YPG-PKK'nın elinde hangi silahlar var?

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı almasının ardından Türkiye’de operasyona başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri uzun zamandır operasyon için hazırlık yapıyordu. Fırat'ın doğusunda başlayan Barış Pınarı Harekatı'nın ardından vatandaşlar en çok ABD'nin terör örgütüne hangi silahları verdiğini merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
YPG-PKK'nın elinde hangi silahlar var?

Muhammed Öylek | Sonhaberler.com

Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından terör örgütü DEAŞ’ı bahane ederek bölgeye gelen ABD bir diğer terör örgütü olan YPG/PKK ile işbirliği yapmaya başladı. Türkiye’nin tüm ikazlarına rağmen terör örgütlerine silah yardımı yaptı. ABD’nin bölgeden çekilme kararı almasının ardından terör örgütlerine dağıttığı silahlar yeniden gündeme geldi. PKK- YPG'nin elindeki silahlar hangileridir?

ABD TERÖR ÖRGÜTÜNE HANGİ SİLAHLARI DAĞITTI

ABD, terör örgütleri YPG/PKK’ya hafif silahlardan ağır silahlara ve zırhlı araçlara kadar birçok askeri teçhizat verdi. Yapılan bu yardımlar önce hava yoluyla Suriye’deki hava üslerinde ardından kara yolu ile diğer bölgelere dağıtılmıştı.

ABD’nin terör örgütlerine dağıttığı silahların arasında Türkiye’nin sipariş edip alamadığı bazı sistemler bile bulunuyor. İşte onlardan bazıları:

Humvee (zırhlı personel taşıyıcı-ZPT), IAG Guardian (ZPT), M1117 (zırhlı müdahale aracı-ZMA), MT-LB (ZPT), BTR-60 (ZPT), BMB-1 (ZPT), OT64-A (ZPT), T-72 (ZMA), T55-A (ZMA).

Kamyona monte edilmiş BM-21 Grad tipi 122 milimetrelik çoklu roketatar

60 mm havan, 82 mm havan, M120 havan, FGM-148 (Javelin tank avcısı), 9M113 Konkurs (tank imhası için güdümlü füze), BGM-71 TOW (zırhlı araç ve tank imhası için güdümlü füze), MILAN (anti-tank füzesi), 9M111 Fagot (anti-tank füzesi), 9M133 Kornet (anti-tank füzesi), AT-4 (anti-tank füzesi), RPG-7 (roket), M79 Osa (roketatar). SPG-9 (tank ve zırhlı araç karşıtı geri tepmesiz tüfek).

pkk ypg elindeki silahlar

(makineli tüfek), AK-47 'Kaleşnikof' (piyade tüfeği-PT), FN-FAL (PT), M-16 (PT), Zastava M93 (keskin nişancı tüfeği-KNT), SVD Dragunov (KNT), Zagros-Şer (KNT), PSL (KNT), DshK-Doçka (hafif uçaksavar), ZU/23-2 (hafif uçaksavar).

AN/PAS (gece görüşlü termal dürbün), DJI Phantom (keşif İHA'sı), AN/PVS-7B (gece görüş cihazı), AN/PEQ-2 (hedef işaretleyici, aydınlatıcı).

pkk ypg elindeki silahlar

ZIRHLI ARAÇ VE TANK

ABD, terör örgütüne kendi ordusunda en çok kullandığı Humvee, 4x4 Oshkosh M-ATV ve Cougar tipi zırhlı araçlardan verdi. Terör örgütüne ayrıca tank verildi.

pkk ypg elindeki silahlar

ANTİ TANK FÜZELERİ

Pentagon tarafından terör örgütlerine gönderilen ağır silahlardan bazıları ise şunlar: MK19 bomba atar, BGM-71 Tow anti tank füzeleri, FGM-148 Javelin anti tank füzeleri. ABD ayrıca kendi ordusunda kullandığı piyade tüfeklerini de terör örgütün hizmetine verdi. Dünyadaki birçok profesyonel orduda kullanılan M4 Karabina ve M16 piyade tüfekleri de terör örgütlerine verilen silahlar arasında yer alıyor.

