Tunceli Belediyesi'nden 'Dersim' kararı

Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu'nun idaresindeki Tunceli Belediye Meclisi, belediye girişindeki "Tunceli" tabelasının "Dersim" diye değiştirilmesi kararı aldı. 31 Mart seçimlerinin ardından göreve gelen ve o günden bu yana "Dersim Belediyesi" adındaki Twitter hesabını kullanan "Komünist Başkan"ın bu kararı tartışmaya sebep olmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Tunceli Belediyesi'nden 'Dersim' kararı

Tunceli Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Meclisinin olağan ve olağanüstü gerçekleştirdiği toplantılarda, belediye hizmet binasında bulunan tabelada yazılan "Tunceli" ibaresinin değiştirilerek "Dersim" yazılmasına karar verildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Kentimizin kültürü, tarihi ve inanç biçimini yaşatmak adına belediyemiz hizmet binasında bulunan tabelada yazılı 'Tunceli' ibaresinin değiştirilerek yerine 'Dersim' ibaresinin yazılması oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca ilimizde yaşayanların Türkçenin yanı sıra Zazaca ve Kürtçe konuştuğu göz önünde bulundurularak belediye hizmetlerinin ilde yaşayanların ihtiyaçları doğrultusunda Zazaca ve Kürtçe dillerinde de yürütülmesi oy çokluğuyla kabul edildi."

KOMÜNİST BAŞKAN DERSİM DİYOR

"Komünist Başkan" olarak ünlenen Türkiye Komünist Partili (TKP) Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Tunceli yerine Dersim diyor. Göreve geldikten sonra bir Twitter hesabı açan Maçoğlu, kullanıcı adı olarak "Dersim Belediyesi"ni seçmişti. 

NE ZAMAN TUNCELİ OLDU?

TBMM'de 25 Aralık 1935'te kabul edilen 2885 numaralı "Yeniden 9 kaza ve 5 vilâyet teşkiline ve bunlarla 32 nahiyeye aid kadrolar hakkında kanun" ile Tunceli vilayeti kuruldu. Böylece Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki Dersim, Tunceli oldu.

Yorumlar