Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?

Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu sorusu İstanbul'un Kağıthane ilçesinde meydana gelen depremden sonra ortaya atılan iddialarla birlikte gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol
Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?

Fay hattı olmayan yerde deprem riski ne kadar sorusu bu aralar cevabı en çok aranan sorular arasında yer aldı.

İstanbul'un Kağıthane ilçesi merkezli orta büyüklükteki bir deprem sonrasında ortaya çeşitli iddialar atıldı.

Bir deprem uzmanının görüşleri alındıktan sonra sosyal medyada, "fay hattı geçmeyen yerde nasıl deprem olur" şeklinde sorular sorulmaya başlandı.

Peki, işin aslı nedir? Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?

FAY HATTI OLMAYAN YERDE DEPREM RİSKİ NEDİR?

Aslında fay hattının geçmediği yerden deprem olma riski bulunmuyor. İstanbul'un Kağıthane ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında ortaya atılan iddialar ise tamamen yanlış anlaşılmadan kaynaklıydı. 

Kağıthane'de meydana gelen deprem sonrasında görüşlerine başvurulan uzman, bu noktada "fay hattı olmadığı" yönünde bir ifade kullanmadı. Kullandığı ifade, "Burada depreme neden olabilecek aktif fay hattı" olmadığı şeklindeydi. Yani fay hattı bulunuyor; ancak şu anda oradan bir deprem beklentisi yok.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’da merkez üssü Kâğıthane olan 3.1 büyüklüğündeki deprem, çoğumuz tarafından hissedilmedi bile ancak Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün katıldığı bir yayında ‘Bu bölgede aktif bir fay yok’ açıklaması, endişeden çok komplo teorilerini tetiklemişti.

Tüysüz daha sonra bir gazeteye yaptığı açıklamada sözlerine şöyle açıklık getirmişti: 

“Aktif fay yok’ derken zaten kastım, diri fay hattı idi. Diri yani aktif dediğimiz fay hatları en az 5.5-6 büyüklüğünde deprem üretir, ki 24 il merkezimiz diri faylar üzerine oturmakta. İstanbul içinde ise yıkıcı deprem üretecek aktif fay yoktur. İstanbul’da beklenen asıl yıkıcı deprem Marmara Denizi’nde olacaktır”

 

Yorumlar