İNSANSIZ HAVA GÖZLEM ARAÇLARI

Türkiye uzun yıllar boyunca ABD’den insansız hava gözlem aracı almak istedi. Ancak ABD kongresi müttefiki Türkiye’ye insansız hava aracı vermeyi reddetti. Yukarıda sıralanan silah sistemlerine ek olarak terör örgütlerinin hizmetine ABD’nin insansız hava araçları da verildi. Ancak bu hava araçlarına dair kesin bilgiler paylaşılmadı.

ÇNRA VE FÜZE RAMPALARI BİLE VERİLDİ

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) adı altında oluşturulan terör örgütüne her türlü silah yardımı yapmaktan çekinmeyen ABD Çok Namlulu Roketatar ve Füze Rampaları gibi kritik sistemleri bile müttefikine karşı kullanılma tehlikesine rağmen terör örgütüne verdi.

İLK TESLİMAT 2014 YILINDA

ABD terör örgütüne ilk yardımı 19 Ekim 2014 tarihinde yaptı. 24 ton ağırlığındaki yardım direk olarak YPG terör örgütüne yapıldı. Bir yıl sonra yani 10 Ekim 2015 tarihinde DSG terör örgütünün kuruluşunun ilan edilmesinin ardından 48 saat geçmeden ABD 50 ton silah yardımı daha gerçekleştirdi. Kasım-Aralık 2015 yılında 50 tondan fazla mühimmat ve silah yardımı yapıldı.

İŞTE PYD-YPG’NİN ELİNDEKİ SİLAHLARIN ENVANTERİ:

PYD-YPG’nin elinde ABD ordusunun yardımıyla gelen
-6 bin adet piyade sınıfı ağır makineli tüfek,
-Doçka olarak tabir edilen 3 bin 500 adet tekerlekli ağır makineli tüfek
-100 adet anti tank roketi,
-250 adet farklı çapta havan sistemi
-300 adet gece görüş ve hedef işaretleyici dürbün
-Ayrıca YPG nin elinde laze güdümlü anti tank sistemlerinden javelin olduğu biliniyor ama bunların saysı belli değil.
-Bunların yanı sıra ABD ordusu YPG’ye 2 bin adette zırhlı personel taşıyıcı hibe etti

Diğer yardımlar ise şöyle:

Kasım 2016: Sayısı net olarak bilinmeyen silah yardımı

Eylül 2016: ABD DSG’ye hafif silah yardımı yaptığını açıkladı.

13-27 Aralık 2016: Uçak, TIR ve helikopterle 75 ton silah verildi.

Ocak 2017: ABD terör örgütüne ilk defa zırhlı araç ve ağır silah verdi.

29 Mart 2017: Çok sayıda ağır silah ve 4x4 Oshkosh M-ATV zırhlı araç.

9 Mayıs 2017: Havan mermileri, ısı güdümlü füzeler, ağır, makineli ve otomatik silah, zırhlı araç ve tank

Nisan 2017: Rakka operasyonu öncesi ağır silah ve tank gönderildi.

Haziran 2017: YPG’ye bir silah sevkiyatı daha yapıldı.

5-31 Temmuz 2017: 909 TIR ve helikopterlerle taşınan silahlar YPG terör örgütüne verildi.

Ağustos 2017: Rakka operasyonu için 107 TIR ağır silah ve Hummer gönderildi.

20 Kasım 2017: Deyr ez Zor operasyonu için 120 Hummer ve ağır silah gönderildi.

Eylül 2017: 320 TIR’dan oluşan ağır silah ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

Ekim 2017: Irak üzerinden ağır silah ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

Yorumlar