Fransızları ayaklandıran reform geri çekildi

Fransız hükümeti, protesto gösterileri nedeniyle 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçildiğini açıkladı. Fransa'da halihazırda 62 olarak uygulanan emeklilik yaşı 64'e çıkarılmak isteniyor.

Google Haberlere Abone ol
Fransızları ayaklandıran reform geri çekildi

Fransa'da sokakların ateşe verilmesine neden olan emeklilikle ilgili reformdan vazgeçildi. Aylardır protestocularla ile polis arasında devam eden şiddet olaylarında şu ana kadar çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Fransızları sokağa döken emeklilik reform paketi, emeklilik yaşını 64'e yükseltiyordu. Pakette ayrıca ülkede birçok kesime tanınan emeklilik ayrıcalıkları da kaldırılacaktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Fransa genelindeki grev ve gösterilere neden olan emeklilik reformunda işçilerin tam emeklilik maaşı alabilmesi için öngörülen 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçildiğini açıkladı.

Philippe, emeklilik reformuna ilişkin sendikaların temsilcilerine gönderdiği mektupta, emeklilik sistemine tek bir düzen getirileceğini, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün kaldırılacağını tekrar vurguladı.

Reformda işçilerin tam emeklilik maaşı alabilmesi için öngörülen 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçildiğini ifade eden Philippe, bunun yerine yapılacak uygulamanın, reformun finansmanına ilişkin düzenlenecek konferansta görüşüleceğini belirtti.

Philippe, bu konferansta alınan kararların nisan ayında açıklanacağını aktardı. Edouard Philippe, sendikaların temsilcileriyle nisandan önce bir uzlaşıya varılması halinde anlaşma sağlanan maddelerin reforma ekleneceğini belirtti.

MÜCADELEYE DEVAM

Öte yandan hükümetin bu adımı protestocuları memnun etse de yeterli bulunmadı. Protestocular gösterilere devam sinyali verdi. Demokratik Çalışma Konfederasyonundan (CFDT) yapılan açıklamada, Philippe'in bu açıklamasından memnuniyet duyulduğu, reformla ilgili yapılması gereken diğer değişiklikler için mücadeleye devam edileceği bildirildi.

Genel İş Konfederasyonu (CGT) da bu açıklamayı yeterli bulmayarak reformun geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Sendikalardan 16 Ocak'ta reforma karşı ülke genelinde yeniden gösteri çağrısı yapıldı.

Philippe, daha önce yaptığı açıklamada, emekli maaşının en az bin avro olacağını belirterek "Emeklilik yaşı 62 olarak kalacak ancak işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak. 1975'ten önce doğanlar yeni sistemden etkilenmeyecek." ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar