Hac kura sonuçları açıklandı

2018 yılı için yapılan hac kurasına kaydı yenilenen ve ön kayıt yaptıran 2 milyon 120 bin 967 kişi katıldı. Kura sonuçları saat 21.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinden yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
Hac kura sonuçları açıklandı

Hac kura sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Hacı adaylarının heyecanla takip ettiği hac kura çekilişi tamamlandı ve saat 20:30 sularında hac kura sonuçları erişime açıldı. Vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac kura sonuçları için hazırlamış olduğu sorgulama ekranından hac kura sonuçların görüntüleyebiliyor. İşte 2018 Diyanet hac kura sonuçları sorgulama ekranı ve detaylar.

Hac kura sonuçları erişime açıldı! Hacı adaylarının heyecanla takip ettiği hac kura çekimi tamamlandı ve Diyanet İşleri Başkanlığı hac kura sonuçlarını erişime açtı. Vatandaşlar, an itibarıyla T.C. Kimlik Numarası ile hac kura sonuçları için sorgulama yapabiliyor. İşte 2 Şubat 2018 Diyanet hac kura sonuçları sorgulama ekranı ve detaylar...

Hac kura sonuçları için milyonlarca hacı adayının bekleyişi sona erdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, saat 11:00'de hac kura çekimine başlamış ve milyonlarca hacı adayı nefesini tutmuştu. Yapılan kura çekimi sonrasında milyonlarca vatandaş, hac ibadeti için kutsal topraklara gitmeye hak kazanıp kazanmadığını görüntüleyebiliyor.

Hac kura sonuçları, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırlamış olduğu hac kura sonuç sorgulama ekranından görüntülenebiliyor. Vatandaşlar, T.C. Kimlik Numarası ile hac kura sonuçlarını öğrenebiliyor.

Hac kura sonuçlarında adı çıkan hacı adayları, İslam dininin temel ibadetleri arasında yer alan hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara gitmeye hak kazandı.

HAC KESİN KAYITLAR NE ZAMAN?

Hac kura çekilişinin yapılması ve hac kura sonuçlarının erişime açılmasıyla birlikte hac kesin kayıtlarının ne zaman yapılacağı da büyük merak konusu oldu. Hac ibadeti için kutsal topraklara gitmeye hak kazanan hacı adayları, kesin kayıtlarını 5-16 Şubat tarihleri arasında yapabilecekler. Belirlenen süre içerisinde kesin kayıtta bulunmayanların yerine hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 22 Şubat-2 Mart'ta, dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.

2018 HAC YOLCULUĞU NE ZAMAN?

Hac ibadeti için kutsal topraklara gidecek olan ilk hac kafilesi 17 Temmuz'da, son hac kafilesi ise 15 Ağustos'ta yola çıkacak. Hac ibadetinin ardından kutsal topraklardan dönüşler, 25 Ağustos-20 Eylül'de gerçekleşecek.

HAC NEDİR?

Hac ibadeti, İslamın beş şartından biridir. Her Müslümanın hac ibadetini yerine getirmesi farzdır.

Hac ibadeti, hicretin 9’uncu yılında farz kılınmıştır. Haccın farz oluşu, Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir.

Kur'an-ı Kerim'de hac ibadetiyle ilgili olarak şöyle buyrulmuştur;

 “Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse (bu hakkı tanınmazsa), şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağnidir. (Kimseye muhtaç değildir, her şey ona muhtaçtır.)” (Al-i İmran Sures, 97)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) de hac ibadetiyle ilgili şöyle buyurmuştur;

İbni Ömer (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: "İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, “Îmân”, 1, 2; Tefsîru sûre (2), 30; Müslim, “Îmân”, 19–22. Ayrıca bk. Tirmizî, Îmân 3; Nesâî, îmân 13.)

HAC İBADETİ KİMLERE FARZDIR?

Hac ibadeti, hem mal hem de beden ile yapılan bir ibadettir. İslam dininde hac ibadeti Müslüman, aklı başında, ergenlik çağına erişmiş ve özgür olan, hac için yeterli maddi imkana sahip olan, hacca gidip dönünceye kadar aile fertlerinin geçimlerini sağlayacak kadar servete sahip olan Müslümanlara farz kılınmıştır.

Hac ibadeti aşağıdaki durumları taşıyan müminlere farzdır;

* Müslüman olmak.

* Akıllı olmak.

* Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.

* Hür olmak.

* Haccın farz olduğunu bilmek. (Bu, Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanlığı kabul edenler içindir. İslam ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için böyle bir şart aranmaz.)

* Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin * geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.

* Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.

* Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.

Yorumlar