonra yardım arayan bir aile dostu olan Dafna Uzyel'den 6.2 milyon dolar aldığını söyledi. Uzyel ve çocukları için mütevelli olarak görev yaparken, paralarını Union Bank kredi limitini yenilemek, gayrimenkul satın almak ve Qualcomm hisselerini almak için kullandı.

Shatford, "Kadisha, zimmete para geçirmelerinden dolayı Büyük Hırsızlık Ceza Kanunu uyarınca suçlanabilirdi," diye yazdı. İddialar hiçbir zaman suç olarak soruşturulmadı.

Shatford, eski bir Qualcomm direktörü ve bir zamanlar en büyük hissedarlarından biri olan Kadisha'ya aileye 5 milyon dolar cezai tazminat da dahil olmak üzere 100 milyon dolar ödemesini emretti.

Görüşmeyi reddeden Kadisha, yeni bir dava istedi ve temyize gitmeyi planlıyor. Ailenin tröstlerinden aldığı fonların meşru krediler olduğunu ve nihayetinde faiziyle birlikte tamamen geri ödendiğini iddia ediyor.

Yazılı bir açıklamada, "Bir aile dostuna, isteği üzerine yardım etme çabası olarak başlayan şeyin, bu haksız iddialarla sonuçlanmasından derin hayal kırıklığına uğradım" dedi.

Kadisha'nın avukatları, Shatford'un kendisine bir suçlu olarak atıfta bulunmasının haksız olduğunu ve mahkeme duruşmasının ardından geçen ay kamuoyuna açıklanan karardan çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Dava, hukuk uzmanlarının bireyleri içeren güven davaları arasında olağanüstü olduğunu söylediği ödülün boyutu da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle dikkat çekicidir. Ayrıca dikkat çekicidir, çünkü vicdansız mütevellilerin kurbanlarını beş parasız bıraktığı vakaların aksine, Uzyellerin tröstleri Kadisha'nın eylemlerine rağmen sonunda 20 milyon dolar kazandı.

“Ben mütevelli iken, Uzyel tröstlerinin değerinin 6 milyon doların altından 27 milyon doların üzerine çıktığı, 12 yılda ortalama %22'lik bir getiriyi temsil ettiği ve Uzyel ailesinin mali güvenliğini ve bağımsızlığını garanti altına aldığı tartışılmaz. "dedi Kadisha.

Dava, Uzyel'in 1999'da Kadisha'ya dava açmasından bu yana oluşturulan 20.000 sayfalık ifade ve 3.000 sergide detaylandırılmıştır. 89 yaşındaki emekli bir yargıç olan Shatford, davaya özel görevle bakmıştır.

Oluşumu, Mayıs 1986'da, 28 yaşındaki eşi ve çocukları İzzet 6 ve Joelle, 4 ile Mammoth Lakes, Kaliforniya'dan dönerken ölümcül bir kalp krizi geçiren 40 yaşındaki Rafael Uzyel'in ölümüydü.

Sonhaberler.com'un haberine göre Çift, 1979'da İsrail'de evlenmişti ve daha sonra, Rafael'in üreticilere satmak üzere kumaş ithal eden başarılı bir iş yürüttüğü Los Angeles'a taşındı. Çiftin Beverly Hills'de bir ev, İsrail'de bir daire ve bir İsviçre banka hesabındaki 2 milyon doları içeren varlıklarını yönetti.

Shatford, çok az İngilizce konuşan İsrailli bir yerli olan Dafna'nın sadece kısa bir süre makyaj sanatçısı olarak çalıştığını ve neredeyse hiç finansal deneyimi olmadığını yazdı.

Rafael'in ölümünden sonra, İsviçre'deki kız kardeşi Lillian Nomaz, dul kadının bol miktarda harcamasının çocukların 2 milyon dolarlık çıkarlarını tehdit edeceğini iddia ederek, Dafna'nın çiftin oradaki banka hesabına erişimini kısıtlamaya çalıştı.

Neredeyse hiç likit varlığı olmayan ve Nomaz'ın meydan okumasıyla mücadele etmek için bir avukata ihtiyacı olan Dafna, o zamanlar genç bir girişimci ve merhum kocasının arkadaşı olan Kadisha'ya döndü. Onu, Nomaz'la olan anlaşmazlığı çocuklar için bir güven fonu oluşturarak çözen kendi avukatıyla temasa geçirdi.

Avukat ayrıca anneleri için bir vakıf kurdu ve talebi üzerine Kadisha her iki fonun da mütevellisi oldu.

Ancak avukat, Kadisha'yı tüm yasal sorumluluktan etkin bir şekilde kurtaran "kaçış maddeleri" oluşturdu, dedi Shatford, bunu "neredeyse inanılmaz ama doğru" olarak nitelendirdi.

Shatford, başka bir avukatın, Kadisha'nın Dafna Uzyel'i imzalamaya zorladığı üç “şok edici” değişiklik hazırladığını yazdı. Belgelerden biri, Kadisha'ya mali çıkarı olan işletmelere güven parası ödünç verme ve “akılsız sayılabilecek” krediler ve yatırımlar yapma yetkisi verdi.

Shatford, Kadisha, Uzyel'in tröstleri “gerçek kumbara” olarak kullanmak için bilgi eksikliğinden yararlanmak için zaman kaybetmedi.

Yargıç, mütevelli olarak ilk resmi eyleminde Kadisha'nın Uzyel'in güveninden 500.000 dolar ödünç aldı ve onu Beverly Hills'deki evi ile güvence altına aldı. Shatford, takip eden bir dizi teminatsız, belgesiz kredide, Kadisha'nın bunun 10 katından fazlasını aldığını söyledi.

Yargıç, “Kadisha, Dafna ve çocuklarının refahını düşünmekten asla vazgeçmedi” diye yazdı. “Sadece kendi mali refahıyla ilgileniyordu.”

Uzyel, The Times'a, Kadisha'nın mütevelli heyeti iken, onun fonlarından büyük meblağlar aldığını bilmediğini söyledi.

“Neil Kadisha bir aile dostuydu ve kocam öldükten sonra benim ve küçük çocuklarım için mali durumumla ilgilenmesi için güvendiğim biriydi” dedi. "Bu dava sırasında paramızı kişisel kazancı için nasıl kullandığını öğrenince şok olduk."

Uzyel'in 1990'ların sonlarında ev onarımları ve diğer kullanımlar için kendi parasının 250.000 dolarını kabul etmiş olsaydı, Kadisha'nın fonları kötüye kullandığı ortaya çıkmayabilirdi.

O reddedince, araştırmak için bir Encino hukuk firması tuttu. Avukat Samuel Krane, fonlarla ilgili 12 yıllık işlemleri yeniden yapılandırdı ve sayısız mali kayıttan Kadisha'nın iddia edilen görevi kötüye kullandığına dair kapsamlı kanıtlar ortaya çıkardı.

Uzyel'in davanın baş avukatı Krane, “Burada büyük bir sahtekarlığı ortaya çıkardığımı biliyordum” dedi.

Mayıs 2002'de duruşma başladığında, Kadisha, CEO'su olduğu bir yatırım şirketi olan Omninet Capital'e konsantre olmak istediğini söyleyerek Qualcomm'un yönetim kurulundaki koltuğundan feragat etti. Yatırımları, Strip'te tamamlanmak üzere olan 325 milyon dolarlık lüks bir apartman dairesi olan Sky Las Vegas'ı içeriyor.

Duruşmaya katılanlar, Kadisha'nın 34 gün boyunca tanık kürsüsünde kaldığını ve neredeyse her oturum için hazır olduğunu söyledi.

Shatford, nihayetinde, risk sermayedarının tröstleri yağmaladığını ve hileli muhasebe, eski tarihli kayıtlar ve sahte işlemlerle izlerini kapatmaya çalıştığını buldu. Kadisha'nın o sırada nakit paraya basıldığını ve yatırımlarını desteklemek için paraya ihtiyacı olduğunu söyledi - Kadisha'nın yalanladığı iddiası.

Diğer şeylerin yanı sıra, 1988'de Kadisha, tröstlerin parasının 300.000 $'ını, o zamanlar cep telefonları için mikroçipler tasarlayan ve satan bir San Diego şirketi olan Qualcomm'a ödünç verdi. O yılın başlarında, şirket, kurucu ortağı olduğu bir uydu iletişim şirketi olan Omninet Corp. ile birleştiğinde, Kadisha Qualcomm'un yönetim kurulunda bir yer edinmişti.

Shatford, “Kredi, Kadisha tarafından son derece kötü bir kumardı ve kitaptaki mütevelli heyetleri için her yatırım kuralını ihlal etti” dedi. "Ama Kadisha şanslıydı ve kumar meyvesini verdi."

Kadisha krediyi hisse senedine dönüştürdü ve 1992'de 805.000 dolara sattı. Gelirleri, İsrail, İran veya İsviçre'de yaşadığını söylediği David Rahban'a 1.4 milyon dolarlık başka bir krediyi finanse etmek için kullandı. Ama Rahban "ayda yaşıyor olabilir" diye yazdı yargıç, çünkü Rahban'ın var olduğuna dair hiçbir kanıt görmedi. Rahban'a ödünç verilen para ve ek 1,2 milyon dolar gerçekten Kadisha'ya gitti, diye hükmetti.

