Hamdi Ulukaya Kadın Girişimcileri Başarıya Taşıyor

Hamdi Ulukaya Girişimi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde girişimcilik ekosisteminde daha çok kadın girişimciye ihtiyacımız olduğunun altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol
Hamdi Ulukaya Kadın Girişimcileri Başarıya Taşıyor

Hamdi Ulukaya Girişimi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın girişimciliğinin önemine bir kez daha dikkat çekti. Bu özel günde, dünyanın dört bir yanındaki kadınların sosyal ve ekonomik kazanımlarını kutlayan girişim, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminde kadın liderlerin yükselişini desteklemeye devam edeceğini belirtti.

2017 yılında Türkiye’deki genç girişimcilere destek olmak amacıyla 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Hamdi Ulukaya Girişimi, bugüne kadar Türkiye’nin her yerinden 100 bin’in üzerinde başvuru alırken, program katılımcılarının yüzde 54’ü kadın girişimcilerden oluştu. Hamdi Ulukaya Girişimi’nin başvurular arasında seçim yaparken kullandığı algoritma sayesinde katılımcıların en az yarısının kadın olması sağlanıyor. Kadın girişimcilerin sayısını artırmayı hedefleyen Hamdi Ulukaya Girişimi, bu bağlamda kadınların güçlenmesine verdiği önemi ve kadınların ekonomik özgürlüklerinin ve toplumsal hayata etkin katılımlarının, yalnız kadınlar için değil toplumun tamamı için ilerleme anlamına geldiğini vurguladı.

Hamdi Ulukaya Girişimi, bugüne dek birçok kadın girişimciye kurdukları işletmeleri küresel pazarda konumlandırma fırsatı sundu. Örnek olarak; katılımcılar arasından Plastic Move, uluslararası yatırım başarısıyla dikkat çekiyor. Büşra Köksal tarafından hayata geçirilen Plastic Move, tüm izinleri alarak yıllık 1.200 ton kapasiteli Türkiye’nin ilk biyoplastik fabrikasını kurdu. Bir başka katılımcı Sevil İke Sala ise Handike adlı şirketiyle Türkiye’nin kırsal kesimlerinde yaşayan kadınların el emeğini tüm dünyaya taşırken, hikayesini Birleşmiş Milletler’de paylaştı.

TÜİK verilerine göre, 2023 yılında kadın girişimciler tarafından kurulan şirketlerin yeni kurulan şirketler arasındaki oranı önceki yıla göre yüzde 2’lik bir düşüşle yüzde 13’e gerilerken, girişimci kadınları destekleyerek girişimcilik ekosisteminde kadın liderlerin artması için öncülük eden Hamdi Ulukaya Girişimi programa en az yüzde 50’lik kadın girişimci katılımı oranını korumaya devam ediyor. 

Yorumlar