İzlanda son dakika yanardağ haberi! Lavlar yerleşim yerlerine indi

İzlanda'da yanardağ patlaması sonrasında lavlar yerleşim yerlerine kadar indi.

Google Haberlere Abone ol
Lavlar yerleşim yerlerine kadar indi

İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO) tarafından yapılan açıklamada, Fagradalsfjall yanardağında dün yeni bir patlama meydana geldiği ve lavların Grandavik kentindeki yerleşim yerlerine ulaştığı bildirildi. Kasım 2023'te aynı yanardağda meydana gelen patlama sonrası, Grandavik kentindeki vatandaşların tahliye edildiği belirtildi. Ancak, dünkü patlama sonrasında yanardağdaki yarıklardan sızan lavlar, kentteki yerleşim yerlerine ulaşarak çok sayıda evi yok ettiği ve bu durum, ciddi bir yıkıma yol açtı.

SAVUNMA BARİYERLERİNDE ÇATLAKLAR OLUŞTU

IMO, lavların Kasım ayından bu yana devam eden patlama riskine karşı Grandavik'in kuzeyinde inşa edilen savunma bariyerlerinde de çatlak oluşturduğunu ifade etti. Bu bariyerlerin, lavların daha geniş alanlara yayılmasını önlemek için kurulduğu belirtilirken, meydana gelen çatlakların bariyerlerin etkinliğini azalttığı endişesi taşınıyor.

"LAV ÇATLAKLARDAN AKARAK ŞEHİRDE HASARA NEDEN OLUYOR"

IMO'nun yaptığı açıklamada, "Grindavik'in hemen kuzeyinde iki çatlak bulunuyor; büyük olanı Hagafell'de, küçük olanı ise kasabanın sınırında. Lav her iki çatlaktan da akıyor. Bugün öğlen 12 civarında açılan yaklaşık 100 metre uzunluğundaki daha küçük çatlak, Grindavik'teki Efrahopi mahallesine sadece 200 metre uzaklıkta bulunuyor. Lav buradan şehir sınırlarına akıyor ve orada ciddi hasara neden oluyor" ifadeleri kullanıldı.

 

Yorumlar