Vakfın yatırımlarını çeşitlendirmek yerine, Kadisha neredeyse tüm parayı Qualcomm hissesine koydu. Shatford, Qualcomm başarısız olsaydı, Uzyel'in güven fonu parasını asla geri alamayacağını söyledi. Bunun yerine Qualcomm, 2000 yılındaki dot-com çöküşünden önce hisse başına 200$'a kadar çıkan hisse senedi ticareti ile bir teknoloji başarı öyküsü haline geldi. Qualcomm, Uzyel'in davasına taraf değildi ve yorum yapmayı reddetti.

Kadisha, Omninet ile birleştiğinde şirkette büyük bir hisse elde etmişti. Karmaşık birleşme işleminin bir parçası olarak, her biri 1 dolardan 1 milyondan fazla Qualcomm hissesi satın aldı.

Kadisha'nın Qualcomm'daki hissesi onu 2001 yılında Forbes dergisinin en zengin Amerikalılar listesine soktu. Geçen Mayıs ayında Los Angeles Business Journal, onu 910 milyon dolarlık net değeriyle en zengin 50 Angelenos arasında 41. sıraya yerleştirdi.

Zenginliğine rağmen, Kadisha büyük ölçüde halkın gözünden uzak kaldı. O ve eşi Dora, Beverly Hills'de 11.000 metrekarelik bir evde yaşıyor ve burada topluluk ve dini nedenlerle aktifler. Los Angeles Yahudi Federasyonu ve bir madde bağımlılığı programı olan Phoenix House'un yönetim kurullarında görev yaptı. O ve karısı ayrıca çeşitli İsrail hayır kurumlarını da destekliyor.

Kadisha, yargıcın onun hakkındaki sert tanımlamalarına itiraz eder. Yeni bir dava için bir önergede, Kadisha'nın avukatları, Shatford'un kararında kendisine zimmete para geçiren ve yalan yere yemin eden olarak 25 referansın bir hukuk davasında “uygun bir yeri olmadığını” ve çıkarılması gerektiğini söyledi.

Herhangi bir cezai soruşturma, suçlama veya yargılama yapılmadı” dedi. Kadisha'ya "bir ceza soruşturması ve yargılaması için gerekli olan yasal süreç haklarından hiçbir zaman - büyük jüri, masumiyet karinesi, jüri duruşması ve suçun makul bir şüphenin ötesinde tespit edilmesi şartı - verilmedi."

100 milyon dolarlık ödülün yarısından fazlası, Kadisha'nın 1992 Qualcomm hisse senedi satışından kaynaklandı. Shatford, satışın tröstleri hisselerin gelecekteki kazançlarından mahrum bıraktığına karar verdi.

Yeni bir yargılama için önerge, Kadisha'nın bu iddiadan ve diğerlerinden sorumlu tutulmaması gerektiğini belirtir ve zarar tazminatını aşırı olarak nitelendirir.

UCLA Hukuk Fakültesi fahri profesörü ve tröstler konusunda uzman olan William M. McGovern, Shatford'un Kadisha davasındaki kararının “açık ve tartışmasız” yasal ilkelerin altını çizdiğini söyledi. Mütevelli heyetlerinin ihtiyatlı ve çeşitlendirilmiş yatırımlar yapmak için mütevelli bir görevi olduğunu ve bunlardan tüm kazancın güvene gitmesi gerektiğini söyledi.

“Yatırım yaparsam ve bir milyon dolar yaparsa, kâr güvene gider” dedi. "Bir milyon dolar alır ve uygunsuz bir şekilde yatırım yaparsam, tüm zararı alırım."

Kadisha aklanacağı konusunda ısrar etti.

Sonunda hakkımdaki iddiaların reddedileceğinden eminim” dedi.

Shatford ise Kadisha'nın eylemleri hakkında hiçbir şüphesini dile getirmedi.

“Kadisha'nın savunması inkarların ötesinde, ancak bir hırsızın para çalabileceği ve bundan elde edilen faydaları elinde tutabileceğine dair fena halde uydurma bir anlayışa dayanıyor” diye yazdı. "Maalesef yanılıyor."

42 yaşında olan İzzet Uzyel, şimdilerde ABD'de emlak sektöründe mimar olarak çalışmaktadır. Emlak sektöründe geliştirici olarak faaliyet yürütüyor.

Önemli not: Emek ürünü özel araştırma haberimizi aktif link vererek alıntılayabilirsiniz. Aksi halde yasal haklara başvurulacaktır.

Kaynak. www.sonhaberler.com 


 

Yorumlar