Gulyabani gerçek mi, gulyabani ne demek?

Gulyabani ne demek, kelime anlamı nedir? Türk Edebiyatı'nda ismi sık sık anılan Gulbayani TDK'ya göre ne anlama geliyor? Kemal Sunal ve Halit Akçatepe'nin başrollerinde oynadığı Süt Kardeşler filmini izleyenler genellikle Gulyabani'nin ne olduğunu merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Gulyabani gerçek mi, gulyabani ne demek?

Gulyabani gerçek mi, gulyabani ne demek, kelime anlamı nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde Gulyabani kelimesi var mı var ise anlamı nedir? İşte Gulyabani hakkında merak edilen bilgiler. 

Öncelikle Gulyabani'nin kelime anlamına bakalım. 

Türk Dil Kurumu Güncel Sözlüğü'ne göre; Gulyabani'nin kelime anlamı, "Karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalet." demektir. 

Gulyabani ne demek
Süt Kardeşler Filmindeki Gulyabani karakterinin görüntüsü

 

Gulyabani aynı zamanda Türk Edebiyatı'nda bir eserin de adıdır. 

Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından kaleme alınan eserin ana konusunu, yukarıdaki kelime anlamı verilen kavrama yönelik bir eleştiri niteliği taşıyor.

Saf ve temiz duygulara sahip halkın, "Gulyabani" gibi ne olduğu belli olmayan, soyut kavramlar üzerinden nasıl kandırıldığını anlatan Gulyabani isimli eser uzun yıllar çok konuşulmuştu. 

Aynı eser uzun yıllardır tiyatro sahnelerinde de sergilenmektedir.

Türk filmlerinde ise Gulyabani ilk olarak başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen ve Halit Akçatepe'nin oynadığı "Süt Kardeşler" isimli filmde karşımıza çıkmaktadır.

Gulyabani benzeri birçok hayali karakter veya hayali kavramlar Anadolu kültüründe çok sık rastlanan karakterlerdir. 

İsimleri değişse de Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde masallarda, hikayelerde bu tip karakterlere çok sık rastlamak mümkündür. 

Özellikle teknolojinin gelişmediği dönemlerde ailelerin çocuklarına anlattığı, atadan gelen masallar ve hikayelerde bu tiplemelere çokça yer verilirdi.

Birçok kültürde de çocuklarını tehlikeden korumak isteyen ebeveynler, bu türk hayali karakterleri uydurmak yoluyla masallaştırıp çocuklarına anlatırlardı. 

Özellikle de çocuklarının bilmedikleri yerlere gitmemelir, geceleri dışarıda dolaşmamalır, tehlikelere karşı daha güvenli hale gelmeleri için bu tür korkunç hayali figürler üretilir, çocuklara anlatılırdı. 


 

Yorumlar