Ünlü şairler, İhsan Deniz’in şiirini anlattı

80 kuşağının önemli şairlerinden İhsan Deniz'in şiiri, Bursa’da ünlü şairler tarafından anlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü şairler, İhsan Deniz’in şiirini anlattı

80 kuşağının önemli şairlerinden İhsan Deniz'in şiiri, Bursa’da ünlü şairler tarafından anlatıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi, Osmangazi Belediyesi’nin katkılarıyla 'Bir Vefâdır Yaşamak' başlığı altında sürdürdüğü etkinlik dizisi kapsamında bu kez şair İhsan Deniz’i ele aldı. Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin başkanlığını Şair Mustafa Muharrem yaptı. Ünlü şairler Baki Ayhan, Vural Bahadır Bayrıl, Ercan Yılmaz, Mehmet Solak ve Mustafa Fırat, şairin şiirlerini anlattı. Program çerçevesinde İhsan Deniz’in şiir hayatına dair bir belgesel gösterildi.

AYHAN: MODERN VE METAFİZİK YANYANA

Şair-Yazar Baki Ayhan, "İhsan Deniz şiirini, modern metafizik bir şiir olarak değerlendirebiliriz. Yan yana kullanılması pek de kolay olmayan bu 2 kavramı İhsan Deniz şiirleri için kullanabileceğimizi düşünüyorum. Hem çağının insanı, çağı içindeki olan biteni kendisine dert edinen, uzun yıllar dert edinmiş, tartışmış, doğrudan edebiyatla ilgili gelişmeleri tartışmaya açmış, hem de bir hal olarak, bir insanlık durumu olarak metafiziği içinde taşıyarak, hem çağının insanı olmuş, hem de gidilmesi gereken yönü nokta olarak koymuştur." dedi.

BAYRIL: İHSAN DENİZ’İN ŞİİRİ AKIŞKAN

Şair-Yazar Vural Bahadır Bayrıl ise İhsan Deniz’in Suya Kanat isimli şiir kitabında ‘kaybolma arzusunun’ ‘gayb olmaya’ gidişin öne çıkartıldığını belitti. İhsan Deniz şiirlerini baştan beri izlediğini belirten Bayrıl, şunları dile getirdi: “Baştan beri su, deniz, yağmur, kıyı, köpük, ırmak gibi bir dizi sözcük öbeği ile sıvı ve akışkan imgeleri olan bir şiir. İhsan Deniz’in şiirinde böyle bir yön var. Zaman zaman deniz kelimesi gitse bile şiirde akışkanlık alttan alta devam ediyor.”

YILMAZ: ŞİİRİ EGO İNŞASI İÇİN KULLANMIYOR

Şair-Yazar Ercan Yılmaz da İhsan Deniz’in şiiri için şunları dile getirdi: “İhsan Deniz’in şirinin, Hz. Peygamber'in (sav), ‘Allah güzeldir, güzeli sever’ ve ‘İnsanın dünyadaki vazifesi dünyayı güzelleştirmektir’ hadislerinden ayrı olmadığını düşünüyorum. Çok önemli hususlardan bir tanesi şu, şiiri hakikatin ideolojik aygıtı yapmıyor. Daha deruni bir yapı ile karşımızda. Aynı zamanda, bu do çok önemli bir husus çünkü tamda günümüzde bu amaçla kullanılıyor, şiiri ego inşası için de kullanmıyor İhsan Deniz.”

SOLAK: HURUFİ MELAL ŞAİİRİN ZİRVE YAPTIĞI BİR KİTAP

Şair-Yazar Mehmet Solak ise şairin Hurufi Melal kitabına dikkat çekti. Bu kitap ile şairin tasavvufi neşvede zirve yaptığını ifade eden Solak, “Asıl kırılmanın Perdeler kitabı ile başladığını düşünüyorum. Perdeler’de, batılı anlamda düşündüğümüz bu varoluş sancısının, tasavvufi bir neşveye büründüğünü düşünüyorum. Ardından Gece Dil Oldu geliyor. Bu ise zar zor söylenmiş, ‘acaba söylesem mi söylemesem mi’ ikileminde kalınmış sözler gibi adeta. Ama bu Hurufi Melal’de zirve yapıyor. Hurufi Melal susarak söyleme biçimi. Aslında çok şey söylüyor ama susuyor. Şairin sustuğu bir kitap.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar