İslam dünyasında siyasal iklimin değişimi konferansı

Konferansta, 15 Temmuz darbe girişiminin İslam dünyasına potansiyel etkileri de ele alındı

Google Haberlere Abone ol
İslam dünyasında siyasal iklimin değişimi konferansı
İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Hindistan Keşmir Üniversitesi ve Ulusal İslam Üniversitesi ile Yeni Delhi’de yaptığı konferansta İslam dünyasının acil problemlerini uluslararası platformda tartışmaya açtı.

İstanbul’da faaliyet gösteren İLEM tarafından yapılan açıklamada, Hindistan Keşmir Üniversitesi organizasyonuyla Ulusal İslam Üniversitesinin ev sahipliğinde Yeni Delhi’de bir konferans gerçekleştirildiği belirtildi.

Konferansta Türkiye’den akademisyenlerin İslam dünyasının acil problemlerini Hindistan’dan dünya gündemine taşıdığı kaydedilirken, 40 bilim insanın katılımı ile iki gün sürecek konferansın 7 Eylül’de tamamlanacağı ifade edildi.

“İslam Dünyasında Siyasal İklimin Değişimi” başlığını taşıyan konferansa Türkiye’den 17 akademisyen katılıyor.

Açıklamaya göre konferansta, "İslam ülkelerinin iç politikalarını etkileyen siyasal, ekonomik ve askeri gerilimler ile bu ülkelerin birlikte hareket etmesini engelleyen sömürge sonrası mezhepçi dinamiklerin yükselmesi, farklı bölgesel örnekler özelinde" ele alınacak. İslam dünyasının "entelektüel muhasebesinin yapılacağı" konferansta, Müslümanların medya kanalı ile nasıl temsil edildiğine ilişkin kaygılar ve diyalog imkanlarını kısıtlayan İslam karşıtı dil de konuşulacak. İslamcı politikaların ana hareket alanlarının yeniden çizilmesine ilişkin sunumların da yer aldığı toplantı, İslam ülkeleri için yeni açılım ve kazanımlar öngörüyor.

FETÖ'nün darbe girişimi konferansın gündeminde

Açıklamada, konferansın ilk gününde, küreselleşmenin dini yaşama etkisi, Türk dış politikası ve Orta Asya, İslam'ın Orta Asya'da yeniden yükselişi, İslam dünyasındaki sosyo-kültürel değişimler ve sosyal medyanın kullanımı, yeniden yükseliş sonrası Arap politikasında Nahda'nın rolü gibi İslam coğrafyasını yakından ilgilendiren konuların uzmanları tarafından irdelendiği bildirildi.

Ayrıca, açıklamada, konferans kapsamında, ilk günün sonunda düzenlenen “Türkiye’de Başarısız Darbe Kalkışması ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” başlıklı özel açık oturumda Türkiye'den katılan darbe karşıtı akademisyenlerin, farklı ülkelerden gelen akademisyenlere, 15 Temmuz başarısız darbe kalkışması ve FETÖ hakkında bilgilendirme yaptığı ve örgütün İslam dünyasına potansiyel etkilerini tartıştığı belirtildi.

Konferansın ikinci gününde ise "İslam dünyasına yönelik tehdit ve imkanlar" konuşulacak.

Yorumlar