Görüşmenin detayları ortaya çıktı: Yolumuzdan çekilin

ABD basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin hemen ardından ABD'nin ani kararla askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekmesinin detaylarını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Görüşmenin detayları ortaya çıktı: Yolumuzdan çekilin

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında geçtiğimiz hafta gerçekleşen telefon görüşmesinden dakikalar sonra Pentagon’a ‘askerleri çekin’ emri verildiği belirtildi. ABD basını, görüşmenin hemen ardından acil bir mesajla askerlerin bölgeden çekildiğini yazdı. NBC News, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Amerikan askerlerinin, pazartesi sabahı gözlem noktalarından çekilmeleri için ‘acil ve beklenmedik’ bir uyarı aldığına yer verdi. ABD askerlerine giden mesajın ne olduğuna ilişkin bilgiyi mevcut ve eski kıdemli ABD savunma yetkililerinden aldığını belirten NBC News, mesajın “Bölgeden ayrılıyoruz” şeklinde olduğunu aktardı.

PKK ELEBAŞINA GECE YARISI TELEFON GELDİ

ABD basınında yer alan haberlere göre, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki sözde komutanı Ferhad Abdi'nin Erdoğan-Trump görüşmesinin hemen ardından gece yarısı arandı. ABD'li yetkili ile görüşen elebaşı daha sonra bir ABD generaliyle görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Abdi’ye, Trump’ın Amerikan askerlerinin çekilmesi emrini verdiği bu şekilde bildirildi. Görüşmeye ilişkin NBC’ye demeç veren PKK elebaşı, “Bu hiç beklemediğimiz bir karardı” dedi. Görüşmeleri yakından bilen bir ABD’li yetkilinin aktardığına göre, BM zirvesinde Trump-Erdoğan arasında birebir görüşme gerçekleşmemesinin ardından liderlerin pazar günkü telefon görüşmesi Washington için beklendiği gibi gitmedi. ABD’li yetkili, “Erdoğan Suriye’ye girmek konusunda kararlı olduğunu söyledi. Trump’ın Beyaz Saray ziyareti teklifi bile Erdoğan’ı vazgeçirmek için yeterli olmadı. Trump Erdoğan’a ‘Türkiye’nin büyük ölçekli bir saldırı yapmasının kabul edilemez olacağını ancak güvenli bölgeyi temizlemek için ölçülü bir operasyonu ise yapabileceğini söyledi” dedi.

"YOLUMUZDAN ÇEKİLİN"

Middle East Eye adlı internet sitesine konuşan, Erdoğan-Trump görüşmesine yakından şahit olduğu belirtilen bir Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump’a ABD’nin bu operasyonu yürütmek için Türkiye ile çalışmasını ya da yoldan çekilmesi gerektiğini söylediğini aktardı. Türk yetkili görüşmenin detaylarına ilişkin, “Erdoğan Trump’ın emri altında çalışanların güvenli bölge konusunda anlaşmaya uymadığını söyleyerek, DEAŞ yenilmiş olmasına rağmen ABD’nin 20 bin TIR dolusu silahı PKK/YPG’ye gönderdiğini ve silahların hâlâ gitmeye devam ettiği argümanını kullandı” diye konuştu.

Yorumlar