Geçen yıl yaşanan kiralık daire telaşı bu yıl yok

İstanbul'da geçen yıl okulların açılışı esnasında yaşanan kiralık ev telaşının bu yıl yaşanmaması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Geçen yıl yaşanan kiralık daire telaşı bu yıl yok

İstanbul'da kiralık ev telaşı bu yıl geçen yılki gibi olmayacak. Geçen yıl yurt ve kiralık ev sıkıntısı yaşayan öğrenciler bu yıl daha rahat bir şekilde kiralık ev bulabilecekler. Çünkü, geçen yılki şartlar ile bu yılki şartlar tamamen farklı.

Geçen yıl kiralık ev arayışında olan öğrenciler, uzaktan eğitim nedeniyle evlerine dönen eski öğrencilerle birlikte arıyordu. Bu yıl ise sadece üniversiteleri yeni kazanan öğrenciler kiralık ev arayacak. Ayrıca mezun olup giden öğrenciler de düşünüldüğünde kiralık ev bulmanın eskisi kadar zor olmayacağı tahmin ediliyor. 

YKS puanlarının açıklanması akabinde tercih işlemlerinin yapılmasıyla birlikte öğrencilerin bekledikleri gün geldi. 

Geçen yıl yaşanan kiralık daire telaşı bu yıl yok
Geçen yıl yaşanan kiralık daire telaşı bu yıl yok

 

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere dışarıdan gelen öğrenciler arasından yurtlarda kalmayarak evlerde kalmayı tercih edenlerin kiralık ev telaşı şimdiden başladı. 

Yurtlarda yer bulamayan veya yurtlarda kalmayı tercih etmeyen öğrencilerin kiralık ev arayışları bu yıl geçen yıla göre biraz daha erken karşılık bulacağı benziyor. Çünkü geçen yıl kiralık ev arayan öğrenci sayısı bu yılkinin 3-4 katı kadar fazlaydı. 

Yedi Nokta Emlak Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Kurttepe, kiralık evler konusunda bu yıl öğrencilerin çok fazla telaşa kapılmasına gerek olmadığını söyledi.

Kurttepe, başta pandemi sürecinden tamamen çıkılması, İstanbul'da kiralık daire göçlerinin yaşanması, birçok Suriyelinin memleketine geri dönmesi gibi faktörlerin İstanbul'da kiralık daire fiyatlarına olumlu yansıdığını söyledi.

Geçen yıl yaşanan kiralık daire telaşı bu yıl yok
Geçen yıl yaşanan kiralık daire telaşı bu yıl yok

 

Geçtiğimiz yıl pandemi süreci nedeniyle evlerinden eğitime devam eden öğrencilerin normal eğitim döneminde İstanbul'a geri dönmelerinin yanında bir üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin de ev arayışı içerisine girmeleri kiralık ev konusunda sorunlara neden olmuştu. 

Öte yandan salgın sürecinde yurtlarda kalmak istemeyen öğrenci sayısının fazla oluşu da kiralık ev arayanların sayısını bir hayli artırmıştı. Bu yıl ise hem salgının sona yaklaşması, hem uzaktan eğitimden dönen öğrenci olmaması kiralık ev konusunda yeni arayış içinde olanların elini güçlendiriyor. 

ACELE EDEN ÖĞRENCİLER PİŞMAN OLABİLİR

Kiralık ev konusunda acele ederek yüksek fiyattan ev tutan öğrenciler biraz pişman olacak gibi duruyor.

Çünkü panikle kiralık ev tutmaya çalışan öğrenciler genellikle fırsatçı emlakçıların eline düşüyor. 

Fırsatçılara imkan vermemek için öğrencilerin kiralık ev konusunda acele etmemesi gerekiyor. 

Öte yandan İstanbul'da devlet yurtları, özel yurtlar ve belediyelerin barınma imkanlarının da geçen yıla oranla iki katına çıkarıldığını da hatırlatmak ve eklemek gerekiyor. 

Buralarda kalan öğrencilerin sayısı da azımsanmayacak derecede yüksek. 

Kiralık daireler konusunda önemli bir nokta daha var. O da yüksek kiralar ve hayat pahalılığı nedeniyle artık büyükşehirlerin çok fazla tercih edilmemesi. Hatta İstanbul gibi büyük şehirlerden birçok insanın memleketine döndüğü, sırf yüksek kiralardan kurtulmak için göç ettiği de gelen teyitli bilgiler arasında. 

70 BİN DAİRE KİRACISINI BEKLİYOR

İstanbul'da sadece bir ilan sitesinde ortalama 70 bin kiralık daire ilanı bulunuyor. İlan sitesine ilan vermeden kiracı arayanlar da eklendiğinde bu oran yaklaşık 80 bin daire ediyor. 


 

Yorumlar