İstanbul trafik sorununa "ücretli geçiş" önerisi

İstanbul'daki trafik sorununa ücretli girişler yöntemiyle çözüm önerisi sunuluyor. Ücretli girişlerin ilk etapta Eminönü ve Kadıköy'de pilot uygulamayla hayata geçirilmesi öneriliyor.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul trafik sorununa "ücretli geçiş" önerisi

Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden, trafik sıkışıklığını azaltmak için "trafik sıkışıklığı fiyatlandırması" önerisinde bulundu. Uyduranoğlu, bu sistemin trafik yoğunluğunu %10 ila %40 oranında azaltabileceğini ve toplu taşıma kullanımını %5 ila %15 oranında artırabileceğini ifade etti. İstanbul'daki 852 kişinin katıldığı bir araştırmada, toplu ulaşım kullanıcılarının bu sistemi daha çok desteklediği, buna karşın araç sahiplerinin çözüm olacağına daha az inandığı belirtildi.

Pilot Bölge Uygulaması ve Kamuoyu Algısı

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre Uyduranoğlu, sistemin başarılı olabilmesi için pilot bölgelerde uygulanmasının önemini vurguladı. Stockholm'de yapılan ilk referandumda 'hayır' oyu çıkmış ancak pilot uygulama sonrasında hava kirliliğindeki azalma ve olumlu sonuçlar kamuoyuna aktarıldığında, ikinci referandumda çoğunluk 'evet' oyu vermişti.

Uygulamanın Tasarımı ve Toplu Taşıma Yatırımları

Uyduranoğlu, uygulamanın tasarımının araç türleri ve bölgede geçirilen süreye bağlı olmaksızın, her araç için sabit bir ücret olabileceğini belirtti. Çevre dostu araçlara ise daha düşük tarife uygulanabileceği ifade edildi. Ayrıca, elde edilen gelirin toplu taşımanın iyileştirilmesine yönlendirilmesinin önemi üzerinde duruldu.

Dünyada Uygulanan Örnekler

Uyduranoğlu, 1975 yılında Singapur'da başlayan ve başarılı sonuçlar alan sistemin Milan, Stockholm ve Londra gibi şehirlerde de uygulandığını paylaştı.

Ekonomik Etkiler ve Toplumsal Tepkiler

BBC Future’da yayımlanan bir analizde, Londra'daki uygulamanın ciddi tepkilere neden olduğu, Belçika'nın Gent kentinde ise belediye başkan yardımcısının ölüm tehdidi aldığı belirtildi. New York'un da bu yıl sonunda uygulamayı hayata geçirmeye hazırlandığı ve trafikte geçirilen zamanın ekonomik kaybının yılda yaklaşık 20 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Yorumlar