Zirvenin ardından Londra Deklarasyonu yayınlandı

NATO'nun 70. yılı kutlamaları kapsamında İngiltere'de gerçekleştirilen liderler zirvesinin ardından Londra Deklarasyonu yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol
Zirvenin ardından Londra Deklarasyonu yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığını İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen NATO Zirvesi sona erdi. Zirve sonrası Londra Deklarasyonu yayımlandı.

NATO zirvesi sonrasından açıklanan bildirgede şu maddelere yer verildi:

* Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor.

* Çin'in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız.

* ABD dışındaki müttefiklerin savunma harcamaları 5 yıldır artıyor. Savunmaya 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.

TÜRKİYE PLANI ONAYLADI

Zirvenin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katılımcı ülkelere hitap etti.

NATO kurulduğundan bu yanan fikir ayrılıklarının yaşandığını kaydeden Stoltenberg, Baltık ülkeleri ile Polonya için yapılan planlar için mutabakata varıldığını söyledi. Stoltenberg'in bu açıklamasına göre, Türkiye Baltık ülkeleri ile Polonya için yapılan planları onayladı.

NATO üyelerinin iletişim alt yapısının güvenliği konusunda mutabık kaldıklerını kaydeden Stoltenberg, "Müttefiklerimiz aynı zamanda ortak yük paylaşımı konusunda görülmemiş iş birliği yaptı. Avrupa ve Kanada 130 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu tarihte görülmemiş bir rakamdır. NATO'yu güçlendirecektir. Enerji alt yapımızın korunması ve teknolojik üstünlüğümüzü korumak için önemli kararlar alındı." açıklamasında bulundu.

"RUSYA İLE İLETİŞİM KANALLARI AÇIK TUTULACAK"

Rusya ile ilgili önemli tartışmalar yapıldığını ve Rusya ile iletişim kanallarının açık kalmasına karar verildiğini aktaran NATO Genel Sekreteri, etkin silahsızlanma için çabaların devam etme kararı alındığını belirtti.

"ÇİN'İN YÜKSELİŞİ..."

Stoltenberg, zirvede üye ülkeler tarafından Çin'in yükselişinin ele alındığını ve NATO üyelerinin güvenliğine etkilerinin düşünüldüğünü söyleyerek "Liderler ittifak olarak birlikte karar vermemiz gerektiği görüşünü bildirdi." açıklamasında bulundu. Stoltenberg, İlk 70 yılımızı geride bırakmanın gururuyla geleceğe bakıyoruz. Tüm müttefiklerimizi korumak için planlarımız mevcut. Daha fazla güçlerimiz de hazır bulunuyor. Baltık ülkeleri ve Polonya'da askerlerimiz doğu sınırında hazır bekliyor." ifadelerini kullandı.

BALTIK ÜLKELERİ VE POLONYA

Baltık ülkelerinde ihtiyaç duyulması halinde daha fazla askerle müdahale edileceği sinyakini veren Stoltenberg, ittifakın diğer bölgelerini savunmak için gerekli planlarının da yenilendiğini ve zirvede Baltık ülkeleri ve Polonya'nın planlarının yenilendiğini açıkladı.

Tarihinde ilk defa NATO liderlerinin bir görüşme içerisinde analizler yaptığını söyleyen NATO Genel Sekreteri, "Çin'in yükselişiyle ilgili tehditler ele alınmıştır. Burada 29 müttefikin bu konuyu ele almış olması doğru bir adımdır." dedi.

"ERDOĞAN'LA BAŞARILI GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başarılı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Stoltenberg, "Ben şu an her bir liderin toplantıda ne söylediğini söyleyemem ancak bütün liderler 5. maddedeki taahhüde imza attı bu da; hepimiz birimiz birimiz hepimiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar