Görülesi yer Ambar köyü

Ladik'te, vatandaşların hibe ettiği tarihi özelliği bulunan ahşap yapılarla turizm amaçlı açık hava müzesi şeklinde kurulan Ambar köyünde geçmişin hatıraları yaşatılıyor

Google Haberlere Abone ol
Görülesi yer Ambar köyü

Samsun'un Ladik ilçesinde, vatandaşların hibe ettiği ahşap yapılarla turizm amaçlı kurulan Ambar köyü, geçmişin hatıralarını barındırıyor.

Ladik Kaymakamlığı tarafından 14 bin metrekarelik alana kurulan köy, ahşap mimarisi açısından Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtıyor. 22 buğday saklama ambarı, 4 ahşap ev, 2 sergen, 2 mısır serenderi ve 4 su kuyusuna sahip köyde 300 yıllık Şeyhülislam Mehmet Efendi Ahşap Camisi de bulunuyor.


Eskiden kullanılan alet ve eşyaların yer aldığı Ambar Müze'de etnografik 427 eser sergileniyor. Eserlerin 9 kategori altında sergilendiği müzede en büyük ilgiyi ise 2 bin 500 yıllık yılan ve dinozor kafası fosilleri ile kabaktan yapılan dünya haritası çekiyor.

Kahvehanesinden camisine, hanından müzesine kadar her şeye sahip olan köy, adeta geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görüyor. Turizm yatırımları kapsamında Ambar köyüne önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların tamamlanmasıyla bölgeyi turizme kazandıracak.



Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 100 bin lira harcanan köyde günde yaklaşık 300 yerli ve yabancı misafirin ağırlandığını belirtti.

Ambar köyü farklı sosyal faaliyetlerin de yapılacağı bir alan haline getirmeyi hedeflediklerini bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Burası gerçekten geçmişi yaşatan, tarihi, kültürel ve sosyal motiflerin tüm çeşitliliği ile buram buram yaşanacağı bir turizm merkezi haline geliyor. Şimdiden buraya oldukça ilgi gösteriliyor. Ladik, turizm projeksiyonumuz içinde müthiş bir önceliğe sahip olacak. Eğer burayı iyi tanıtırsak hem ülkemizden hem de dünyanın her yerinden insanlar bu açık hava müzesini görmek, bu tarihi havayı solumak için Ladik'e akın edecektir."



Yusuf Ziya Yılmaz, köyün turizmde adı bilinen ve insanların Karadeniz'e geldiklerinde ziyaret edecekleri bir yer olacağını da ifade etti.

Yorumlar