Hafta sonu sokağa çıkma yasağı gelecek mi?

Hafta sonu 48 saatlik ilan edilen sokağa çıkma yasağı sona erdi; ancak vatandaşın aklı önümüzdeki hafta sonunda tekrar sokağa çıkma yasağı ilan edilip edilmeyeceğinde. Bugün toplanacak Bakanlar Kurulu ve Bilim Kurulu toplantılarında konu ele alınacak, toplantılardan sonra açıklama gelecek.

Google Haberlere Abone ol
Sokağa çıkma yasağı tekrar gelecek mi?

Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle birlikte kısıtlaması bulunmayan vatandaşlar dışarı çıkmaya başladı. Ancak bazı bölgelerde vatandaşların, "virüs salgını bittiği" düşüncesiyle hareket ettiği görülüyor. Bu nedenle yeni sokağa çıkma yasağı kararlarının gelebileceği belirtiliyor. Bugün toplanaca Bakanlar Kurulu ve Bilim Kurulu toplantılarından sonra bir açıklama yapılacağı tahmin ediliyor. 

Bu konuda şu ana kada herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Bilim Kurulu üyelerinden birisinden gelen açıklama, konu hakkında fikir verecek türden. Bilim Kurulu üyesinin açıklamasına göre bu hafta içi Bilim Kurulu'nda alınacak kararlara göre yeni sokağa çıkma yasağı kararlarının alınıp alınmayacağı belli olacak. 

Prof. Dr. Hasan Tezer, yeni sokağa çıkma yasağı kararının gündeme gelip gelmeyeceği ile ilgili, “Sağlık Bakanlığı değerlendiriyor, ona göre de çıkarımlar yapıyor. Bundan sonra da elbette ki vaka artış hızına göre gerekli değerlendirmeler ve uygulamalar yapılacaktır. Ocak ayının başından beri çalışıyoruz; neler olabilir, neler olmayabilir, hepsini masaya yatırıyoruz. Bu değerlendirmeleri, projeksiyonları Sağlık Bakanlığı’na sunuyoruz. Biz sonuçta tavsiye edici bir Bilim Kuruluyuz. Bundan sonra ne olacak? Hiç kimse bunun cevabını veremez. Bugün bile önemli. Çünkü vaka ne olacak? Dün iyiydi; ama bugün artışa geçebilir, yarın artışa geçebilir, belki başka bir uygulama gerekebilir. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Yani önümüzde neler olacak. Uygulamaya aldığımız yasaklar, uygulamalar nasıl bir sonuç verecek?” dedi.

Tezer, havaların ısınmasının vaka sayısına nasıl etki edeceği konusunda şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünyadaki gözlemlerinize baktığınız zaman havaların ısınmasıyla birlikte aslında çok fazla vakaların azalmadığını görebiliyorsunuz. ‘Havaların ısınmasıyla birlikte vakalar azalacak’ diye bir beklenti içerisine girmek doğru değil. Yeni bir virüs bu. O yüzden yine önlemlerimize devam etmemiz gerekiyor. Ama havaların ısınmasıyla birlikte, evlerinin havalandırılması, temasların daha az olacağını düşündüğünüz zaman vaka sayılarının daha az olabileceğini söyleyebilirsiniz. Ama bunu görmeden ve sıkı kurallara uymadan görmek mümkün değil.”

BAKANLAR KURULU'NDA ELE ALINACAK

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında telekonferans sistemiyle toplanacak. Erdoğan, toplantıya, çalışmalarını sürdürdüğü İstanbul'daki Tarabya Huber Köşkü'nden katılacak. Bakanların sunum yapması beklenilen toplantıda sokağa çıkma yasağı, ekonomik tedbirler ve askerlik terhisleri ele alınacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan kararları, ulusa sesleniş yaparak duyuracak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek kabine toplantısında; koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemler, önlemlerin yansıması ve uygulanması ile virüsün ekonomideki etkileri değerlendirilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sunum yapacağı kabine toplantısında koronavirüsle mücadele için yürütülen çalışmalar, alınan tedbirlerin uygulamalara yansıması konuları değerlendirilecek.

Sokağa çıkma yasağına ilişkin uygulama ve bu yasağın önümüzdeki günlerde yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılmayacağı konuları da toplantıda ele alınacak. Yasağın hafta sonları uygulanmaya devam etmesi bekleniyor. Toplantıda önümüzdeki süreçte planlanan tedbirler de değerlendirilecek.

ASKERLERİN TERHİSİ DE MASAYA YATIRILACAK

Milliyet'te yer alan detaya göre; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da askerlerin terhis ve celp dönemlerinin ertelenmesine ilişkin sunumu yapması ve bu hafta içi bu yönde bir kararın alınması bekleniyor. Erdoğan geçtiğimiz hafta bakanlara koronavirüs ile mücadele sonrası atılacak adımların ve stratejilerin geliştirilmesi talimatı vermişti.

Yorumlar