Kırk Hadis Sergisi açıldı

Kırk Hadis Sergisi, 11 Kasım’da Yıldız Holding Sergi Salonunda ziyarete açıldı. Muhteşem eserler 11 Kasım - 5 Şubat tarihleri arasında Yıldız Holding Çamlıca Seminer ve Sergi Salonu’nda sergilenecek.

Google Haberlere Abone ol
Kırk Hadis Sergisi açıldı

İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan “Kırk Hadis” geleneği, ünlü Hattat Hüseyin Kutlu’nun öğrencileri tarafından meşk edilen hat sanatı eserleriyle yeniden hayat buluyor.

Hz. Muhammed (s.a.v)’in tüm dünyaya iyilik yayan, doğru davranışları teşvik edici hadislerinden ilhamla hazırlanan eserler, 11 Kasım - 5 Şubat tarihleri arasında Yıldız Holding Çamlıca Seminer ve Sergi Salonu’nda sergilenecek.

Bugüne kadar düzenlediği sergilerle geleneksel hat sanatının birçok örneğinin tanıtılmasına destek olan Yıldız Holding, tanınmış hat üstadı Hüseyin Kutlu’nun öğrencileri tarafından yazılan “Kırk Hadis” levhalarını Yıldız Holding Çamlıca Seminer ve Sergi Salonu’nda ziyarete açtı. Mevlid-i Nebi Haftası vesilesiyle, “el-emin; samimiyet ve güven” temalı hadislerden oluşan Kırk Hadis hat levhaları, 5 Şubat’a kadar ücretsiz olarak görülebilecek.

Sergi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öncülüğünde, Hattat Hüseyin Kutlu tarafından klasik üslupla hazırlandı. Sanat yönetmenliğini Hattat Hüseyin Kutlu’nun yaptığı, tezhip proje yönetmenliğini ise Şehnaz Özcan’ın üstlendiği sergide, yüzyıllar boyunca İslam kültüründe önemli bir yer teşkil eden Kırk Hadis geleneği yeniden hayat buldu.18 hattat ve 21 müzehhibin eserlerinin yer aldığı serginin açılışında, Kırk Hadis kitabının da tanıtımı yapıldı. Kitapta “Kırk Hadis” eserleri Türkçe, Arapça, Japonca, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca, İngilizce, Farsça ve Almanca tercümeleri bulunuyor.

Ali Ülker: Hadisler müminlere kılavuzluk ediyor

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kırk Hadis Sergisinin açılışına serginin Sanat Yönetmeni Hattat Hüseyin Kutlu gibi isimlerin yanı sıra iş ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde söz alan Ali Ülker, bugüne kadar Yıldız Holding Çamlıca Seminer ve Sergi Salonu’nda geleneksel sanat eserlerine yer verdikleri çok sayıda etkinlik düzenlediklerine dikkat çekti. Ali Ülker, “Yıldız Holding’in geleneksel sanatlara desteği Kırk Hadis Sergisi’yle devam ediyor. Mevlid-i Nebi haftası kapsamında ‘el-emin; samimiyet ve güven’ temalı Kırk Hadis Sergimizin açılışı için bir araya geldik. Öncelikle bu sergiyi Yıldız Holding Çamlıca Seminer ve Sergi Salonu’nda açmamızda öncülük eden Diyanet İşleri Başkanlığı’na, eserleri sergilenen değerli hattat Hüseyin Kutlu ve öğrencileri ile müzehhibe Şehnaz Özcan ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Hepimizin bildiği gibi; Hadis-i Şerifler müminlere kılavuzluk eden en önemli kaynaklardan biri olagelmiştir. Hazreti Muhammed (S.A.V) ise en büyük kılavuz ve önderdir, hepimizin, özellikle de gençlerin kendisini rol model alması önemlidir. Sergimizde özellikle Peygamberimizin doğruluğundan ve eminliğinden şüphe duyulmayan, El–Emin özelliğinden bahseden hadisler yer alıyor.

“İnsanların en hayırlısı insanlara en yararlı olandır”, “Allah sizin dış görünüşlerinize ve mallarınıza bakmaz, bilakis kalplerinize ve amellerinize bakar” ve “Üç şey vardır ki, onlar kimde bulunursa Allah onu koruması altına alır ve cennete koyar: Güçsüzlere yumuşak davranmak, anne babaya şefkat göstermek ve elinin altında bulunanlara iyi muamele etmek” Hadis-i Şeriflerini örnek veren Ali Ülker, sözlerine şöyle devam etti: “Sergi gezildiğinde görülecek ki hem hat hem de tezhipleriyle bir şaheser olan bu eserler içerdikleri manalarla da gönüllere hitap ediyor, yolumuza ışık tutuyor”.

Eserlerin çoğunun kadın hattatlara ait olmasının da mutluluk verici olduğunu söyleyen Ali Ülker sözlerini şöyle tamamladı, “İnşallah, bu sergimizdeki eşsiz hat eserlerinin yansımalarıyla da kültür ve medeniyetimizin zenginlikleri üzerinde, mütevazı bir farkındalık sağlama şansına sahip oluruz”.

Kırk Hadis Sergisi önemli bir köprü görevi üstleniyor

Serginin Sanat Yönetmenliğini üstlenen Hattat Hüseyin Kutlu ise Peygamber Efendimiz ‘in kendi döneminde halkına model olduğunu belirterek, “Hz. Peygamberimiz(s.a.v)’e ahlâki prensipler vahiy ile bildiriliyor. O da bizzat kendisi yaşayarak çevresine örnek oluyor. Efendimiz günümüze de tüm insanlığa model olacak davranışları bizlere miras bıraktı. Bu nedenle Hadisleri her yıl sergilememiz gerektiğini düşünüyorum. Peygamber Efendimiz’in kıymetli sözlerinin halkla buluşturulmasında Kırk Hadis Sergisi bu anlamda önemli bir görev üstleniyor. Hadis-i Şerif’i geleneksel Türk-İslam sanatları ile buluşturan Kırk Hadis eserleri birbirinden değerli hattat ve müzehhiblerimizin hünerli ellerinden çıktı. Kırk Hadis kitabında hadislerin 10 dile tercümesi de yer alıyor. Böylelikle bu güzel mesajlar tüm dünyaya, tüm insanlığa ulaşıyor” dedi.

Hz. Muhammed(s.a.v)’e dayandırılan “Ölümümden sonra 40 hadis bırakan kimse cennette benim arkadaşımdır” şeklindeki aktarımların Kırk Hadis geleneği altında yaygınlaşmasından ilham alan hat sanatçıları bu geleneği Türk halkıyla buluşturuyor. “40 Hadis” sergisi Yıldız Holding Seminer ve Sergi Salonunda 0216 524 25 00 numaralı telefondan randevu alınarak gezilebilecek.

Yorumlar