Google Analytics değişti, yeni değişiklik yayında

Google Analytics çöktü mü, neden yanlış gösteriyor, verileri neden çelişkili aktarıyor, gerçek zamanlı kullanıcılar ile toplam metriklerdeki farklılıkların nedeni nedir soruları cevap beklerken platformdan sessiz sedasız önemli bir değişiklik geldi.

Google Haberlere Abone ol
Google Analytics değişti, yeni değişiklik yayında

Google Analytics çöktü mü, neden yanlış gösteriyor, verileri neden çelişkili aktarıyor, gerçek zamanlı kullanıcılar ile toplam metriklerdeki farklılıkların nedeni nedir, Google'ın bununla ilgili bir resmi açıklaması var mı, soruları uzun süredir cevap bekliyorken, platformdan sessiz sedasız yeni bir değişiklik geldi.

Google Analytics önceki yıllarda çok nadiren görülen verileri yanlış, çelişkili veya eksik aktarmı sorunu Nisan ayında kronik bir hal almaya başladı.

Nisan ayı boyunca Google Analytics verileri yanlış vermeye başladı. 

Anlık sitedeki kullanıcı sayısı ile toplam metrikler arasındaki çelişki bir türlü düzelmedi. Hal böyle olunca da bu platformu kullanan binlerce web sitesi sahibi durumu soruşturmaya başladı. 

Peki, sorunun kaynağı nedir?

Google Analytics konuyla ilgili henüz direkt bir açıklama yapmadı; ancak bu konuyla dolaylı olarak ilgili bir gelişme söz konusudur. 

Google Analytics'in şu anda kullanımda bulunan Google Analytics Universal versiyonu yakın zamanda devre dışı bırakılacak. 

Onun yerine Google Analytics 4 versiyonu devreye girecek.

Google bunun için şimdiden kullanıcılarına mailler göndermeye başladı. 

Yakın zamanda daha fazla bilgilendirmeler yapılacak; ancak şu anda gönderilen uyarı mesajında Google Analytics Universal'ın 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren artık tamamen devre dışı kalacağıdır. 

Google Analytics neden yanlış gösteriyor, verileri neden çelişkili aktarıyor, gerçek zamanlı kullanıcılar ile toplam metriklerdeki farklılıkların nedeni nedir
Google Analytics neden yanlış gösteriyor, verileri neden çelişkili aktarıyor, gerçek zamanlı kullanıcılar ile toplam metriklerdeki farklılıkların nedeni nedir

 

Tüm bu gelişmeler ışığında mevcut Analytics'in neden randımanlı çalışmadığını az çok tahmin edebiliriz. 

Zaten sorunlu olan bir yapı söz konusu olduğu ve değişiklik nedeniyle bunun köklü bir çözüme kavuşturulmak yerine kendi haline bırakıldığı tahmin ediliyor. 

Çünkü Google Analytics'in bu sorunu daha önce birçok kez kendini göstermiş ancak sorun geçici olarak da olsa çözülmüştü. 

Şu anda sorunun kalıcı hale geldiğini görüyoruz. 

SESSİZ DEĞİŞİKLİK

Google Analytics, anlık gösterilen kullanıcı sayıları yani büyük rakamla gösterilen "Sitede Şu anda" ile başlayan kısımdaki verileri "Sitede son 5 dakikada" şeklinde değiştirdi. 

Alttaki metrikleri ise "Sitede son 30 dakikada" şeklinde değiştirdi. 

Böylece uzun süredir hata olarak görünen veya arıza olarak değerlendirilen veri tutarsızlığına bir kılıf uydurulmuş oldu.


 

Yorumlar