Gürcistan Gazprom ile anlaştı

‘Gazprom Eksport’ şirketi, Gürcistan’ın gaz taşımacılığından sorumlu şirket ile Gürcistan topraklarından Rus gazın transiti konusunda anlaşmaya vardı.

Google Haberlere Abone ol
Gürcistan Gazprom ile anlaştı

Rusya’nın enerji devi Gazprom şirketine bağlı ‘Gazprom Eksport’ şirketi, Gürcistan’ın gaz taşımacılığından sorumlu şirket ile Gürcistan topraklarından Rus gazın transiti konusunda anlaşmaya vardı.

BBC’nin bildirdiğine göre 2016 yılında gaz transitinin, ondan önce uygulanan koşullarda yapılacağını, yani Gürcistan, transit edilen gazın yüzde 10’nu, transit ücreti olarak alacağını bildirdi. Daha önce Gürcistan yetkilileri, Rusya’nın ödemenin hammadde olarak değil para olarak olmasını istediğini açıklamıştı.

Gürcistan Enerji Bakanlığı’nın yetkilisi, “Taraflar, sözleşmenin metninde anlaştı. Enerji Bakanlığı, hukuki prosedürleri yaptıktan sonra onaylanmış sözleşmeyi hükümete sunacak” dedi.

Bahsi geçen konuda Gazprom ile Gürcistan arasındaki görüşmeler 2015 yılın sonbaharında başlamıştı.

Gürcistan’ın muhalefeti ve bazı uzmanlar, görüşmelerin, Gazprom ile işbirliğin artmasına, böylece Tiflis’in Moskova’ya bağımlılığın artmasına ilişkin endişelerini dile getirmişti.

Gürcistan gaz ihtiyacını Azerbaycan’dan karşılıyor. Ancak Rusya’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a gönderdiği gaz miktarının yüzde 10’u, Gürcistan’a ödeme olarak veriliyor.

Yorumlar