Harcama limiti nedir?

Harcama limiti nedir, neye göre ve nasıl belirleniyor? TFF tarafından futbol kulüplerine konulan bu limit ne işe yarıyor? İşte detayları:

Google Haberlere Abone ol
Harcama limiti nedir?

Süper Lig'de yeni sezonun başlamasına az bir zaman kala belirlenen harcama limiti açıklandı. Bazı takımlar açıklanan limitlerden memnunken, bazıları ligden çekilme restinde bulundu. Peki, Nedir bu harcama limiti? Kime neye göre veriliyor, nasıl belirleniyor? İşte detayları:

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından açıklanan limitler tartışmaları da beraberinde getirdi. Fenerbahçe başta olmak üzere bazı takımlar belirlenen TFF harcama limitlerine tepki gösterirken, bazı kulüpler ise bu limitler karşısında sessizliğini korudu. 

Harcama limiti nedir?

TFF tarafından belirlenen harcama limitleri, Süper Lig bünyesinde yer alan kulüplerin gelir ve giderlerinin, belirlenen sapma oranları da hesaba katılarak belirlenen harcama limitlerini ifade eder.

Bilindiği üzere pek çok spor kulübü ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçiyor. TFF bu limitleri belirleyerek amaç Süper Lig'de mücadele eden kulüplerin finansal yapılarını sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

üper Lig'de yer alan kulüplerin sürdürülebilir finansal yapıya ulaşmaları için; profesyonel futbolcu ücret giderleri, A takım teknik kadro ücret giderleri, transfer harcamaları, menajer ücret giderlerini belirlenen limitler dahilinde kalmasını sağlamaya yönelik kontrol mekanizması oluşturuluyor ve bu kapsamda takım harcama limitlerini aşan kulüpler transfer dönemlerinde bu limitleri aşan futbolcu transferlerini gerçekleştiremiyor.

Gelir ve giderler

Harcama limitlerinin belirlenmesinde gelir ve gider kalemleri dikkate alınıyor.

Bu kapsamda; gişe gelirleri, sponsorluk ve reklam gelirleri, yayın gelirleri, ticari faaliyet gelirleri, UEFA gelirleri, diğer faaliyet gelirleri, transfer gelirleri, duran varlık satış karı, duran varlık değerleme farkları gelir kalemleri olarak hesaplanıyor.

Ürün satış maliyetleri, futbolcu, teknik kadro ve menajer ücret giderleri, diğer personel ücret giderleri, diğer faaliyet giderleri, transfere ilişkin giderler ve finansman giderleri gider kalemlerini oluşturuyor.

Nasıl belirleniyor?

Süper Lig kulüplerinin harcama limitlerinin belirlenmesi noktasında iki yöntem kullanılıyor. Bunlardan ilki; gelir-gider farkı üzerinden hesaplanırken, diğer yöntemde ise net borç-net faaliyet gelir rasyonu üzerinden hesaplama yapılıyor.

2020-21 sezonunda ise TFF harcama limitleri her iki hesaplama sonucunda bulunan tutarların ortalaması alınarak belirlendi.

Harcama limitleri nasıl artar?

Bu süreçte harcama limitleri açıklanan haliyle duyurulsa da, süreç içinde bu limitler değişebiliyor. Bu noktada kulüpler belirlenen gerekçe ve usullerle transfer döneminin sonuna kadar Kulüp Lisans Kurulu'na başvuru yaparak limitlerini artırabiliyor.

Kulüpler ortalama değerler üzerinde artış hedeflediklerinde bunu gerekçeleriyle birlikte denetçi görüşünü içeren raporlarını TFF'ye sunabilecek. Kulüp Lisans Kurulu'nun onaylaması halinde ise beklenen gelir artışının 3'te 1'i yeni harcama limiti olarak belirlenecek.

Yine sermaye artışı yaparak öz kaynaklarını ve finansal yapılarını güçlendiren kulüpler de artış sonrasında sermaye artış bedelinin 3'te 1'ini harcama limitlerine ekleyebiliyor.

Kulüplerin en önemli gelir kaynaklarından olan UEFA gelirleri de harcama limitlerine etki ediyor. UEFA tarafından düzenlenen organizasyonlarda grup aşamalarına katılmaya hak kazanan kulüplerin buradan kazanacağı yaklaşık gelirlerin 3'te 1'i harcama limitini artırıyor.

Yine transfer gelirleri artıran ve finansal yükümlülüklerini azaltan kulüpler de harcama limitlerini artırabilecek.

FUTBOL KULÜPLERİNE TANINAN HARCAMA LİMİTİ

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar