Hakkari'yi eroin imalathanesine çevireceklerdi

Hakkari'yi eroin imalathanesine dönüştürecek miktarda hammade ele geçirildi.

Google Haberlere Abone ol
Hakkari'yi eroin imalathanesine çevireceklerdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari'de yaklaşık 4 ton eroin üretimine yetecek miktarda 7 ton 420 kilo asetik anhidrit ele geçirildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından Hakkari'deki uyuşturucu operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu. 

Terörün en büyük finans kaynağına darbe vurmaya devam ettiklerini belirten Soylu, "Yaklaşık 4 ton eroin üretimine yetecek miktarda 7 ton 420 kilo asetik anhidrit ele geçirildi. Tebrikler Hakkari Emniyet." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki ele geçirilen malzemelerle operasyona katkı sağlayan narkotik köpeklerinin bulunduğu fotoğrafı da paylaştı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Yüksekova ilçesinde bulunan depoda terör örgütünün en büyük finans kaynaklarından biri olan eroinin ham maddesi asetik anhidrit saklandığı bilgisinin alınması üzerine aramaların yapıldığı kaydedildi.

ASETİK AHİDRİT NEDİR?

Asetik asit halk arasında, günlük kullanımda ‘sirke asidi’ olarak da bilinir. Günlük yaşamda evlerimizdeki kullanım alanlarından örnek vermek gerekirse sirkenin ekşi tadına sahip olması ve kokusunun bu kadar keskin olması oluşum aşamasında ortaya çıkan asetik asit nedeni iledir. Sirke ve asetik asit arasındaki ilişkiye daha yakından baktığımızda sirkenin % 4-5 oranında asetik asit içerdiğini görürüz. Saf asetik asitler keskin bir sirke kokusuna sahip olup, genelde renksiz ya da çok açık renktedirler.

Asetik anhidrit de asetik asit gibi; kuvvetli sirke kokusu ile hissedilebilen, renksiz bir sıvıdır. Sanayide suni ipek, aspirin, sigara filtresi, selüloz, plastik, reçine ve verniklerin üretiminde ve teknik ve klinik analizlerde kullanılmaktadır. Diğer taraftan asetik anhidrit patlayıcı madde ve eroin üretiminde de kullanılan önemli ara kimyasallar arasında bulunmaktadır. 1 kilo eroin elde edebilmek için 2,5 litre asetik anhidrit gerekmektedir. Ara kimyasallar uyuşturucu imalinde kullanılan ve uyuşturucu ile mücadelede kontrolü önemli yer tutan maddelerdir.

Asetik anhidrit veya etanoik anhidrit (CH3CO)2O formüllü bir kimyasal bileşiktir. Organik sentezde çokça kullanılan bir bileşiktir. Güçlü bir asetik asit kokusuna sahiptir, asetik asitin havadaki nemle tepkimesi ile oluşur. Asetat iyonu verdiğinden asetik anhidrit asetilasyon tepkimelerinde kullanılabileceği gibi morfinin asetilasyonunda kullanılır, eroin(diasetilmorfin) üretiminde kullanılır. Asetik anhidrit ilk olarak 1852'de Fransız kimyager Charles Frédéric Gerhardt (1816-1856) tarafından potasyum asetat ve benzoil klorürün ısıtılması ile üretildi. Asetik anhidrit metil asetaton karbonilasyonu ile üretilir.

Asetik anhidrit tahriş edicidir. Su ile tepkimeye girdiğinden, yangınları karbon dioksit ya da köpük ile söndürülmelidir. Asetik anhidrit buharları zararlıdır.

 

Yorumlar