First Republic Bank kim batırdı? İşin aslı nedir?

First Republic Bank konusu, Merkez Bankası başkanlığına yeni atanan Hafize Gaye Erkan'a çamur atmaya çalışan muhalif medya tarafından uydurulan bir hikayedir. Oysa Erkan'ın o bankanın batışıyla alakası uzaktan yakından yok.

Google Haberlere Abone ol
First Republic Bank kim batırdı? İşin aslı nedir?

First Republic Bank kim batırdı veya battı mı ne zaman battı soruları bu aralar muhalif medyanın kafa bulandırıcı haberleri nedeniyle merakla soruluyor.

Merkez Bankası başkanlığına getirilen ve yeni ekonomi yönetiminin en iddialı üyelerinden biri olan Haitce Gaye Erkan'a çamur atma çalışmaları erken başladı.

CHP tarafından fonlanan muhalif medyada yer alan bazı haberlerde, Hafize Gaye Erkan'ın First Republic Bank'ın batışıyla ilgisi olduğu imasında bulunuldu. Oysa haberlerin kendisinde zaten Erkan'ın bankadan ayrıldıktan çok sonraki dönemlerde bankada yaşanan yönetim krizleri nedeniyle batışın gerçekleştiği itiraf ediliyor.

Amaç Erkan'ın adını bir bankanın batışıyla anmak olduğu için haberde gerçeğin verilmesi de bir anlam ifade etmiyor. 

Muhalif medyada yer alan Hafize Gaye Erkan'la ilgili iddia şöyle: 

Erkan’ın özgeçmişinde öne ‘çıkarılmamaya’ çalışan kısımsa First Republic Bank‘ta çalıştığı dönem. Zira Erkan’ın 2021 Aralık’a kadar çalıştığı bu kurum, ABD’deki bankacılık krizinin ortasında yer alıyor.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, BBC Türkçe’deki yazısında Erkan’ın First Republic’te yaşadığı ‘batış’ deneyiminin, iktidar medyasındaki ‘en genç finans profesörü’ gibi çelişkili bilgilerle gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Demiralp, yazısında ”Türk kamuoyu için birileri tarafından uygun görülmüş bu yaldızlama, yeni Merkez Bankası başkanı adayı hakkında iyi bir izlenim bırakmadığı gibi bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor” dedi.

FT’ye konuşan kaynaklara göre Erkan’ın çalıştığı ve ayrıldığı dönemde bankada yaşanan yönetim krizi, kurumun ‘dikkatini dağıttı’.

Bankanın 79 yaşındaki kurucusu Jim Herbert’in de aynı dönemde kurumdan uzaklaşması, bankayı ABD’deki faiz artışı dönemi öncesi risklere açık hale getirdi. Banka, Erkan sonrasında aylarca üst yönetici bulmakta zorlandı.

Bankada ‘iç mücadele’ olarak adlandırılan süreç sonrası Erkan, 10 milyon dolar tazminat alarak ayrıldı.

İŞİN ASLI NEDİR?

Peki, Erkan'a çamur atmaya çalışan muhalif medyada sözü edilen bankanın batması veya krize girmesiyle ilgili işin aslı nedir?

Aslında işin aslını öğrenmek için çok da uzaklara gitmeye gerek yok. Bizzat haberin kendisinde zaten bu işin aslının ne olduğu ifade ediliyor. Erkan'ın bankada olduğu dönemlerde bankanın kriz veya batma gibi bir durumunun olmadığı, bankanın batışa giden sürecinin asıl nedeninin kurucusunun yönetimi bırakması olduğu zaten açıkça ifade ediliyor. 

Erkan'ın batıştan çok önceleri tazminatını alarak bankadan ayrıldığı haberde belirtildiği halde, haber "sanki Erkan bankayı batırmış gibi" bir izlenim üzerine kurgulanmış.

Erkan, henüz yeni iflas eden bankadan 2021 yılında ayrılıyor. 

Reuters dahil birçok uluslararası birçok haber ajansında, Erkan'ın 2021 yılında ayrılmadan önce yönetimi bazı önemli değişiklikler yapması konusunda uyardığı ancak uyarılarının dikkate alınmaması nedeniyle de istifa ettiği açıkça yazıyor.

First Republic Bank kim batırdı? İşin aslı nedir?
Caption

 

FİRST REPUBLİC BANK BATTI MI?

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), First Republic Bank'in 1 Mayıs 2023 tarihinde iflas ettiğini ve JP Morgan Chase'e satılacağını açıkladı. Pazartesi sabahı varılan anlaşmanın bir parçası olarak JPMorgan, First Republic'in sigortalı ve sigortasız 92 milyar dolarlık mevduatının tamamını üstleneceğini söyledi. Ayrıca bankanın yaklaşık 173 milyar dolarlık kredi ve 30 milyar dolarlık menkul kıymet de dahil olmak üzere varlıklarının çoğunu satın alıyor. FDIC, First Republic'in kredilerindeki kayıpları JPMorgan ile paylaştı.

Yorumlar