Hücre neden bölünür, maddeler halinde, hücre bölünmesi nedir?

Hücre neden bölünür, maddeler halinde, hücre bölünmesi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Hücre neden bölünür, maddeler halinde, hücre bölün

Hücre neden bölünür, maddeler halinde, hücre bölünmesi nedir? Hücre canlıların en küçük yapı taşıdır. Burada pek çok hayatsal faaliyet gerçekleşmektedir. Bunun yanında canlılar ile ilgili pek çok sır hücre yapısında bulunmaktadır. Hücre neden bölünür, maddeler halinde, hücre bölünmesi nedir? 

Hücreler büyürken hacimleri ile yüzeylerinde artış olmaktadır. Yüzeydeki artış, hacimden daha yavaş bir şekilde gerçekleşmektedir. Hücre yüzeyleri madde alışverişlerinin gerçekleşmesini sağlar. Bu sebeple bir büyüme sonrası hücrelerin yüzey alanlarında madde alışverişleri yetersiz bir şekilde olabilmektedir.

HÜCRE NEDEN BÖLÜNÜR?

Hücre yapı bakımından çoğunlukla küp ya da silindir şekline benzemektedir. Hücrelerin şekilleri nedeni ile hacim ve yüzey dengesizlikleri meydana gelebilmektedir. Bu da bölünmeye ihtiyaç duymalarına sebep olmaktadır. Hücre bölünmesi sayesinde hacim yüzey dengesi tekrardan sağlanmaktadır.

Bölünmenin gerçekleşmesinde sitoplazma/çekirdek oranının da etkisi büyüktür. Hücre büyüdüğü zaman sitoplazmada meydana gelen artış nedeni ile çekirdek hücrenin kontrolünü sağlamakta zorlanmaktadır. Yani hücre bölünmesinin bir nedeni de sitoplazma ile çekirdek dengesizlikleri sebebi ile olmaktadır. Bu durumda hücre ya ölür ya da hücrenin bölünmesi gerçekleşir.

HÜCRENİN BÖLÜNME İHTİYACININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Çekirdeğin hücrede etki ettiği alan sınırlıdır. Bu nedenler hacim/yüzey alanının artması ile çekirdeğin sitoplazmayı denetlemesi zor bir hal almaktadır. Bölünmenin olabilmesi için öncelikle hücrenin belli bir büyüklük sınırına gelmesi gerekmektedir.

Hücrenin büyümesi, bölünme için tek başına yeterli bir durum değildir. Belirli bir büyüklüğü ulaşan hücrelerde bölünmenin gerçekleşebilmesi için gerekli şifrenin DNA tarafından verilmesi gerekmektedir.

Hücrenin dışarıdan darbe alması ya da yaralanma gibi bir durum meydana gelmesi halinde hücre zarar görmesi nedeni ile bölünme gerçekleştirir ve bu şekilde kendini onarmış olur. Bunun yanında büyüme hormonları hücreleri uyarır ve bölünmenin gerçekleşmesini sağlar. Tırnak uzaması, yaraların iyileşmesi, üreme hücrelerinin çoğalması gibi olaylar hücrelerin bölünmesi ile gerçekleşmektedir.


Yorumlar