YSK İstanbul seçimlerini iptal etti, seçim yenilenecek

YSK'dan son dakika kararı: Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti ve MHP'nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için yaptığı başvuruyu kabul ederek, seçimin iptali yönünde karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
YSK İstanbul seçimlerini iptal etti, seçim yenilenecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti ve MHP'nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için yaptığı başvuruyu kabul ederek, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan yerel seçimin iptal edilerek ve seçimin yenilenmesine karar verdi.

YSK, AK Parti'nin yaptığı İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi talebini 5 saatlik toplantının ardından karara bağladı.

YSK, seçimin iptaline ve yenilenmesine karar verdi.

AK PARTİ'NİN SEÇİM İPTAL ETTİREN DELİLLERİ NEYDİ?

AK Parti İstanbul seçimlerinin iptali için YSK'ya 4 temel konu üzerinden itirazda bulunmuştu. AK Parti'nin bu 4 temel itirazından ikisi konusunda YSK ret kararı vermişti. İşte AK Parti'nin İstanbul seçimlerini iptal ettiren itirazları ve delilleri:

1- KHK'lı seçmen oy kullanamaz. YSK bu itirazı reddetti.

2- Oy kullanan kısıtlılar üzerineydi. YSK bu konudaki itirazı da reddetti.

3- Sayım döküm cetvellleriyle ilgiliydi. 25 civarında sandıkta boş çetele, 50 civarında sandıkta imzalanmamış çetele tespit edilmişti. Bunun 20 bin oya tekabül edildiği, bunun da seçim sonucunu açık bir şekilde etkilediğini savunuyordu.

4- AK Parti, sandık kurulu üye ve başkanlarının kanunlara aykırı bir şekilde görevlendirildiğini belirterek itirazda bulunmuştu. Yaklaşık 16 bin sandıkta usulsüz görevlendirme yapıldığını savunuyordu. AK Parti her sandıkta sadece bir oyda oynanması halinde seçimin yine etkileneceğini savunmuştu.

Yüksek Seçim Kurulu, aldığı bütün kararlarda, "şüpheli oy sayısının seçim sonucuna etki edip etmeyeceğine" bakıyordu. Son iki maddede de bunu uygulayan YSK, seçim sonuçlarını etkileyecek rakamların varlığını kabul ederek seçimin iptaline karar verdi.

YSK KARARI NASIL ALDI?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi. 

YSK, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AK Partinin olağanüstü itirazını kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırdı. 

Kurul'un, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla aldığı kararı, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.

AK Parti'nin itirazları sonucu, 225 sandık kurulu başkanı ile 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmadığı, bu sandıklarda kullanılan oyların da aradaki farkı etkiler nitelikte olduğu sonucuna varıldı. 

KHK'LI SEÇMEN TALEBİ REDDEDİLDİ

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel’in, toplantı esnasında “KHK’lıların oy kullanma hakkı bulunduğuna” dair karara karşı bir ek dilekçe sundu.

Dilekçede, KHK’lı isimlerin belediye başkanı ve belediye meclis üyesi olmayacağına dair karara rağmen, KHK’lı seçmenin oy kullanabileceğine dair karar alınmasının çelişki arz ettiği öne sürüldü. Ancak bu müracaat reddedildi. 

Yorumlar