Sayım Döküm Cetveli nedir, ne demektir?

Yüksek Seçim Kurulu İstanbul seçimlerinin iptal gerekçesinde sık sık "Sayım Döküm Cetveli"nden söz ettiği için vatandaşın da gündemine ister istemez "Sayım Döküm Cetveli ne demek, nedir?" şeklinde soru işaretleriyle meşgul edilmeye başladı. Peki nedir bu Sayım Döküm Cetveli? İşte detaylar

Google Haberlere Abone ol
Sayım Döküm Cetveli nedir, ne demektir?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2019 Pazar günü İstanbul'da yapılan seçimlerin iptal edilmesine karar vermişti. Kararın gerekçesi ise 22 Mayıs 2019 Çarşamba günü açıklandı.

Gerekçeli kararda dikkat çeken hususlardan biri de "Sayım Döküm Cetvelleri"nin olmayışı ya da imzalanmamış olmasıydı.

Peki 'Sayım Döküm Cetveli ne demekdir, nedir?

İşte Sayım Döküm Cetveli'nin anlamı:

Sandıkların kapanmasının ardından, zarflar açılmakta, ortaya dökülen pusulalardaki oylar, her bir adaya "bir çentik" atılarak işaretlenmektedir. Bu işaretleme yapılan tutanağa sayım döküm cetveli denmektedir. Sayım döküm cetveli askerlik yapanlar için şafak çizelgelerine benzemektedir.

Her bir okuldaki sandık başkanı, sayımlar sonrasında, sayım döküm cetveli ile sandık sonuç tutanağını, YSK'nın gönderdiği zarfın içine koyarak, oyları da bir torbaya koyup mühürleyerek, adliyelerdeki ilçe sandık kurullarına teslim etmektedir.

Ancak uygulamada, ilçe seçim kurullarındaki memurlar, sadece bir üst belge olan sandık sonuç tutanağındaki oylardaki dengeye bakarak, sandık başkanlarının getirdiği tutanak ve oy çuvallarını kabul etmektedir.

Yani ilçe seçim kurullarındaki memurlar, "sayım döküm cetvelindeki oy sayıları aynen sonuç tutanağına yazılmış mıdır?" diye bir kontrol yapmamaktadır.

Uygulamada, bu kontrolün, sandık kurullarında görevli siyasi parti temsilcilerince yapılmış olduğu kabul edilmektedir.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar