HDP içinde İstanbul çatışması: Türk ve Kürt vekiller arasında görüş ayrılığı var

31 Mart 2019 Pazar gün yapılan seçimlerde Ekrem İmamoğlu'na destek vererek 4 milyon oy almasını sağlayan HDP'nin 23 Haziran seçimlerinde ne yapacağı merakla beklenirken, parti içinde farklı sesler yükseliyor. Partideki Türk kökenli milletvekilleri ve eş başkanlar CHP yanlısı bir çizgi çizerken, Kürt kökenli milletvekilleri ve PKK ise "HDP oylarının çantada keklik olmadığını" belirterek pazarlık yapmak istiyor.

Google Haberlere Abone ol
HDP içinde İstanbul çatışması: Türk ve Kürt vekiller arasında görüş ayrılığı var

Mehmet Güner | Sonhaberler.com

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana ve Mersin gibi illerde aday göstermeyerek CHP-İyi Parti ittifakfını destekleyen HDP, tekrarlanması kararı alınan İstanbul seçimlerinde henüz kesin kararını vermedi. 

Özellikle, HDP oylarıyla seçildiği bilinen Millet İttifakı adayı için bu konu hayati önem taşıyor. Çünkü HDP oyları olmadan Millet İttifakı adayının alabileceği maksimum oy sayısı belli. O da ortalama 3 milyon 750 bine denk geliyor. Millet İttifakı adayının kazanbilmesi için HDP oylarını mutlaka alması gerekiyor. Ancak burada HDP'nin tavrı önem kazanıyor. Şu ana kadar HDP'den kesin ve net bir açıklama gelmiş değil. Konu hakkında parti içinde bir çatışma olduğu görülüyor. Çünkü Türk kökenli milletvekilleri CHP'den yana tavır takınırken, Kürt kökenli milletvekilleri ise, oylarının çantada keklik olmadığını belirterek, pazarlık konusu yapılmasından yana tavır takınıyor. Bunu tarafların açıklamalarından da açık bir şekilde görebiliriz. Şöyle ki; 

AHMET ŞIK (TÜRK KÖKENLİ)

Konu hakkında ilk açıklamalardan biri HDP'nin Türk kökenli milletvekillerinden Ahmet Şık'tan gelmişti. Ahmet Şık, HDP oylarının kesinlikle CHP adayına gideceği yönünde bir açıklama yaparak, AK Parti ile asla bir birliktelik söz konusu olamayacağını savunmuştu. Ancak Ahmet Şık'tan hemen sonra partinin Kürt milletvekillerinden İmam Taşçıer'den farklı bir açıklama gelmişti. 

İMAM TAŞÇIER (KÜRT KÖKENLİ)

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, HDP oylarının AK Parti'ye de gidebileceği sinyalini vererek, bunun için şart koşmuştu. Şart olarak da yeniden bir çözüm süreci benzeri bir durumun ortaya konması halinde oyların AK Parti'ye verilebileceğini ima etmişti. 

ÖMER ÖCALAN (KÜRT KÖKENLİ)

HDP oylarının "çantada keklik olmadığını" savunan bir diğer isim ise Abdullah Öcalan’ın yeğeni HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan oldu. Öcalan, "Tabii ki İstanbul seçimleri önemlidir. Ama Kürt halkı için en önemlisi binlerce tutuklunun açlık grevinde olması ve yaşamları söz konusudur. Devam eden tecrit durumu vardır. Birileri belediye başkanı olsun diye Kürt halkı fedakarlık yapsın. Peki Kürt halkına siz ne diyorsunuz."

HDP EŞ BAŞKANI TEMELLİ DE CHP'DEN YANA (TÜRK KÖKENLİ)

HDP'nin Türk kökenli Eş Başkanı Sezai Temelli de CHP-İyi Parti ittifakından yana tavır takınan isimler arasında yer alıyor. 

Zira Temelli konuyla ilgili son açıklamasını Diyarbakır'da düzenlenen bir etkinlik sırasında yaptı.

Temelli konuşmasında 23 Haziran'da AK Parti-MHP'ye karşı mücadele edilmesi gerektiğini savunarak şunları söyledi: “Şimdi yeniden tüm Türkiye halklarına, emekçilerine, kadınlarına sesleniyoruz; faşizme karşı omuz omuza mücadele etmek, bu ceberut iktidarı geriletmek istiyor musunuz, AKP-MHP blokunu bir kez daha yenmek istiyor musunuz? Onun yeri bu annelerin yanıdır. Onun yeri tecride karşı çıkmaktır, savaşa karşı çıkmaktır. İşte o zaman demokrasi mücadelesinde buluşulur. İşte o zaman demokrasi ittifakı gerçek bir ittifak olur bu cumhur ittifakının karşısına dikilir. 23 Haziran sadece bir belediye başkanlığı seçimi değil, bir demokrasi referandumudur. O demokrasi referandumunda Türkiye halkları, toplumsal muhalefet tüm samimiyetiyle, mutlaka ama mutlaka buluşmalıdır. Bu buluşma gerçekleşirse belediye başkanlığı da, meclis üyeliği de kazanılır. Ama bunlardan öte Türkiye'nin demokrasi yolu açılır, barış yolu açılır, İmralı'nın yolu açılır. Gelin cesur olun, faşizm korkudan beslenir. Gelin bu korkuyu hep birlikte yıkalım. Gelin hep birlikte tecride ve savaşa son verelim”

KANDİL'DEN GELE AÇIKLAMALAR DA "PAZARLIK" YANLISI

Öte yandan terör örgütü PKK'nın Kandil'deki üst düzey yöneticilerinden de İstanbul'la ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Oradan gelen açıklamalar da aynı şekilde, partinin içindeki Kürt kökenli milletvekillerinin dillendirdiği politikayı yansıtıyor. Örgüt yöneticileri de HDP oylarının "çantada keklik" olmadığını belirterek, "pazarlık konusu" yapılması gerektiğini savunuyor. Örgüt, CHP'nin HDP ve PKK politikalarına aleni bir şekilde destek vermeye davet ederken, bunu yapmaması halinde desteğini çekebileceğini belirtiyor ve HDP'nin de bu yönde hareket edeceğini savunuyor.

HDP'nin kadın Eşbaşkanı Pervin Buldan ise henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Özetle, HDP içindeki Türk kökenli milletvekilleri kayıtsız şartsız AK Parti-MHP ittifakına karşı CHP-İyi Parti adayının desteklenmesi gerektiğini savunurken; Kürt kökenli milletvekilleri ise AK Parti ile pazarlık yapılmasından yana bir tavır içinde bulunuyor.

Yorumlar

Ihsan bu temelliçok karışık bir adam hainlerin başı sapık dokunulmazlıkları kaldırılsın