İspanya'nın cinayet zanlısını Türkiye'ye iadesini Almanya engelledi

İspanya'nın, Türkiye'de işlenen cinayet ve soygun suçlarından hakkında açılmış dava bulunan Doğan Akhanlı'nın Türkiye'ye iadesini Almanya'nın engellediği ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
İspanya'nın cinayet zanlısını Türkiye'ye iadesini Almanya engelledi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye'de 20 Ekim 1989'da Tahtakale'deki bir handa İbrahim Yaşar Tutum'a ait döviz bürosunun silahla gasp edilmeye çalışılması ve Tutum'un öldürülmesinden sorumlu tutulan Doğan Akhanlı, kırmızı bültenle arandığı İspanya'da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Akhanlı'nın serbest bırakılmasını Almanya'nın sağladığı ortaya çıktı. 

Türkiye doğumlu Akhanlı, Türkiye'de iki yıl siyasi suçlu olarak hapis yattığı cezaevinden çıktıktan sonra 1990'lı yılların başında Almanya'ya kaçmıştı. 2010 yılında babasının ağır hastalığı üzerine Türkiye'ye geri dönen yazar, bu defa 1989 yılında bir kişinin ölümüyle sonuçlanan bir döviz bürosu soygununa karıştığı iddiasıyla havaalanında yakalanarak tutuklanmıştı. Delil yetersizliği nedeniyle Akanlı serbest bırakıldı ancak hakkındaki karar 2013'te bozuldu. Akhanlı hakkında, "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemiyle dava açıldı.

Akhanlı, 1989 yılında bir kişinin öldüğü döviz bürosu soygununa katıldığı iddiasıyla havaalanında tutuklanarak cezaevine girmişti. Alman politikacılar, yazar ve sanatçılar o dönemde Akhanlı'nın beraat etmesi için çağrıda bulunmuş ve yazar hakkındaki davadan 2011 yılında beraat etmişti. Ancak 2013 yılında Yargıtay kararı bozmuş ve bu kez Akhanlı hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemiyle yeniden dava açılmıştı.

MERKEL HÜKÜMETİ DEVREYE GİRDİ, AKHANLI SERBEST BIRAKILDI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Uluslararası Polis Teşkilatı'nı (Interpol) kullanarak Alman vatandaşı yazar Doğan Akhanlı'nın İspanya'da gözaltına alınmasına yol açmasını eleştirdi. "Bu yapılan doğru değil ve İspanya Akhanlı'yı serbest bıraktığı için çok mutluyum" diyen Merkel sözlerine şöyle devam etti: Interpol gibi uluslararası teşkilatlar bu tür amaçlar için suistimal edilmemeli. Doğan Akhanlı, maalesef çok sayıda vakadan yalnızca biri. İşte bu yüzden Ankara politikamızı kısa süre önce büyük oranda değiştirdik. Erdoğan'ın böyle bir şey yapması kabul edilemez. 

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI MÜDAHALE ETTİ

Türkiye'nin Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkarması üzerine Doğan Akhanlı, Cumartesi sabahı İspanya'nın Granada kentinde kaldığı otelde gözaltına alınmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel İspanyol mevkidaşı Alfonso Dastis'le görüşerek Akhanlı'nın Türkiye'ye iade edilmemesini ve Almanya'nın bu sürece dahil edilmesini istemişti. Madrid'de nöbetçi mahkeme, Türkiye'ye iade talebini gerekçelendirmek üzere 40 günlük müddet tanıdı. Bu süreçte Akhanlı tutuklanmayacak ancak İspanya'yı da terk edemeyecek. Yazarın haftada bir de Madrid polisine bilgi vermesi gerekecek.

TÜRKİYE ALEYHİNDEKİ FAALİYETLERİYLE TANINIYOR

Uluslararası Yazarlar Birliği'nin (PEN) üyesi olan Akhanlı, 2007'de gerçekleşen Hrant Dink cinayeti ile 1915 olaylarına ilişkin Türkiye aleyhindeki çalışmalarıyla tanınıyor. 

Doğan Akhanlı kimdir?

1957 yılında Artvin’in Şavşat ilçesinde dünyaya gelen Doğan Akhanlı, 1980 askeri darbesinden sonra siyasi faaliyetleri nedeni ile tutuklandı. Akhanlı 1985-1987 yılları arasında siyasi tutuklu olarak İstanbul Metris Askeri Cezaevi’nde yattı. 1992 yılında Almanya’ya yerleşen yazar, ‘Kayıp Denizler’, ‘Denizi Beklerken’, ‘Gelincik Tarlası’ ve ‘Kıyamet Günü Yargıçları’ adlı kitaplarını yazdı. Resmi Gazete kayıtlarına göre 1998 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan Akhanlı, 2001 yılında Alman vatandaşlığına geçti.

Yorumlar

hasan bu alman gavuru bütün pislipin sebebi yunaistanada etki edip fetö cüleri verdiğrmedi