Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'u kovdu

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevden aldı. Trump, Tillerson'ı görevden alarak yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'yu atadı.

Google Haberlere Abone ol
Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'u kovdu

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasında uzun süredir konuşulan görüş ayrılıkları sonunda patlak verdi. Filistin, Kuzey Kore, Suriye ve Meksika sınırına duvar gibi konularda birbirlerinden farklı düşünen Trump ile Tillerson arasındaki anlaşmazlık sonunda ayrılıkla sonuçlandı. Tillerson görevden alındı. Yerine ise CIA Direktörü Mike Pompeo geliyor.

TRUMP TWITTER ÜZERİNDEN İLAN ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, teammüllere aykırı bir şekilde Rex Tillerson'ın görevden alınışını Twitter üzerinden duyurdu. Trump, mesajını Tillerson'u aşağlayan bir yöntemle atarak, onun gidişini değil yerine gelen ismin gelişini öne çıkardı.

CIA'DE BİR İLK

Öte yandan Trump'ın CIA'nin Mike Pompeo'dan boşalan koltuğa da, CIA tarihinde bir ilk olmak üzere, bir kadın direktör atadığını açıkladı. Açıklanan kadının ismi ise Gina Haspel oldu.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI

ABD Başkanı Trump ile Tillerson arasında birçok konuda görüş ayrılıkları bulunuyordu. Bunlardan biri de Filistin'in başkenti Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması kararı ve elçilik binasının Kudüs'e taşınması konusuydu. Tillerson, elçilik binasının şimdi taşınmasından yana değildi; ancak Trump ise taşınma işleminin bu yıl yapılmasına karar verdi. İki isim Suriye, Kuzey Kore, Meksika sınırına duvar gibi konularda da farklı düşünüyordu.

İSLAMA KARŞI ÖNYARGILI BİR İSİM: MIKE POMPEO

Mike Pompeo, CIA direktörlüğüne geldikten hemen sonra ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye düzenlemişti. Pompeo ayrıca, İslam dünyasına karşı önyargılı bakış açısıyla da biliniyor. Pompeo bir konuşmasında "Son 20 yılda meydana gelen terör olaylarının büyük bir kısmı sadece bir inancın mensupları tarafından gerçekleştiğini ileri sürmüş, terör olaylarına sessiz kalan İslam ülkelerinin liderleriyle ABD'nin ilişiğini kesmesi gerektiğini" savunmuştu. Pompeo, göreve gelişinin ilk günlerinde attığı bir Tweette, İran ile Türkiye'nin aynı olduğunu ileri sürmüş, ikisinin de 'radikal yönetimler' olduğunu savunmuştu. Pompeo'nun bu mesajı sert tepkiler üzerine silinmişti.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanıyken ABD Başkanı Trump tarafından Dışişleri Bakanlığına atanan Mike Pompeo, Trump ile benzer dünya görüşlerini paylaşan muhafazakar bir isim olarak biliniyor.

Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, boğulma hissi veren su işkencesine desteği ve kürtaj karşıtı görüşleri ile gündeme gelmişti.

Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. Harvard Üniversitesi'nde hukuk fakültesinden mezun oldu.

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE ORDUDA GÖREV YAPTI

Mike Pompeo'nun Temsilciler Meclisi'ndeki kişisel sayfasında yer alan bilgilere dayandırdığı haberine göre eski CIA Başkanı, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.

Pompeo, 2010 yılında Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girdi.

İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi "totaliter İslamcı diktatörlük" olarak tanımlamıştı.

"Erdoğan hükümetinin anca İran yönetimi kadar demokratik olduğu" ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu Tweet'ini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

GUANTANAMO'NUN KAPATILMASINA KARŞI ÇIKMIŞTI

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyarettikten sonra, açlık grevinde olan mahkumlar hakkında "Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi" demişti.

Pompeo su işkencesinin de, "hayati bilgilerin elde edilmesi için" kullanılabileceğini savunmuştu.

İnsan hakları kuruluşları ABD Senatosu'na, Pompeo'nun CIA Başkanlığı'nı onaylamama çağrısı yapmıştı.

Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın "idam edilmesi gereken bir vatan haini" olduğunu düşünüyor.

Trump'ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton'a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton'ı 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bengazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının "üzerini örtmekle" suçlamıştı.

PETROL İLE İLGİSİ

Pompeo, Kongre üyeliği öncesi petrol sahalarına malzeme sağlayan bir firmayı yönetiyordu ve karbon salımını azaltmaya çalışan ABD Çevre Koruma Ajansı'nı da eleştiriyordu.

ABD'de CIA Başanlığı için geleneksel olarak partiler dışı bir isim seçiliyor. Mike Pompeo'nun adaylığı, Cumhuriyetçi bir kongre üyesi olması nedeniyle tartışma yaratmıştı.

İngiliz Guardian gazetesi ise Pompeo'nun Trump'ı da eleştirmekten çekinmediğini, Trump'ın kadınları rızaları dışında elle taciz ettiğine ve öptüğüne ilişkin bir kayıt ortaya çıktığında bunun "korkunç, saldırgan ve savunulamaz" olduğunu söylediğini yazdı.

Mike Pompeo, Senato'da Kongre üyelerinin sorularını yanıtlarken, Rusya'nın ABD'de Başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin istihbarat bulgularının "akla yatkın" olduğunu söylemişti.

TILLERSON'DAN İLK AÇIKLAMA

Görevden alınanan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson açıklama yaptı. Tillerson, "31 Mart görevimdeki son gün. Başkan Trump ile telefonda görüştüm. Irak ve Suriye'de yapılacak çok şey var." dedi.

Tillerson konuya ilişkin açıklamasında, "31 Mart, görevimdeki son günüm olacak. O güne kadar görevimden ayrılışıma ilişkin birkaç idari konuyla ilgileneceğim. Bu görevimin ardından sivil hayatıma döneceğim" ifadelerini kullandı.

Kendisini görevden alan ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştüğünü söyleyen Tillerson, "Suriye'de ve Irak'ta yapılması gereken daha çok şey var. Müttefiklerimiz olmadan bunları başaramayız" dedi.

Yorumlar