Papaz Brunson davasında son dakika

Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan Papaz Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt ev hapsi kararına itiraz etti. Avukat ev hapsinin ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Papaz Brunson davasında son dakika

Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan Papaz Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt ev hapsi kararına itiraz etti. Avukat ev hapsinin ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Halavurt, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Gelinen aşamada delillerin toplanmış olması, müvekkil hakkında iddianamede belirtilen suçların işlendiğine dair aleyhine yeni bir delilin dosyaya girmemesi, dinlenen tanıkların soyut beyanlarda bulunması ve her bir tanığın müvekkil sanıkla husumet içinde bulunması, müvekkilden elde edilen dijital verilerde herhangi bir suç unsuruna rastlanılmaması, tutuklamadan elde edilen amacın gerçekleşmesi ve müvekkilinin özgürlüğünün sağlanmasının kamu adına bir tehlike yaratmaması olguları birlikte değerlendiriliğinde adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar verilmesi gerekir. Bu nedenlerle müvekkil sanık hakkındaki ev hapsi kararının kaldırılarak başkaca adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına ve yine müvekkil sanık hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verilmesini istemek zorunluluğu doğmuştur."

PAPAZA EV HAPSİ

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson'un tutukluğu, "sağlık sorunları" dikkate alınarak ev hapsine çevrilmişti.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda, şu ifadelere yer vermişti: "Her ne kadar 18 Temmuz 2018 tarihli oturumda sanık ve müdafi tarafından yapılan tahliye talebi reddedilmişse de CMK 104 ve 105. maddeleri uyarınca mahkememizce dosya üzerinde yapılan yeniden değerlendirme neticesinde sanığın savunmasının alınmış oluşu, sanığa isnat olunan suçlar yönünden delillerin büyük oranda toplanmış oluşu, sanık ve müdafi tarafından iletilen sağlık mazereti, sanık her ne kadar yabancı ülke vatandaşı ise de tutukluluktan elde edilecek faydanın etkin adli kontrol hükümleriyle sağlanabilecek oluşu hususları nazara alınarak tahliyesine karar verildi."

TRUMP'TAN TÜRKİYE'YE TEHDİT

ABD'li Papaz Andrew Brunson için Türkiye'ye ABD Başkanı Trump Donald Trump, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Rahip Andrew Brunson'ı uzun zamandır gözaltında tuttukları için Türkiye'ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız." demişti.

Evanjelik Papaz Brunson'dan "Muhteşem bir Hıristiyan, aile babası ve harika bir insan" diye söz eden Trump şunları söylemişti: "Çok büyük acılar çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı."

ERDOĞAN'DAN TRUMP'A SERTCEVAP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ABD ile yaşanan Rahip Brunson gerilimi hakkında ilk kez konuşmuş ve "Biz Rahip Brunson'u hiçbir zaman pazarlık konusu yapmadık. Yaptırımla Türkiye'ye geri adım attıramazsınız. Tavır değişikliği benim değil Trump'ın sorunu. Söylenmeyen şeylerin söylenmiş gibi ortaya konmasını doğru bulmuyorum. Trump bu tavrı değiştirmezse Türkiye gibi samimi bir ortağı kaybedebilir. Bence bunların hepsi psikolojik bir savaş" açıklamasında bulunmuştu.

İddianameden

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li papaz Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti.

Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız." mesajı da dosyaya eklenmişti. Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM

Yorumlar

ihsan bronson papz değil cia casusu kılıfı papaz
selman avukat abd nin gazı ile gidiyor savcı ne yapıyor o da itiraz etsin hapsedilsin