Herkesin başında baret ama birinde yok, sebep?

Başörtüsüne karşı tavrı ezelden bilinen CHP'nin muhafazakar kesimden oy alabilmek için partiye aldığı birkaç başörtülü için, "vitrin mankeni" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı haklı çıkaran kare İstanbul'da çekildi.

Google Haberlere Abone ol
Herkesin başında baret ama birinde yok, sebep?

CHP'li Fikri Sağlar'ın başlattığı başörtüsü tartışmaları devam ederken yeni bir tartışmanın daha fitili ateşlendi. Kılıçdaroğlu, Fikri Sağlar'ın yaptığı açıklamaların muhafazakar kesimden tepki çekmesi ve partisinde yaşanacak oy kaybının önüne geçmek için aksi yönde görüş bildiren açıklamalarda bulundu. 

Kılıçdaroğlu, Sağlar'ın açıklamasına tepki gösterdiği konuşmayı yaparken ise ilginç bir karenin ortaya çıkmasına neden oldu. Partisine "vitrinlik" olarak aldığı isimlerden biri olarak değerlendirilen isimlerden birini yanına alan Kılıçdaroğlu, kameralara bu şekilde poz verdi. Özellikle partilinin başörtüsünü ön plana çıkarmak için ise herkes kask taktığı halde onun kask takması da engellendi. Ortaya çıkan bu durum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "partiye aldığın birkaç vitrin mankeni" ifadelerinin kullanılmasına neden oldu. 

Kılıçdaroğlu'nun "başörtülü kadını" kameralara göstermek için yanına aldığı tartışmalarına AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da dahil oldu. İşte Turan'ın tepkisi:

Kılıçdaroğlu, Fikri Sağlar'ın "İktidara geldiğimizde türbanı militanca takanlarla mücadele edeceğiz" şeklindeki açıklamasına Kılıçdaroğlu, tepki göstermiş, herkesin istediği gibi giyenebileceğini söylemişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu açıklamalar ve kameralar karşısında bir başörtülünün kullanılması üzerine yaptığı açıklamada yeni bir tartışmayı başlattı. 

Erdoğan, şöyle devam etti:"Bu zat, artık bu çağda yaşamıyor. Çok gerilerde kaldı. Bu ne yazık ki CHP zihniyetinin faşizan anlayışının geçmişte olduğu gibi bugüne yansımasıdır. Bu faşist anlayış hala yaşamını sürdürüyor. Bu başörtülü kızlarımız yıllarca üniversitelerin kapılarından çevrildi. Eğer tarlada çiftçi olursan başörtü meşrudur. Ama bir üniversitede olursan başörtüsü yasaktır. Böyle bir mantık vardı. İnsanın giyimine kuşamına göre değerlendirmeye kalkacak olursak bunu bir defa kalkıp da bir demokrasi ve fikir özgürlüğü olarak anlatmak, inanç özgürlüğü olarak anlatmak mümkün değildir. Bunlara sorduğun zaman normalde bakıyorsunuz, inanç ve fikir özgürlüğünden bahsediyor. Nasıl bir inanç, fikir özgürlüğü bu? Bırakın artık bu işleri. Artık 50'li, 40'lı yıllardaki CHP'nin olduğunu, yaşam tarzı olarak hala insanların yaşamlarına müdahaleye devam ettiklerini görmek istemiyoruz. Öyle kalkıp da Bay Kemal yanına iki tane başörtülü alıp, bununla milleti aldatma sürecini de bir kenara bıraksın. Geçin o işleri. Yanına iki tane değil 20 tane başörtülü koysan artık senin kim olduğunu, ne olduğunu gayet iyi biliyorlar. İnsanların başörtüsüyle uğraşmanın anlamı yok. Burada da hakim, savcı, polis bu ülkenin her kurumunda bunları görecekler." 

Şartların belli olduğunu ve şartların içerisinde "Başörtülü olan, hakime, savcı, polis olamaz." ifadesinin bulunmadığına dikkati çeken Erdoğan, "Böyle bir şey var mı? Devletin hangi kurumuna hangi şartlarda girilir bunlar bellidir. Daha bunlar çok şeyler görecekler. Hangi kurumlardan mezun olduğunuz zaman nerelere girebilirseniz, bunlar bellidir. Dolayısıyla bu kuralları da böyle ayaküstü bunların değiştirme hakkı ve yetkisi yoktur. Oy almak için bazı yerlerde görüyorsunuz başörtülü birkaç kişiyi yanlarında adeta vitrin mankeni gibi getirip koymak kimseyi aldatmıyor. Geçti o işler. Bugün parlamentoda başörtülü bayanlarımız var. Bay Fikri, görüyor musun bunları? Bak buralara kadar gelindi. Daha çok mesafeler alacağız ama sen çağın dışında kaldın. Tabii Bay Kemal bir şey söyleyemiyor." şeklinde konuştu. 

 

Yorumlar

kıskanmayın hep akp istismar edecek değil ya